Κτίριο έκθεσης ιδιωτικής συλλογής τέχνης στο Μαρούσι

Το κτίριο βρίσκεται στον άξονα της Λεωφόρου Κηφισίας στο ύψος του Αμαρουσίου. Γειτνιάζει με μεγάλα κτίρια γραφείων και καλείται να στεγάσει μεγάλη ιδιωτική συλλογή έργων τέχνης.
Στο διώροφο χώρο του ισογείου έχει γίνει πρόβλεψη για την έκθεση μεγάλων σε ύψος γλυπτών. Στον πρώτο όροφο έχουν χωροθετηθεί μία βιβλιοθήκη τέχνης και ο χώρος με τις θέσεις εργασίας ερευνητών. Στους υπερκείμενους ορόφους εκτίθενται μικρών και μεσαίων διαστάσεων ζωγραφικοί πίνακες, ενώ στο υπόγειο βρίσκονται αποθήκες και χώροι συντήρησης των έργων.
Η αρχιτεκτονική σύνθεση του κτιρίου όφειλε να συνδυάσει δύο δεδομένα: την απαίτηση για ουδετερότητα του οικοδομικού κελύφους, ώστε να είναι κατάλληλα για εικαστική έκθεση και την ανάγκη σηματοδότησης της ιδιαίτερης χρήσης του σε μια γειτονιά μεγάλων κτιρίων γραφείων.
Η τελική μορφή του κτιρίου προέκυψε από την εξυπηρέτηση των δύο αυτών δεδομένων, καθώς και από την πρόθεση για μεγιστοποίηση της διαφάνειας και της καλής συμπεριφοράς του κτιρίου σε σχέση με το φυσικό φως. Έτσι, η διάνοιξη μεγάλων μεσημβρινών υαλοστασίων συνδυάστηκε με μεγάλους προβόλους. Τα δε δυτικά ανοίγματα με ένα κατακόρυφο αντιηλιακό διάφραγμα.
Το τελευταίο κατασκευασμένο από διπλά διάτρητα φύλλα αλουμινίου λειτουργεί με την ιδιαίτερη εικαστική μορφή του και ως σηματοδότηση της παρουσίας του χώρου έκθεσης προς τον άξονα της λεωφόρου. Όλες οι άλλες εξωτερικές επιφάνειες του κτιρίου καλύπτονται από φαιόχρωμο λίθο.
Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στη νυχτερινή παρουσία του κτιρίου. Ο φωτισμός του εσωτερικού αναδεικνύει τη διαφάνεια του κελύφους και φανερώνει την εσωτερική ζωή του κτιρίου. Φωτισμοί ανάδειξης τόσο στους εξώστες, όσο και στο διάκενο των διάτρητων φύλλων του δυτικού διαφράγματος ενισχύουν την παρουσία του κτιρίου κατά τη διάρκεια της νύχτας. 

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη: 
ISV ARCHITECTS
Υπεύθυνος μελέτης:
Αργύρης Μουγιάκος
Κατασκευή:
ISV CONSTRUCT
Υπεύθυνος κατασκευής:
Γιάννης Καραμήτρος
Στατική μελέτη:
Χρύσανθος Καλλίγερος
Η/Μ μελέτη:
Αλέξανδρος Καμαρινός
Φωτογραφίες:
Αργύρης Μουγιάκος

 

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Κτίριο γραφείων και διοίκησης, Αθήνα

Κτίριο γραφείων και διοίκησης, Αθήνα

H θέση του κτιρίου γραφείων είναι προνομιακή διότι βρίσκεται σε έναν άξονα μεγάλων κτιριακών συγκροτημάτων στην Αθήνα και η κύρια όψη του αναπτύσσεται επί κεντρικής λεωφόρου με εύκολη πρόσβαση. Ο…
Συγκρότημα γραφείων, καταστημάτων & κατοικιών στα Χανιά

Συγκρότημα γραφείων, καταστημάτων & κατοικιών στα Χανιά

Το κτιριακό συγκρότημα στεγάζει καταστήματα, γραφεία, κατοικίες και υπόγειο πενταώροφο χώρο στάθμευσης. Στόχοι του σχεδιασμού ήταν να ενταχθεί ομαλά στον αστικό ιστό και να ανταποκριθεί στο κτιριακό πρόγραμμα, εκφράζοντας σύγχρονες…
Κτίριο γραφείων και καταστημάτων στο Μαρούσι

Κτίριο γραφείων και καταστημάτων στο Μαρούσι

Το οικόπεδο έχει κλίση από βορρά προς νότο, με υψομετρική διαφορά περίπου τέσσερα μέτρα. Έτσι, όλο το συγκρότημα απέκτησε μια κλιμάκωση καθ’ ύψος.Βασική ιδέα στη σύνθεση αποτέλεσε η οργάνωση γύρω…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.