"Villa Melana" – Εξοχική κατοικία στον Τύρο Αρκαδίας

Το κτίριο ορίζεται από 3 όγκους και αναπτύσσεται παράλληλα στις υψομετρικές γραμμές. Η τελική του μορφή προκύπτει από τη διάσπαση ενός ενιαίου επιμήκους όγκου με τη μετατόπιση του κεντρικού του τμήματος προς την ανατολή. Αυτή η διάσπαση ενισχύεται με τη διαφοροποίηση τόσο των υλικών, λευκό επίχρισμα και πέτρα, όσο και της μορφής.
Χαρακτηριστικά του κεντρικού χώρου, (όπου φιλοξενούνται οι χώροι διημέρευσης) είναι η επένδυση με πέτρα από την περιοχή, η δίριχτη στέγη από σκεπόπλακες και η θέση του τζακιού στη στενή του πλευρά. Ο σκελετός  του αποτελείται από υποστυλώματα οπλισμένου σκυροδέματος και χαλύβδινα δοκάρια με τη μικρότερη δυνατή κρέμαση. Τα ψηλά ανοίγματα εξασφαλίζουν το διαμπερές του χώρου, χωρίς να επηρεάζουν τη μονολιθικότητα του, ενώ οι οπτικές διασταυρώνονται λόγω των θέσεων των ανοιγμάτων.
Εσωτερικά το δάπεδο καλύφθηκε από πατητό τσιμεντοκονίαμα, το οποίο συμβάλλει στην αίσθηση της ενιαίας και ρευστής κίνησης των χρηστών, καθώς και στην εξοχική ιδιοσυγκρασία της κατοικίας.
Στη νότια πλευρά του οικοπέδου, βρίσκεται ο ανοιχτός χώρος στάθμευσης σε επίπεδο 2,20 m χαμηλότερα από την κατοικία. Εκεί σχεδιάστηκαν οι αποθηκευτικοί χώροι και η δεξαμενή / αντλιοστάσιο της πισίνας, χώροι οι οποίοι δεν γίνονται αντιληπτοί, διότι η εξωτερική τους τοιχοποιία είναι επενδυμένη με κόντρα πλακέ θαλάσσης με οριζόντιες σκοτίες και γίνεται δύσκολα η ανάγνωση των θέσεων των θυρών.

Στοιχεία Έργου

Αρχιτεκτονική Μελέτη-Επίβλεψη: Βάλια Φούφα-02 Architecture and Mechanical Engineering, Παναγιώτης Παπασωτηρίου-Studio 2Pi Architecture
Στατική Μελέτη: Αντώνης Κρατημένος
H/M Mελέτη: Νίκος Καμπύλης
Συνεργάτες: Γεώργιος Ταραβίρας
Τοπογραφική Υποστήριξη: Δημήτριος Μπόκολας, Ευάγγελος Κουλός
Διαχείριση Έργου: Βάλια Φούφα, Παναγιώτης Παπασωτηρίου
Τοποθεσία: Πέρα Μέλανα Τύρου, Αρκαδία
Συνολικό Εμβαδό Κτιρίου: 205 m²
Xρόνος Μελέτης: 2012
Xρόνος Κατασκευής: 2014
Φωτογραφίες: Εριέτα Αττάλη, Πυγμαλίων Καρατζάς

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Τετραώροφη πολυκατοικία στο Νέο Ψυχικό

Τετραώροφη πολυκατοικία στο Νέο Ψυχικό

Στο Νέο Ψυχικό, μια περιοχή στην οποία η αστική κλίμακα και η μορφολογία αλλάζουν συνεχώς λόγω της σταδιακής αντικατάστασης των παλαιών μονοκατοικιών από πολυκατοικίες, μας ζητήθηκε σε ένα οικόπεδο των…
Αστική βιοκλιματική κατοικία στην Κέρκυρα

Αστική βιοκλιματική κατοικία στην Κέρκυρα

Η αστική κατοικία κατασκευάστηκε σε ανεξάρτητο οικόπεδο στη νοτιοανατολική πλευρά της πόλης της Κέρκυρας, στο προάστιο "Κανόνι". Το οικόπεδο με ήπιες κλίσεις και νότιο, νοτιοδυτικό προσανατολισμό κατά μήκος των ελεύθερων…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.