Μετατροπή βυρσοδεψείου σε αρχιτεκτονικό γραφείο στα Χανιά

Η ανακαίνιση του μικρού εγκαταλειμμένου βυρσοδεψείου του 19ου αιώνα στην παραθαλάσσια περιοχή των Ταμπακαριών στα Χανιά προσπαθεί βέβαια να λύσει λειτουργικά τις ανάγκες των μελετητών - χρηστών, αλλά κυρίως να συνοψίσει συμβολικά τις πρώιμες μορφολογικές και επαγγελματικές ανησυχίες δύο νέων αρχιτεκτόνων συνεργατών που εργάζονται στη συγκεκριμένη πόλη.
Ο αρχιτέκτονας λοιπόν πελάτης του εαυτού του. Και σαν ιδανικός πελάτης ενστερνίζεται όλες τις αρχιτεκτονικές ιδέες του μελετητή και –γιατί όχι - τα απωθημένα του χρήστη! Έτσι το αρχιτεκτονικό λεξιλόγιο δεν στάθηκε στους συνηθισμένους όρους: αποκατάσταση, αναπαλαίωση ή προσαρμογή. Αντίθετα το μοντέρνο λεξιλόγιο επιχειρεί μιαν αντιπαράθεση χωρίς να έρθει σε σύγκρουση με το υφιστάμενο κέλυφος, το οποίο θα έπρεπε να παραμείνει ανέπαφο. Παράλληλα, επιχειρεί να αποδείξει ότι το συνθετικό αποτέλεσμα δεν πρέπει απαραίτητα να είναι η άγευστη μονολιθικότητα ή η μονότονη τυποποίηση ή η κενή αφαιρετικότητα. Η αφομοίωση της επίπλωσης στην αρχιτεκτονική, σε συνδυασμό με το υφιστάμενο παράγωγο πλαίσιο, υπήρξε μια πραγματική γεωμετρική πρόκληση. Εδώ οι πλαστικές δυνατότητες της γυψοσανίδας, που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά σε κατασκευή στα Χανιά, υπήρξαν καθοριστικές στην τρισδιάστατη δυναμική του χώρου.
Δεν επιχειρήθηκε μια υπερεκμετάλλευση του κτιριακού όγκου με στυγνά λειτουργικά κριτήρια, αντίθετα υιοθετήθηκε η ιδέα του κενού χώρου, που δίνει την "εικόνα" και την κλίμακα στο συνθετικό όγκο ενώ παράλληλα είναι ο συνδετικός κρίκος των επιμέρους χώρων με τις καθορισμένες λειτουργίες.
Η θέση του κτίσματος πάνω στο χειμέριο κύμα αγναντεύοντας τον κόλπο των Χανίων, ζητούσε προκλητικά τη διάνοιξη των παραθύρων για την πανοραμική εκμετάλλευση του θαλάσσιου τοπίου. Όμως προτιμήθηκε η λογική του καδραρίσματος της θέας, αποφεύγοντας με αυτό τον τρόπο την αλλοίωση του υφιστάμενου κελύφους.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου:
Αρχιτεκτονική μελέτη: Α. Βαρουδάκης και Γ. Βαρουδάκης
Χρόνος μελέτης - κατασκευής: 1981
Φωτογραφίες: Δημήτρης Καλαποδάς

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Κτίριο γραφείων τράπεζας, Αθήνα

Κτίριο γραφείων τράπεζας, Αθήνα

Το κτίριο φιλοξενεί τις διοικητικές υπηρεσίες της τράπεζας, καθώς και ένα ανεξάρτητο τραπεζικό υποκατάστημα. Αναπτύσσεται σε τέσσερα επίπεδα, εκ των οποίων το ένα είναι βυθισμένο στο έδαφος. Η ανωδομή, εμβαδού…
Κτίριο γραφείων στην Αθήνα

Κτίριο γραφείων στην Αθήνα

Πρόκειται για ένα επταώροφο κτίριο γραφείων με καταστήματα στο ισόγειο και 3 υπόγειους χώρους στάθμευσης. Στο κτίριο υπάρχει ένας νοητός άξονας περίπου στο κέντρο της πρόσοψης, ο οποίος χωρίζει το κτίριο…

"ATHENS COLOR CUBE", αλλαγή χρήσης κτιρίου γραφείων

Το εξαώροφο κτίριο, επί της οδού Αιόλου 43, κατασκευάστηκε το 1974 βασισμένο σε μελέτη του αρχιτέκτονα Αλέξανδρου Καλλιγά, προορισμένο για χρήση καθαρά επαγγελματική, με ενιαίους χώρους ανά όροφο, στους οποίους…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.