Ένα "χειροποίητο" γραφείο στην κορυφή της Μυκόνου

Κεντρική ιδέα πίσω από τη διαμόρφωση του συγκεκριμένου χώρου υπήρξε η θέληση να επικοινωνηθεί η αίσθηση του "χειροποίητου" σε όλες τις κλίμακες του. Για το λόγο αυτό, ο αρχιτέκτονας, σε συνεννόηση με τον ιδιοκτήτη-πολιτικό μηχανικό, αποφάσισε να προσεγγίσει και να σχεδιάσει το κάθε έπιπλο-αντικείμενο ξεχωριστά, με στόχο να δημιουργείται μια ολική εμπειρία στο χώρο. Στην πρώτη επίσκεψη στο γραφείο, αυτό που προκαλούσε αμέσως εντύπωση ήταν το άπλετο φως που κυριαρχούσε και η μαγευτική θέα της χώρας της Μυκόνου, που πρόβαλλε ακριβώς από κάτω. Το κτίριο είναι κατασκευασμένο σε ιδιαίτερα προνομιούχο σημείο, καθώς από την κορυφή της πλαγιάς όπου βρίσκεται, μπορεί κανείς να αγναντέψει τη Ρήνεια, τη Σύρο και την Τήνο, αλλά και να περπατήσει μέχρι τη χώρα του νησιού.
Ένα υλικό, το οποίο θα αποτελούσε από τα πρώτα ακόμα στάδια "ραχοκοκαλιά" για τη σύνθεση του χώρου ήταν ο μπρούτζος. Λόγος ήταν η λάμψη και η αντανάκλαση που παρείχε το συγκεκριμένο υλικό την ώρα που το "χτυπάει" ο χρυσός μυκονιάτικος ήλιος. Με το γνώμονα αυτό, υλοποιήθηκε το έπιπλο της υποδοχής (milliped desk), το οποίο ανασύρεται από το έδαφος (σαν τη σαρανταποδαρούσα), για να διαμορφώσει μια επιφάνεια εργασίας κατασκευασμένη από παλίσανδρο. Τα φωτιστικά από μπρούτζο και χαλκό σχεδιάστηκαν και τοποθετήθηκαν αντικριστά και χαράσσουν πορείες και οπτικές φυγές. Απέναντι από το το έπιπλο της υποδοχής τοποθετήθηκε ένας μπρούτζινος καλόγερος που παραπέμπει στο -πολύ γνώριμο για το νησί- φυτό της φραγκοσυκιάς.
Στον κυρίως χώρο δεσπόζει το γραφείο του ιδιοκτήτη. Το bend desk κατασκευάστηκε από ατσάλι -καθώς χρειάστηκε για τη στήριξη του ένα πολύ σκληρό υλικό- και σχεδιάστηκε έτσι, ώστε να κατευθύνει τη ματιά του επισκέπτη στη χώρα της Μυκόνου. Η εξωτερική καμπύλη του καλύφθηκε με παλίσανδρο, ενώ η "κοιλιά" του είναι σφυρήλατο σίδερο βαμμένο στο χρώμα του μπρούτζου. Πίσω από το γραφείο ξεπροβάλλει ανάγλυφη στον τοίχο η βιβλιοθήκη - υπογραφή. Η μορφή της είναι βασισμένη στην υπογραφή του ιδιοκτήτη και υλοποιήθηκε με σφυρήλατο σίδερο βαμμένο λευκό, όπως και το χρώμα του τοίχου. Αντίκρυ από το bend desk ξεχωρίζει το κυκλικό τραπέζι φτιαγμένο από ατσάλι και παλίσανδρο, αλλά και η "αραχνοΰφαντη" μπρούτζινη βιβλιοθήκη, στην οποία τα βιβλία να δίνουν την ψευδαίσθηση ότι ίπτανται. Την αίσθηση του "χειροποίητου" ολοκληρώνουν λεπτομέρειες και στοιχεία, όπως τα τραπεζάκια από ξύλο τικ και μπρούτζο, οι μαρμάρινες γλάστρες και πινακίδες αλλά και το βάζο από φυσητό γυαλί.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη-επίβλεψη: Ελευθέριος Αμπατζής
Στατική μελέτη: Σπυρίδων Αποστόλου
H/M μελέτη: UniPro - Κωνσταντίνος Ανδρόνικος
Άλλοι μελετητές: Mego - Αφοί Παπαριτσίδη
Σκίαση: Curtain Makers
Tεχνική εταιρεία κατασκευής: M & S Apostolou I.K.E.
Iδιοκτήτης: Σπυρίδων Αποστόλου
Εμβαδό: 77 m²
Xρόνος μελέτης: 10 μήνες
Xρόνος κατασκευής: Καλοκαίρι 2015
Φωτογράφος: Γιώργος Φάκαρος

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Συγκρότημα γραφείων, καταστημάτων & κατοικιών στα Χανιά

Συγκρότημα γραφείων, καταστημάτων & κατοικιών στα Χανιά

Το κτιριακό συγκρότημα στεγάζει καταστήματα, γραφεία, κατοικίες και υπόγειο πενταώροφο χώρο στάθμευσης. Στόχοι του σχεδιασμού ήταν να ενταχθεί ομαλά στον αστικό ιστό και να ανταποκριθεί στο κτιριακό πρόγραμμα, εκφράζοντας σύγχρονες…
Kτίριο γραφείων & καταστημάτων στη Θεσσαλονίκη

Kτίριο γραφείων & καταστημάτων στη Θεσσαλονίκη

Το κτίριο “Atrina Center” βρίσκεται σε μια παλαιά βιομηχανική περιοχή της Θεσσαλονίκης, η οποία άρχισε να αναβαθμίζεται τα τελευταία χρόνια. Στόχος του σχεδιασμού ήταν να ενταχθεί το κτίριο στις συνθήκες…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.