Κτίριο γραφείων και καταστημάτων στον Κόμβο Ελευσίνας

Το κτίριο ευρίσκεται στον κόμβο της Ελευσίνας πάνω στη Νέα Εθνική Οδό Αθηνών-Κορίνθου. Το οικόπεδο είναι ένα επίμηκες τρίγωνο με 86.5 μ υποτείνουσα που βλέπει προς την Εθνική.
Η ιδέα της ταχύτητας, της ζωής που βιάζεται, των αυτοκινήτων που τρέχουν και θολώνουν τα μάτια, όλα παραβιάζουν την φαντασία. Έτσι το κτίριο γίνεται μια σειρά από κατακερματισμένες λουρίδες πρόσοψης, που μοιάζουν να μετακινούνται συνεχώς σε μια ύστατη προσπάθεια να παραμείνουν μέσα στο οπτικό πεδίο του οδηγού που το προσπερνά.
Η κεντρική ιδέα βασίζεται στην αντιμετώπιση της όψης ως πανόραμα.Το τριώροφο κτίριο αναδιπλώνεται συνεχώς με σκοπό να αυξήσει την μια και μοναδική όψη προς τον δρόμο από 86.5μ σε 202.5μ τελικά.
Ο τελευταίος όροφος δρασκελίζει το πλάτος του οικοπέδου και κρέμεται στον αέρα σαν γέφυρα δημιουργώντας από κάτω του μια πύλη για να περάσει το βλέμμα του οδηγού μαζί με τους άλλους δυο ορόφους. Η όψη του αιωρείται ως ένα τεράστιο billboard που «διαφημίζει» το κτίριο στους περαστικούς του αυτοκινητόδρομου.
Ο μεσαίος όροφος λειτουργεί ως μια γιγάντια οριζόντια σχισμή. Η όψη του επενδεδυμένη με αλουμίνιο εμφανίζεται ως ασπίδα «προστατεύοντας» τους εργαζόμενους των γραφείων που τον κατοικούν.
Σε κάτοψη το ισόγειο ακολουθεί την πίσω πλευρά του οικοπέδου, μια τεθλασμένη γραμμή που αλλάζει συνεχώς κατεύθυνση. Η όψη αντιθέτως λειτουργεί με την δική της λογική: μια ενιαία τζαμαρία για τα καταστήματα που διπλώνεται καθέτως για να δημιουργήσει το στέγαστρο. Αυτό τερματίζει στο σημείο που ευρίσκεται η κεντρική είσοδος του κτιρίου.
Έτσι λοιπόν αναπλάθεται η  κάτοψη ως το δισδιάστατο επίπεδο που είναι, ούτως ώστε να βρεθεί λύση στο αρχιτεκτονικό δίλημμα της όψης ενός κτιρίου, που στην πραγματικότητα στερείται προγράμματος.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου:

Aρχιτεκτονική μελέτη: Καλλιόπη Κοντόζογλου/3SK Στυλιανίδης Αρχιτέκτονες
Στατική μελέτη: Λιασκος Σπυρίδων
H/M μελέτη: Μαχλης Μανώλης
Eπίβλεψη: Λιασκος Σπυρίδων
Συνεργάτες: Τσiλιμιγκρας Διονύσης / Λιασκος Ευάγγελος
Tεχνική εταιρία κατασκευής: ΕΝ ΕΡΓΟ ΕΠΕ.
Tοποθεσία: 23km Εθνικής Οδού Κορίνθου
Συνολικό εμβαδό κτιρίου: 3000 m²
Xρονολογία μελέτης:1998
Xρονολογία κατασκευής:1999 - 2001
Παρουσίαση: 3SK Στυλιανίδης Αρχιτέκτονες
Φωτογράφος: Εριέτα Αττάλη, Δημήτρης Στουπάκης

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Γραφεία στην Αθήνα

Γραφεία στην Αθήνα

Αφορμή της μελέτης ήταν ένα τριώροφο τμήμα κτιρίου της δεκαετίας του 1970 στην περιοχή της Πλατείας Μαβίλη, προορισμένο να εξυπηρετήσει, μετά την επέμβαση, τους νέους χώρους του γραφείου "Ποτηρόπουλος Δ+Λ…
Εμπορικό & επιχειρηματικό κέντρο “ΛΙΜΑΝΙ” στη Θεσσαλονίκη

Εμπορικό & επιχειρηματικό κέντρο “ΛΙΜΑΝΙ” στη Θεσσαλονίκη

Το συγκρότημα κατασκευάστηκε σε μία αναπτυσσόμενη περιοχή της πόλης, στην υπό διαμόρφωση δυτική της είσοδο εφαπτόμενη στις εγκαταστάσεις του λιμανιού. Aποτελείται από δύο επίπεδα εμπορικού κέντρου (στάθμη – 3,75 και στάθμη…
Συνεταιριστική τράπεζα Θεσσαλίας

Συνεταιριστική τράπεζα Θεσσαλίας

Το έργο αποτελεί το κεντρικό κτίριο της Συνεταιριστικής Τράπεζας Θεσσαλίας, στην πόλη των Τρικάλων. Βασικά κριτήρια σχεδιασμού, ήδη από την περίοδο του σχετικού αρχιτεκτονικού διαγωνισμού απετέλεσαν η υψηλή ποιότητα του…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.