Συγκρότημα γραφείων της Eθνικής Aσφαλιστικής στην Αθήνα

Το ζήτημα της εταιρικής ταυτότητας μέσα από το σχεδιασμό ενός κτιρίου τέθηκε από την αρχή και καθόρισε τις βασικές αρχές σχεδιασμού. Στόχος ήταν μία μορφή στιβαρή, ένα κτιριακό συγκρότημα που να συνομιλεί με τον αστικό ιστό και ταυτόχρονα με την έννοια της κίνησης και με το φως.
Το συγκρότημα της Eθνικής Aσφαλιστικής αποτελείται από το κτίριο διοίκησης, με ισόγειο και έξι ορόφους, που ανοίγεται προς τη λεωφόρο Συγγρού και τη θέα της Ακρόπολης και ένα γραμμικό κτίριο γραφείων, με ισόγειο και τρεις ορόφους, που διαμορφώνει οπτικό φράγμα προς το πλάγιο όριο του οικοπέδου. Κάτω από το έδαφος, το συγκρότημα εκτείνεται, στο μέγιστο της κάλυψης του οικοπέδου, σε επτά υπόγειους ορόφους. Η έννοια του δημόσιου χώρου γίνεται σημαντική για το σχεδιασμό, καθώς εκφράζεται μέσα από τη δημιουργία μιας αστικής πλατείας, που συνδέει τα δύο κτίρια, ενός αιθρίου και ενός διώροφου φουαγιέ.
Η αιχμηρή γωνία προς τη λεωφόρο Συγγρού διαμορφώνει την έντονη προοπτική της πλατείας και το μέτωπο του κτιρίου διοίκησης. Οριζόντιες σχισμές με τα παράθυρα σε υποχώρηση τονίζουν τη γεωμετρικότητα του κτιρίου. Το εσωτερικό αίθριο ενοποιεί οπτικά όλα τα επίπεδα. Μέσα από τους δύο κυκλικούς φεγγίτες, το φυσικό φως διαγράφει τους όγκους και τα επίπεδα στο εσωτερικό. Tο πολυώροφο αυτό κενό διασχίζουν εναλλάξ μεταλλικές γέφυρες με δάπεδα από αμμοβολισμένο γυαλί. 
Το συνεδριακό - εκπαιδευτικό κέντρο, αποτελεί ιδιαίτερη ενότητα του συγκροτήματος, με δυνατότητα αυτόνομης λειτουργίας. Η κύρια είσοδός του από τη λεωφόρο Συγγρού δημιουργείται ως ρωγμή ανάμεσα στο επίπεδο της πλατείας και στο κτίριο διοίκησης. Ο χώρος της εισόδου διαχέεται μέσα από πλατιά γραμμική κλίμακα προς το κυρίως φουαγιέ που βρίσκεται στην κάτω στάθμη και είναι στο μεγαλύτερό του τμήμα διώροφο. Στο επίπεδο αυτό βρίσκονται η αίθουσα συνεδρίων, με χωρητικότητα 500 ατόμων, ο εκθεσιακός χώρος, η βιβλιοθήκη και οι λοιπές εξυπηρετήσεις. Ο καμπύλος τοίχος οριοθετεί και δίνει μορφή στο χώρο, ενώ διάσπαρτα skylights επιτρέπουν την είσοδο στο φυσικό φως.
 

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Aρχιτεκτονική μελέτη: M. Botta, Ε. Σακελλαρίδου, Μ. Παπανικολάου
Συνεργάτες: M. Pelli, Α. Μπουντουρίδου, Β. Καράογλου, Γ. Αδηλενίδου, Φ. Κοκκινομαγούλου, Α. Ρεκτσίνη, Α. Κοτζαμάνη, Γ. Καρακώστας, Μ. Μουμουλίκα, Μ. Δανιήλ, Γ. Αναγνωστέλλης, Ε. Μπάτσου, Α. Παππά, Γ. Παπαδάκης, Β. Αραμπατζάκη, Α. Κάσσιος, Ν. Κωτάκη, Μ. Τσαρούχη
Στατική μελέτη: Παγώνης - Χρονέας - Κινάτος E.E.
Συνεργάτης: Κ. Πολυχρονόπουλος
Η/Μ μελέτη: Φάσμα Σύμβουλοι Μηχανικοί Ε.Π.Ε.
Σύμβουλος αντιστηρίξεων: Κάστωρ Ε.Π.Ε.
Σύμβουλοι H/M μελετών: Χ. Παπακωνσταντίνου, Ε. Τουμπακάρης
Kυκλοφοριακή μελέτη: Σ. Κωνσταντινίδης
Mελέτη παθητικής πυροπροστασίας: Η. Schattenmann
Aκουστική μελέτη: Θ. Τιμαγένης
Mελέτη φωτισμού: DPA lighting consultants & L+DG lighting consultants
Mελέτη σήμανσης: 3 in a box
Aρχιτεκτονική τοπίου: Π. Καραγεώργος, Ε. Καλλινίκου
Τρισδιάστατη απεικόνιση: ANAPARASTASIS
Διοίκηση έργου: Π. Κωστάκης
Eπίβλεψη: Κ. Λ. Καραθανάση, Π. Σιμόπουλος, E. Λέτσιος, Γ. Γκινίδης
Τεχνικοί σύμβουλοι: Μ. Καββαδάς, Κ. Συρμακέζης
Kατασκευή: ΕΔΡΑΣΗ - ΨΑΛΛΙΔΑΣ Α.Τ.Ε., ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε., ΕΚΤΕΡ Α.Ε.
Διευθυντής έργου: Π. Ψυλλάκης
Yπεύθυνος εργοταξίου: Σ. Κοψόπουλος
Συνολικό εμβαδό κτιρίου: 67.858 m²
Χρόνος κατασκευής: 2001 - 2005
Φωτογραφίες: P. Musi

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Συγκρότημα μεικτής χρήσης στην Πάτρα

Συγκρότημα μεικτής χρήσης στην Πάτρα

Η γενική ιδέα ανάπτυξης του συγκροτήματος είναι η απομόνωση της χρήσης της κατοικίας από τη χρήση των καταστημάτων και των γραφείων, με στόχο την εξασφάλιση της απαραίτητης ιδιωτικότητας του χώρου.…
Κτίριο γραφείων & καταστημάτων στην Αθήνα

Κτίριο γραφείων & καταστημάτων στην Αθήνα

Ο ορθοκανονικός όγκος του κτιρίου ακολουθεί με πειθαρχία το πολεοδομικό όριο, καθώς στη γωνία του μειούται, διευκολύνοντας από τον οδικό άξονα την οπτική επαφή με το φυσικό ανάγλυφο που προβάλλει…
Διαμόρφωση γραφείων στο Γκάζι

Διαμόρφωση γραφείων στο Γκάζι

Αντικείμενο της μελέτης ήταν η δημιουργία των κεντρικών γραφείων της εταιρείας ONLINESALES στην Αθήνα, στην περιοχή του Κεραμεικού, στο Γκάζι. Το σύνθετο κτιριολογικό πρόγραμμα της εταιρείας ως "Customer Experience Provider"…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.