Κτίριο εκθεσιακών χώρων και γραφείων με εμφανή υλικά κατασκευής

Πρόκειται για κτίριο μεικτής χρήσης, το οποίο βρίσκεται στον Περισσό και αναπτύσσεται σε δύο ορόφους και δύο υπόγεια, με μέρος του ισογείου να περιλαμβάνει πατάρι. Στα δύο υπόγεια βρίσκονται οι χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων και οι χώροι μηχανολογικών εγκαταστάσεων, ενώ το πρώτο υπόγειο περιλαμβάνει και εκθεσιακούς χώρους. Αυτοί συνεχίζονται και στο ισόγειο, όπου επίσης βρίσκονται η κεντρική και δευτερεύουσα είσοδος και χώροι εργασίας, γραφείων και βοηθητικοί. Το πατάρι λειτουργεί ως αποθήκη, ενώ τέλος ο πρώτος όροφος περιλαμβάνει χώρους γραφείων και βοηθητικούς χώρους προσωπικού.
Το κτίσμα τοποθετήθηκε σε υποχώρηση σε σχέση με τη ρυμοτομική γραμμή και σε απόσταση από το πίσω και τα πλάγια όρια του οικοπέδου. Είναι ελεύθερο μέσα στο χώρο του οικοπέδου και επιτρέπει την κίνηση περιμετρικά του.
Ένα καθαρό ορθογώνιο παραλληλεπίπεδο, που στηρίζεται σε ελεύθερα υποστυλώματα σταγονοειδούς μορφής σε υποχώρηση, αποτελεί τον πρώτο όροφο. Το ισόγειο περιλαμβάνει έναν μονώροφο και έναν διώροφο χώρο. Ο μονώροφος χώρος αναπτύσσεται σε σχήμα Γ και ορίζει τις δύο πίσω πλευρές του ισογείου. Το υπόλοιπο, που είναι το διώροφο τμήμα, δημιουργείται ως «κενό» της σχέσης του παραλληλεπιπέδου και του μονώροφου ισόγειου τμήματος.
Το «μεταλλικό κουτί» σε πρόβολο από πανέλα αλουμινίου φωτίζεται από σχισμές κατά μήκος. Το «κουτί» του ισογείου έχει μεγάλα υαλοστάσια στα σημεία των εκθεσιακών χώρων, ενώ στις άλλες χρήσεις έχει επαναλαμβανόμενα ανοίγματα. Έτσι εμφανίζεται σαν σύνθεση «ανοικτών» και «κλειστών» επιφανειών. Η κλειστή επιφάνεια είναι ένας τοίχος από εμφανές σκυρόδεμα με ανοίγματα, που ισχυροποιεί την αίσθηση της βάσης. Συνολικά, τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν παρέμειναν εμφανή χωρίς επενδύσεις.
Δύο κλιμακοστάσια, ένα εμπρός και ένα πίσω, εξυπηρετούν τις κάθετες κινήσεις του κτιρίου, ισορροπούν τις μεγάλες αποστάσεις και τέμνουν κάθετα τους επιμήκεις όγκους.
Ένα μεταλλικό στέγαστρο τονίζει και προστατεύει την κύρια είσοδο προς τη λεωφόρο Ηρακλείου, όπου επίσης βρίσκεται ένα εξωτερικό υπαίθριο κλιμακοστάσιο που οδηγεί στα υπόγεια. Η δεύτερη είσοδος βρίσκεται στο πίσω μέρος του κτιρίου.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη (υπεύθυνοι): Νίκος Λυκούδης (PALY αρχιτέκτονες), Σταθόπουλος Γιώργος (ΩΜ Μελετητική)
Αρχιτεκτονική μελέτη (ομάδα μελέτης): Νίκος Λυκούδης, Σταθόπουλος Γιώργος
Στατική μελέτη: Λιόντος Γιώργος και συνεργάτες
H/M μελέτη: Αγαπουλάκης Γιάννης
Συνεργάτες: Πάττυ Κεράτσα (Σχεδιάστρια)
Τοποθεσία: Λεωφόρος Ηρακλείου 143, Ν. Ιωνία
Ιδιοκτήτης: Σαρλάς Α.Ε.Β.Ε.
Συνολικό εμβαδόν οικοπέδου: 2.435,15 m²
Συνολικό εμβαδόν κτιρίου: 5.261,68 m²
Χρόνος κατασκευής: 2003-2006
Φωτογραφίες: Λοϊζίδης Μπάμπης

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Ευέλικτος χώρος εργασίας Orange Grove

Ευέλικτος χώρος εργασίας Orange Grove

Το Orange Grove είναι μια πρωτοβουλία της ολλανδικής πρεσβείας στην Αθήνα και των Ελληνο - Ολλανδών συνεργατών της, σε μια προσπάθεια μετρίασης της ανεργίας των νέων και της φυγής των…
Κτίριο γραφείων ναυτιλιακής εταιρείας στο Φάληρο

Κτίριο γραφείων ναυτιλιακής εταιρείας στο Φάληρο

Το κτίριο αποτελείται από πέντε ορόφους συνολικού εμβαδού 4.350 m² και ένα επίπεδο υπόγειου χώρου στάθμευσης. Βασικό συστατικό της κεντρικής συνθετικής ιδέας υπήρξε η υποχώρηση και ταυτόχρονη στροφή του νότιου…
Κτίριο γραφείων στο Μαρούσι

Κτίριο γραφείων στο Μαρούσι

Το κτίριο γραφείων, όπου στεγάστηκε η φαρμακευτική εταιρία BAYER, επί της Λεωφόρου Αμαρουσίου - Χαλανδρίου και της οδού Σωρού, καταλαμβάνει ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο σε μία περιοχή που συνεχώς αναπτύσσεται.Αποτελείται…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.