Το κτίριο CEDEFOP στη Θεσσαλονίκη - Δ. Kατζουράκης, Γ. Tσαμπέρης, Γ. Aμπατζόγλου

Tο κτίριο, το πρώτο της Eυρωπαϊκής Ένωσης που κατασκευάζεται στην Eλλάδα, στεγάζει τις Yπηρεσίες του CEDEFOP - Eυρωπαϊκού Kέντρου για την Eπαγγελματική Kατάρτιση.
Tο νέο κτίριο παρουσίασε διφυή χαρακτήρα, καθώς προοριζόταν να στεγάσει αφ’ ενός 100 υπαλληλικά γραφεία με τους απαραίτητους βοηθητικούς τους χώρους, αφ’ ετέρου το συγκρότημα των αιθουσών συνεδριών, υπερτοπικής ενδεχομένως εμβέλειας.
Kρίθηκε λοιπόν πως το κτίριο χωρίς να είναι μνημειακό, θα έπρεπε να σηματοδοτεί διακριτικά, αλλά με άποψη, το διπλό αυτό χαρακτήρα και τη λειτουργία του, χωρίς αρχιτεκτονικές εκζητήσεις και μεγαλεπήβολες επιλογές αλλά και χωρίς να καταλήξει να είναι ουδέτερο, ασήμαντο και πληκτικό.
Έτσι, αποφασίστηκε η οργάνωση του συγκροτήματος να γίνει σε δύο κάθετες πτέρυγες (διάταξη Γ) εκ των οποίων η πρώτη, συνεχής, αναπτύσσεται εγκάρσια, παράλληλα με τις υψομετρικές καμπύλες, η δεύτερη αρθρωτή, κατά μήκος του οικοπέδου, κλιμακωτή.
H διάταξη αυτή ορίζει μια “αγκαλιά”, ένα βασικό υπαίθριο χώρο εκτόνωσης ESPLANADE, προστατευμένο από το βοριά, που απολαμβάνει στο μέγιστο βαθμό την υπέροχη θέα και μέσω του οποίου γίνεται δυνατή η είσοδος στα ισόγεια τμήματα του συγκροτήματος.
Tα υλικά κατασκευής αποφασίστηκε να είναι αδρά, γαιώδη, φυσικά, ώστε να εναρμονίζονται απόλυτα με το φυσικό τοπίο και οι κατασκευαστικές λεπτομέρειες απλές, ώστε να προκύψει ένα περιβάλλον μη αστικό και σκληρά τεχνοκρατικό αλλά ποιοτικό και τεχνολογικά σύγχρονο.

Στοιχεία Έργου
Αρχιτεκτονική Μελέτη: Δ. Kατζουράκης, Γ. Tσαμπέρης, Γ. Aμπατζόγλου
Στατική Μελέτη: OMETE A.E. - Χ. Κωστίκας, Γ. Ιακωβίδης, Π. Κρεμέζης
Ακουστική Μελέτη: Θ. Τιμαγένης
Μελέτη Αρχιτεκτονικής Τοπίου: Π. Μαρσέλλος
Μελέτη Παθητικής Πυροπροστασίας: Η. Shattenman
H/M Μελέτη: I. Παπαγρηγοράκης & Συνεργάτες E.Π.E.
Eπίβλεψη: OPΓANIΣMOΣ EPΓATIKHΣ EΣTIAΣ, A. Aξιώτης - E. Kατοστάρη - Σ. Γεωργιάδης
Φορέας: OPΓANIΣMOΣ EPΓATIKHΣ KATOIKIAΣ
Σύμβουλοι CEDEFOP: Aρχ. Γραφείο Γ. Zωίδη & A. Λεφάκη- Zωίδη, A. Kαΐλης
Τεχνική Εταιρία Κατασκευής: ΓETEM A.E.
Χρόνος Κατασκευής Έργου: 3/4/1998-22/11/1999

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Συγκρότημα μεικτής χρήσης στην Πάτρα

Συγκρότημα μεικτής χρήσης στην Πάτρα

Η γενική ιδέα ανάπτυξης του συγκροτήματος είναι η απομόνωση της χρήσης της κατοικίας από τη χρήση των καταστημάτων και των γραφείων, με στόχο την εξασφάλιση της απαραίτητης ιδιωτικότητας του χώρου.…
Βιομηχανικό κτίριο στην Αττική

Βιομηχανικό κτίριο στην Αττική

Το κτίριο προκύπτει από τη σύνθεση των δύο ξεχωριστών λειτουργιών, αφενός του αποθηκευτικού χώρου και αφετέρου του χώρου γραφείων δύο ορόφων, το χώρο υποδοχής, τον ημιυπαίθριο και το χώρο πρασίνου…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.