Κτίριο γραφείων στην Αθήνα

To κτίριο βρίσκεται επάνω σε μια φαρδιά και πολυσύχναστη λεωφόρο ενός προαστίου της Αθήνας. Αποτελείται από χώρους εργασίας, χώρους κίνησης και χώρους επαγγελματικών συσκέψεων. Οι χώροι εργασίας, που επιζητούν συγκέντρωση και εσωστρέφεια, ενσωματώνονται σε ένα μονολιθικό λευκό όγκο με σχετικά μικρά ανοίγματα, ο οποίος στέκεται επάνω από μια σκοτεινή, υπερυψωμένη πιλοτή που λειτουργεί ως κενός στεγασμένος χώρος εισόδου. Οι χώροι κίνησης και συσκέψεων, που είναι χώροι εφήμερης χρήσης και επιζητούν εξωστρέφεια και οπτικές φυγές, ενσωματώνονται σε μια μεγάλη μεταλλική κατασκευή που πληρούται με υαλοστάσια και η οποία ορθώνεται στο κέντρο του κτιρίου. Αυτή περιλαμβάνει ένα μεταλλικό κλιμακοστάσιο, που αναπτύσσεται καθ’ ύψος μπροστά στη λεωφόρο, το διώροφο χώρο υποδοχής στην είσοδο, μικρές αίθουσες συσκέψεων στους ορόφους, τοποθετημένες πίσω από το κλιμακοστάσιο, τη γραμματεία της διοίκησης και τρεις μεγάλους γραμμικούς εξώστες κατά μήκος της πρόσοψης.
Η κάτοψη του κτιρίου γραφείων έχει σχήμα Η, ώστε να προσφέρει τη μέγιστη επιφάνεια όψης χώρων. Στις δύο εσοχές, το συμπαγές σχήμα του όγκου αναιρείται και αντικαθίσταται από μια γυάλινη όψη γραφείων ενώ, την ίδια στιγμή, δημιουργούνται δύο βυθισμένα φυτεμένα αίθρια που φωτίζουν δύο μεγάλες υπόγειες αίθουσες συσκέψεων. Πρόσθετος φωτισμός προσφέρεται από τέσσερα γυάλινα ελλειψοειδή ανοίγματα στο δάπεδο της πιλοτής· αυτό είναι ένα μωσαϊκό από μεγάλα λευκά βότσαλα σε γκρίζο φόντο, μια εκτενής στατική παραλία.
Ο τελευταίος όροφος του κτιρίου βρίσκεται σε εσοχή σε σχέση με την πρόσοψη δημιουργώντας στεγασμένα μπαλκόνια, που συνεχίζονται ως ένας ενιαίος μεγάλος μεταλλικός εξώστης· στο επίπεδο αυτό βρίσκεται η διοίκηση του κτιρίου. Όλοι οι γραμμικοί εξώστες έχουν πρόσβαση από το μεταλλικό κλιμακοστάσιο και δάπεδα από μεταλλική σχάρα· το μεγάλο μήκος τους και η αίσθηση της αιώρησης που προσφέρουν εντείνουν τη σχέση του κτιρίου με τη συνεχή ροή της λεωφόρου.
Ο μονολιθικός όγκος των χώρων γραφείων επενδύθηκε με αμμοβολημένο λευκό μάρμαρο, ενώ η υπερυψωμένη πιλοτή επενδύθηκε με γκρίζα ιταλική πέτρα. Στα δάπεδα των εσωτερικών χώρων χρησιμοποιήθηκαν ξύλο δρυός και γκρίζα ιταλική πέτρα. Στο δάπεδο της υποδοχής χρησιμοποιήθηκε αμμοβολημένο γυαλί που επιτρέπει στο φως να διεισδύει στον υπόγειο χώρο υποδοχής των δύο μεγάλων αιθουσών συσκέψεων.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη: Γ. Αίσωπος
Στατική μελέτη: Γ. Χρήστου
Η/Μ μελέτη: Γ. Παπαγρηγοράκης
Κατασκευή: ΑΡΙΣ ΑΤΤΝΕ, Ευρωοικιστική Α.Ε.
Συνολικό εμβαδό κτιρίου: 1.800 m²
Χρόνος κατασκευής: 2004 - 2007
Φωτογραφίες: M. Λουιζίδης

Image Gallery

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Συγκρότημα γραφείων & αποθηκών στη Θεσσαλονίκη

Συγκρότημα γραφείων & αποθηκών στη Θεσσαλονίκη

Το κτιριακό συγκρότημα γραφείων και αποθηκών της εταιρείας A.B.B. βρίσκεται επί του αυτοκινητόδρομου Θεσσαλονίκης - Χαλκιδικής, στην περιοχή της Θέρμης. Ο κτιριακός όγκος γεννάται μέσα από τη γη, ως θεμελίωση και…
Διαμόρφωση χώρου συνεδριάσεων σε εταιρεία τεχνολογίας στο Παλαιό Φάληρο

Διαμόρφωση χώρου συνεδριάσεων σε εταιρεία τεχνολογίας στο Παλαιό Φάληρο

Ο χώρος συνεδριάσεων και συνάντησης εταιρείας τεχνολογίας στο Π. Φάληρο σχεδιάστηκε σε υφιστάμενο ενιαίο χώρο.Με ένα συμπληρωματικό λειτουργικό διάγραμμα των κάτω επιπέδων επιμερίστηκαν στο ανώτατο επίπεδο οι τρείς βασικές ενότητες…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.