Κτίριο γραφείων και καταστημάτων στο Μαρούσι

Το οικόπεδο έχει κλίση από βορρά προς νότο, με υψομετρική διαφορά περίπου τέσσερα μέτρα. Έτσι, όλο το συγκρότημα απέκτησε μια κλιμάκωση καθ’ ύψος.
Βασική ιδέα στη σύνθεση αποτέλεσε η οργάνωση γύρω από ένα αίθριο με πρόσβαση μέσω στοάς από την ανατολική πλευρά, στην οποία το μακρύ γειτονικό κτίριο είχε πολύ άσχημη όψη. Στο εσωτερικό αίθριο χωροθετήθηκε η είσοδος για τους ορόφους των γραφείων. Με τον τρόπο αυτό κατέστη λειτουργική η διάταξη των χώρων γραφείων με τον πυρήνα κεντρικά, ενώ στο ισόγειο διατηρήθηκε το μέγιστο δυνατό πλάτος για το κατάστημα προς τον εμπορικό δρόμο.
Στο πλαίσιο του βιοκλιματικού σχεδιασμού, που έγινε σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ενεργειακών Μελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών, μελετήθηκαν όλα τα στοιχεία εξωτερικής σκίασης ανάλογα με τον προσανατολισμό. Στη νότια πλευρά τοποθετήθηκαν σταθερά σκιάδια μεγάλου πλάτους (60 cm) και στη δυτική πλευρά περιστρεφόμενες περσίδες αλουμινίου πλάτους 30 cm με διάτρηση. Επίσης χρησιμοποιήθηκαν και κατασκευές από δοκίδες αλουμινίου, μεταβλητής πυκνότητας, ανάλογα με τη γωνία πρόσπτωσης των ηλιακών ακτίνων, οριζόντιες εσχάρες orsogril και κατακόρυφα ανοξείδωτα πλέγματα. Σχεδόν σε όλους τους ορόφους δημιουργήθηκαν εξώστες και μπαλκόνια με στοιχεία πράσινου. Στη δημιουργία συνθηκών άνεσης συμβάλλει και το σιντριβάνι (εξατμιστικός δροσισμός) στο κέντρο του αίθριου. Στη βόρεια όψη το κτίριο απέκτησε πρόσθετες μεταλλικές κατασκευές με λειτουργία προβόλου, ενώ υψηλότερα διαμορφώθηκαν εσοχές με πέργκολες από σκυρόδεμα και αλουμίνιο.
Ο κλιματισμός για όλο το κτίριο έγινε με συστήματα VRV με εναλλάκτες θερμότητας VAM, με στόχο την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αυτονομία για τους χρήστες. Στο γ' και στο δ' όροφο οι μονάδες συνδέθηκαν σε συστήματα BUS, καθώς και όλες οι εγκαταστάσεις ασφάλειας, πυρανίχνευσης, φωτισμού, ανιχνευτών παρουσίας και κίνησης κ.ά., με στόχο την ενεργειακή εξοικονόμηση και την οπτική και θερμική άνεση. Όλα τα φωτιστικά φθορισμού έχουν τη δυνατότητα αυξομείωσης της έντασης του φωτός και αυτόματη προσαρμογή σε σχέση με τα επίπεδα του φυσικού φωτισμού.

Στοιχεία έργου:

Aρχιτεκτονική μελέτη: Ι. & Α. Βικέλας & Συνεργάτες Αρχιτέκτονες
Υπεύθυνος μελέτης & επίβλεψης οικοδομικών: Αλέξης Βικέλας
Συνεργάτης αρχιτέκτων: Ρενάτα Μεθενίτη
Συμμετοχή στη μελέτη: Ντανιέλα Δρακούλη,
Δημήτρης Κόκκινος, Δημήτρης Σαμόλης, Μαίρη Τζώρτζη, Νάνσυ Θώδη, Ντάνιελ Ντουμιτρέσκου
Στατική μελέτη & επίβλεψη: Μιχάλης Ρέρρας
H/M μελέτη & επίβλεψη: Βλάσης Μενούνος
Υπεύθυνος ενεργειακής μελέτης: Ματθαίος Σανταμούρης
Συνεργάτης ενεργειακής μελέτης: Κωνσταντίνος Παύλου
Μελέτη: Αλέξης Βικέλας
Μελέτη φύτευσης: Γεώργιος Βάνης & Συνεργάτες
Tεχνική εταιρεία κατασκευής: Έδρασις Α.Ε.
(αντιστήριξη), Σαντοριναίος Α.Ε. (σκελετός Ο/Σ), Ι. Κλουκίνας - Ι. Λάππας Α.Ε. (λοιπές εργασίες)
Iδιοκτήτης: Trinitarium Properties Α.Ε.
Tοποθεσία: Αγ. Κωνσταντίνου 50 & πεζόδρομος Αρματολών & Κλεφτών, Μαρούσι
Συνολικό εμβαδό κτιρίου: 3.280 m² (ανωδομή), 6.860 m² (υπόγειοι χώροι)
Xρόνος μελέτης: 2000, 2003 - 2006
Xρόνος κατασκευής: 2004 - 2008
Φωτογραφίες: Studio Kontos

Image Gallery

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Κτίριο επαγγελματικής χρήσης στην Αττική

Κτίριο επαγγελματικής χρήσης στην Αττική

Το νέο κτίριο με χρήσεις γραφείων, αποθήκευσης, διακίνησης και ανασυσκευασίας υφασμάτων, συνολικού εμβαδού 4.968 m² έχει επίμηκες σχήμα σε οικόπεδο με εμβαδόν 8.000 m². Η εξωτερική μορφή του, χαρακτηρίζεται από…
Κτίριο γραφείων στη Νέα Κηφισιά

Κτίριο γραφείων στη Νέα Κηφισιά

Το νέο κτίριο γραφείων της φαρμακευτικής εταιρείας GALENICA A.E., συνολικού εμβαδού περίπου 10.000 m², βρίσκεται στη Ν. Κηφισιά και είναι υπό κατασκευή. Έχει ήδη ολοκληρωθεί ο φορέας οπλισμένου σκυροδέματος και…
Οδοντιατρείο στην Κηφισιά

Οδοντιατρείο στην Κηφισιά

Η μελέτη αφορά στη διαμόρφωση οδοντιατρείου 190 m2 σε συγκρότημα επαγγελματικών χώρων στην Κηφισιά.Στόχος ήταν η δημιουργία ενός άρτια διαμορφωμένου και εξοπλισμένου ιατρικού χώρου, σε συνδυασμό με μια αίσθηση οικειότητας,…