Σχεδόν κρυμμένη, αν και στην κορυφή του λόφου Αλεομάνδρα της Μυκόνου, η Villa Mandra βλέπει κατευθείαν στην θάλασσα και το ηλιοβασίλεμα της Δήλου. Η εξοχική κατοικία με τα έξι υπνοδωμάτια, η οποία κτίστηκε για ένα νέο, δυναμικό ζευγάρι, ατενίζει την εντυπωσιακή θέα από έναν κήπο διαμορφωμένο με ευαισθησία και με έναν πέτρινο τοίχο, που την κρύβει από τον πίσω δρόμο.
Η κατοικία σχεδιάστηκε με το σκεπτικό της χαλαρής καλοκαιρινής ζωής και ενθαρρύνει τη σύνδεση με οικογένεια και φίλους και την αρμονική συνύπαρξη με τη φύση. Η μορφή ακολουθεί περισσότερο το συναίσθημα, παρά τη λειτουργία, καθώς κάθε χώρος αποτελεί μια νέα ευκαιρία για ξεκούραση, περισυλλογή και εξερεύνηση.
Για να δώσουν τη δυνατότητα της απόλαυσης του εξωτερικού χώρου καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας, οι αρχιτέκτονες έπρεπε να φιλτράρουν την ένταση του κλίματος, προσφέροντας σκίαση και προστασία από τα στοιχεία της φύσης. Ταυτόχρονα, παρόλο που η κατοικία έπρεπε να φιλοξενεί μεγάλο αριθμό ατόμων, στόχος ήταν να μην κυριαρχήσει στο τοπίο με επιβλητικούς όγκους. Εμπνευσμένοι από την ταπεινή πολυπλοκότητα της παράδοσης του νησιού, η αρχιτεκτονική μειώθηκε σε δύο μικρούς παραδοσιακά ασβεστωμένους όγκους και έναν τρίτο με πέτρα από το νησί, οι οποίοι διατάσσονται γύρω από μια μεγάλη αυλή καλυμμένη από μια ελαφριά πέργκολα από καστανιά. Αυτή η αυλή, που γίνεται το επίκεντρο του σπιτιού, συνδέεται απρόσκοπτα με τους όγκους του καθιστικού και της κουζίνας, κοιτάζοντας τη θέα πάνω από την πισίνα και τους κήπους. Κάτω από τον κήπο της πισίνας βρίσκονται τα υπνοδωμάτια, τα οποία διαχωρίζονται από τους χώρους διημέρευσης για ιδιωτικότητα και απολαμβάνουν ξεχωριστά τη θέα.
Βασικό ρόλο στο χαρακτήρα της κατοικίας παίζει η παλέτα των υλικών που επιλέχθηκαν, όπως ο ασβέστης, η πέτρα και το ξύλο. Για την κατασκευή της χρησιμοποιήθηκαν σύγχρονες τεχνικές ώστε να δημιουργήσουν μια μη νοσταλγική αρχιτεκτονική, η οποία γεφυρώνει την κληρονομιά και την τοπικότητα με τη σύγχρονη ζωή. Οι χειροποίητοι πέτρινοι τοίχοι, επεξεργασμένοι παραδοσιακά, είναι επίπεδοι και λείοι. Η πέργκολα από καστανιά κατασκευάστηκε ώστε να ενισχυθεί η δομική της ακεραιότητα και κάθεται ελαφρά πάνω στους λευκούς όγκους, σκιάζοντας και προστατεύοντας την υποκείμενη αυλή.
Οι απλοί λευκοί όγκοι, οι ίσιοι πέτρινοι τοίχοι και η ελαφριά πέργκολα εναρμονίζονται με το κυκλαδίτικο τοπίο και η αποτελεσματικότητα της διάταξής τους, γύρω από την κεντρική αυλή, απλοποιεί την καθημερινή ζωή. Η Villa Mandra διαποτίζεται από την ταπεινή κυκλαδική παράδοση, εμπλουτίζεται από τη φυσική υλικότητα και εμπνέεται από τη σύγχρονη καλοκαιρινή ζωή.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη:
K-Studio
Σχεδιαστική ομάδα K-Studio:
Dimitris Karampatakis, Ileana Vlassopoulou, Alexandros Zomas, Antonells Theodorakatou, Christos Papachristodoulou, Christos Spetseris
Επιβλέπων:
Παναγιώτης Στάθης
Σύμβουλος σχεδιασμού:
Μαρία Μποσγάνα, Ματούλα Καζακίδου
Στατική μελέτη:
Χρύσανθος Καλλίγερος
Η/Μ μελέτη:
Γιώργος Καβουλάκος
Σχεδιασμός φωτισμού:
Δημήτρης Κούβαλης
Εργολάβος:
ECC - Γιώργος Τσικούρας
Εμβαδό κτιρίου:
600 m2
Φωτογραφίες:
Claus Brechenmacher and Reiner Baumann

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Θερινή κατοικία στην Πάτμο

Θερινή κατοικία στην Πάτμο

Ο οικισμός της Χώρας Πάτμου είναι ίσως από τους πιο σωστά διατηρημένους στον τόπο μας. Κτίστηκε περιμετρικά της Μονής Άγιου Ιωάννη του Θεολόγου, η οποία, με χρυσόβουλο του Αλέξιου Κομνηνού,…
Μονοκατοικία στο Λεμονόδασος Πόρου

Μονοκατοικία στο Λεμονόδασος Πόρου

Στην ήπια λοφοπλαγιά τπυ Λεμονοδάσους, σε κατάφυτο περιβάλλον, κατασκευάστηκε μονοκατοικία με δύο ορόφους και υπόγειο. Το οικόπεδο επέτρεπε την άνετη τοποθέτηση του κτιρίου και τη δημιουργία ενδιαφέροντος περιβάλλοντος χώρου, χωρίς…

"Πρίσμα λάξευσης" Κατοικία στην Κάντζα

Αυτή η κατοικία έχει σχεδιαστεί συμπαγώς μέσα στην πειθαρχία ενός επιμήκους ορθογωνίου, από το οποίο –εν είδει λάξευσης– έχουν αφαιρεθεί πρισματικά στερεά.Σε απόσταση λίγο μεγαλύτερη από χιλιόμετρο από την Αττική…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.