Κτίριο έκθεσης ιδιωτικής συλλογής τέχνης στο Μαρούσι

Το κτίριο βρίσκεται στον άξονα της Λεωφόρου Κηφισίας στο ύψος του Αμαρουσίου. Γειτνιάζει με μεγάλα κτίρια γραφείων και καλείται να στεγάσει μεγάλη ιδιωτική συλλογή έργων τέχνης.
Στο διώροφο χώρο του ισογείου έχει γίνει πρόβλεψη για την έκθεση μεγάλων σε ύψος γλυπτών. Στον πρώτο όροφο έχουν χωροθετηθεί μία βιβλιοθήκη τέχνης και ο χώρος με τις θέσεις εργασίας ερευνητών. Στους υπερκείμενους ορόφους εκτίθενται μικρών και μεσαίων διαστάσεων ζωγραφικοί πίνακες, ενώ στο υπόγειο βρίσκονται αποθήκες και χώροι συντήρησης των έργων.
Η αρχιτεκτονική σύνθεση του κτιρίου όφειλε να συνδυάσει δύο δεδομένα: την απαίτηση για ουδετερότητα του οικοδομικού κελύφους, ώστε να είναι κατάλληλα για εικαστική έκθεση και την ανάγκη σηματοδότησης της ιδιαίτερης χρήσης του σε μια γειτονιά μεγάλων κτιρίων γραφείων.
Η τελική μορφή του κτιρίου προέκυψε από την εξυπηρέτηση των δύο αυτών δεδομένων, καθώς και από την πρόθεση για μεγιστοποίηση της διαφάνειας και της καλής συμπεριφοράς του κτιρίου σε σχέση με το φυσικό φως. Έτσι, η διάνοιξη μεγάλων μεσημβρινών υαλοστασίων συνδυάστηκε με μεγάλους προβόλους. Τα δε δυτικά ανοίγματα με ένα κατακόρυφο αντιηλιακό διάφραγμα.
Το τελευταίο κατασκευασμένο από διπλά διάτρητα φύλλα αλουμινίου λειτουργεί με την ιδιαίτερη εικαστική μορφή του και ως σηματοδότηση της παρουσίας του χώρου έκθεσης προς τον άξονα της λεωφόρου. Όλες οι άλλες εξωτερικές επιφάνειες του κτιρίου καλύπτονται από φαιόχρωμο λίθο.
Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στη νυχτερινή παρουσία του κτιρίου. Ο φωτισμός του εσωτερικού αναδεικνύει τη διαφάνεια του κελύφους και φανερώνει την εσωτερική ζωή του κτιρίου. Φωτισμοί ανάδειξης τόσο στους εξώστες, όσο και στο διάκενο των διάτρητων φύλλων του δυτικού διαφράγματος ενισχύουν την παρουσία του κτιρίου κατά τη διάρκεια της νύχτας. 

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη: 
ISV ARCHITECTS
Υπεύθυνος μελέτης:
Αργύρης Μουγιάκος
Κατασκευή:
ISV CONSTRUCT
Υπεύθυνος κατασκευής:
Γιάννης Καραμήτρος
Στατική μελέτη:
Χρύσανθος Καλλίγερος
Η/Μ μελέτη:
Αλέξανδρος Καμαρινός
Φωτογραφίες:
Αργύρης Μουγιάκος

 

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Βιομηχανικό κτίριο στην Αττική

Βιομηχανικό κτίριο στην Αττική

Το κτίριο προκύπτει από τη σύνθεση των δύο ξεχωριστών λειτουργιών, αφενός του αποθηκευτικού χώρου και αφετέρου του χώρου γραφείων δύο ορόφων, το χώρο υποδοχής, τον ημιυπαίθριο και το χώρο πρασίνου…
Κτίριο γραφείων, έκθεσης και κατοικίας στην Αθήνα

Κτίριο γραφείων, έκθεσης και κατοικίας στην Αθήνα

Η θέση του κτιρίου σε ένα προνομιακό αλλά μικρής κάλυψης γωνιακό οικόπεδο επέβαλε τον  καθ΄ ύψος σχηματισμό του, μέσα από μια κίνηση διάρθρωσης τριών περιοχών, δυναμικά συσχετισμένων με τη λειτουργική…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.