Villa Troy στη Λευκωσία

Η κατοικία, με εμβαδόν 340 τ.μ. στα όρια του Δήμου Στροβόλου, έχει δημιουργηθεί με γνώμονα τη σύγχρονη αισθητική, η οποία στοχεύει να διατηρείται στo πέρασμα του χρόνου μέσω των διαχρονικών υλικών που επιλέχθηκαν. Ταυτόχρονα υπηρετεί με συνέπεια τις ανάγκες της τετραμελούς οικογένειας, ευνοώντας την επικοινωνία και την άνεση.
Η τοποθέτηση του κτιρίου επιλέχθηκε με τρόπο τέτοιο, ώστε να ενισχύεται ο φυσικός αερισμός και φωτισμός, ενώ τα μεγάλα ανοίγματα της κατοικίας ενισχύουν τη σύνδεση του εσωτερικού με το εξωτερικό.
Ο αρχιτέκτονας επιλέγει να προσδώσει ταυτότητα στην οικία, η οποία να παραπέμπει στα ονόματα των ιδιοκτητών της, Πάρης και Ελένη. Η μυθολογία είναι η έμπνευση: δημιουργεί μια κατοικία σύγχρονης εποχής, το "σπίτι της Τροίας".

Τα υλικά που επιλέγονται, όπως η πέτρα σε τοιχίο στην πρόσοψη, αλλά και σε περιτείχισμα στο πίσω μέρος της κατοικίας, παραπέμπουν στα τείχη της πόλης της Τροίας.
Το μεταλλικό στοιχείο που εμφανίζεται σε πολλά σημεία της οικίας, αποτελεί επίσης χαρακτηριστικό υλικό της τότε εποχής. Η πρόσοψη της οικίας έχει πέντε μεταλλικές διακοσμητικές δοκίδες, ο σχεδιασμός των οποίων παραπέμπει στα δόρατα του τρωικού πολέμου. Πρωτότυπη εξωτερική μεταλλική πόρτα, καθώς και κατακόρυφα μεταλλικά κάγκελα διαμορφώνουν επίσης την περίφραξη της κατοικίας.
Η εσωτερική διακόσμηση του σπιτιού, όπως οι πίνακες στο χώρο της τραπεζαρίας, οι οποίοι είναι εμφανείς κατά την είσοδο στην κατοικία, απεικονίζουν τους ήρωες της ιστορίας της Τροίας: τον Πάρη και την ωραία Ελένη.

Οι χώροι διαβίωσης της κατοικίας, οι οποίοι δίνουν ένα σχήμα ακανόνιστου «Γ», χωροθετούνται ουσιαστικά στη μέση ενός συμπλέγματος εξωτερικών χώρων, που περιλαμβάνουν βεράντες και κήπο.
Στο σκελετό της κατοικίας είναι εμφανές το σκυρόδεμα, ενώ μεγάλο μέρος της πρόσοψης καλύπτεται με ένα ξύλινο κέλυφος.
Το ισόγειο είναι ένας ενιαίος χώρος που αποτελείται από το σαλόνι, το καθημερινό καθιστικό και την τραπεζαρία. Το κενό, στον προθάλαμο του σπιτιού, το οποίο δίνει διώροφο ύψος, αποτελεί τον πυρήνα γύρω από τον οποίο περιβάλλονται αυτά τα τρία ενιαία βασικά μέρη του σπιτιού.
Το τζάκι, το οποίο κυριαρχεί στο χώρο του ισογείου, λειτουργεί ως διαχωριστικό στοιχείο, αφού υπαινίσσεται το όριο μεταξύ του καθημερινού καθιστικού, του προθάλαμου και της τραπεζαρίας. Η τριπλή όψη με γυαλί κάνει τη φλόγα εμφανή σε όλους του ενιαίους χώρους.
Η βάση του τζακιού έχει επενδυθεί από κεραμικό υλικό, που μοιάζει με εμφανές σκυρόδεμα, το οποίο συναντάται επίσης στον τοίχο της τραπεζαρίας. Ελένης. Το υλικό δένει ομοιόμορφα με το κεραμικό του πατώματος, το οποίο μιμείται το μάρμαρο calacatta. Το κεραμικό αυτό έχει τοποθετηθεί σε όλον τον ισόγειο χώρο δίδοντας μια πολυτελή και κομψή αίσθηση στο σπίτι. Το χρώμα του, ζαχαρί με γκρίζα διακριτικά νερά, που μοιάζει με το ιταλικό μάρμαρο, προσφέρει διαχρονικότητα και ζεστασιά στο σπίτι, ενώ δένει άψογα με τις επιλογές ξύλου σε επενδύσεις τοίχων, στο κλιμακοστάσιο και σε έπιπλα του σπιτιού.
Στον χώρο του καθιστικού και του σαλονιού μέρος του τοίχου έχει επιλεχθεί να επενδυθεί με πλαγιαστές δοκίδες φυσικού ξύλου δρυός, δίδοντας έτσι περισσότερο χαρακτήρα στην αισθητική.
Η σκάλα είναι κατασκευασμένη από ξύλινα σκαλοπάτια πακτωμένα στον τοίχο, ώστε όλη η κατασκευή να φαίνεται ανάλαφρη, ενώ υαλοπίνακες λειτουργούν ως προστατευτικό κιγκλίδωμα.
Οι ψευδοροφές με το μελετημένο ενσωματωμένο φωτισμό σε μαύρες οπές, δίνουν μια πιο μοντέρνα προσέγγιση στο χώρο.
Η κουζίνα είναι για ένας μεγάλος, φωτεινός και λειτουργικός χώρος με θέα προς τον κήπο, η οποία φαίνεται να εισβάλλει στο εσωτερικό δημιουργώντας μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα. Ο εσωτερικός χώρος επεκτείνεται στην εξωτερική καλυμμένη βεράντα, μέσω μεγάλων ανοιγμάτων, δίνοντας έτσι την αίσθηση συνέχειας και ενότητας.
Το χρώμα της δρυός προσδίδει μια διαχρονικότητα και ζεστασιά και μια αίσθηση φιλοξενίας. Από την άλλη οι πινελιές από μαύρο δίνουν μια πιο σύγχρονη γραμμή. Ο επιβλητικός απορροφητήρας, ο οικιακός εξοπλισμός, τα ράφια από μαύρο γυαλί, καθώς και άλλα μαύρα στοιχεία, δίδουν μια διακριτική ένταση, τονίζοντας έτσι την κουζίνα και δίνοντας μια πιο μοντέρνα προσέγγιση στον χώρο.
Ο χώρος της κουζίνας διαμορφώνεται με μία γραμμική δεσπόζουσα νησίδα, η οποία φιλοξενεί όλες τις κύριες δραστηριότητές της. Ο κύριος εργονομικός στόχος ήταν να εξυπηρετεί τις μαγειρικές διαδικασίες και ως εκ τούτου, η εστία, το ψυγείο, μια μικρή βρύση, η τροφοθήκη, καθώς και ο βασικός εξοπλισμός και τα σκεύη μαγειρέματος να βρίσκονται σε μικρή απόσταση από τη νησίδα.
Στον πρώτο όροφο φιλοξενούνται τρία υπνοδωμάτια και ένας χώρος γραφείου, στα οποία τόσο η αρχιτεκτονική όσο και η εσωτερική διακόσμηση, διαφέρουν βάσει των αναγκών του κάθε μέλους της οικογένειας.
Το κυρίως υπνοδωμάτιο, όπως και το λουτρό του, με τους σκούρους χρωματισμούς του κεραμικού, που μιμείται το μάρμαρο pietra, αλλά και τους ζεστούς χρωματισμού του ξύλου, δίνουν μια διαφορετική προσέγγιση στον χώρο.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη, εσωτερικός σχεδιασμός και διακόσμηση, επίβλεψη:
Andreas Constantinou & associates, Architects L.L.C (ACA Architects)
Αρχιτέκτονας έργου:
Ρένος Κωνσταντίνου
Στατική μελέτη:
Engineer4U Civil Engineering Consultants L.L.C
Η/Μ μελέτη:
ME&EL engineering Consulting Services Ltd
Εργολάβος:
Κυριάκος Σωτηρίου
Έτος μελέτης:
2017 - 2018
Έτος κατασκευής:
2018 - 2020
Κείμενο:
ACA Architects , Ρένος Κωνσταντίνου
Φωτογραφίες:
pantelis hadjiminas photography
Εταιρεία υλικών:
- ΙΝΤΕΑΛ ΣΤΑΝΤΑΡΝΤ A.B.E.E.

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Εξοχική κατοικία στη Νάουσα

Εξοχική κατοικία στη Νάουσα

Η κατοικία, συνολικού εμβαδού 130 m², βρίσκεται σε ένα τοπίο με φυσικές εξάρσεις φορτισμένο παράλληλα με ιστορικές μνήμες κοντά στον αρχαιολογικό χώρο της Σχολής του Αριστοτέλη. Ανταποκρινόμενη στο πνεύμα του…
Μονοκατοικία στην Αθήνα

Μονοκατοικία στην Αθήνα

Η μονοκατοικία, συνολικής επιφάνειας 1.000 m², κατασκευάστηκε σε ένα οικόπεδο επιφάνειας 7.000 m². Η αίσθηση της αμεσότητας με το υγρό στοιχείο είναι έκδηλη στο κτίριο, το οποίο φαινομενικά περιβάλλεται από…
Παραθαλάσσια πέτρινη κατοικία στο Πήλιο

Παραθαλάσσια πέτρινη κατοικία στο Πήλιο

Η πέτρινη κατοικία είναι προσανατολισμένη νοτιοδυτικά ώστε να επιτυγχάνεται η μέγιστη εκμετάλλευση της θέας προς τον Παγασητικό κόλπο. Η προσαρμογή στις μικρές κλίσεις του εδάφους, η διάσπαση των όγκων και…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.