Το έργο βρίσκεται στη θέση Αγγαιριά της Νήσου Πάρου. Έχει δυτικό προσανατολισμό και θέα προς τη θάλασσα .
Οι όγκοι παρατάσσονται προς τη θέα, η κεντρική αυλή δημιουργείται πλάγια και πίσω από αυτούς, προσαρμοσμένη στην κλίση του εδάφους και προστατευμένη από τους βόρειους ανέμους.
Η είσοδος βρίσκεται στη δυτική πλευρά του οικοπέδου και στο χαμηλότερο σημείο. Η πίσω αυλή που επεκτείνεται και στη νότια πλευρά οργανώνει τις κοινόχρηστες λειτουργίες, δημιουργώντας έναν πυρήνα σε άμεση αναφορά με τους κτιριακούς όγκους.
Χρησιμοποιώντας τα στοιχεία της κυκλαδικής αρχιτεκτονικής ανάλογων κτισμάτων, σχεδιάστηκε ένα σύνολο λευκών όγκων και εξωτερικών διαμορφώσεων, σε παράταξη, που εποπτεύει τη πλαγιά του λόφου μέχρι τη θάλασσα και τη γειτονική Αντίπαρο.
Ο μετασχηματισμός των μορφολογικών στοιχείων της κυκλαδικής αρχιτεκτονικής με στόχο τη δημιουργία μιας σύγχρονης αρχιτεκτονικής γλώσσας, αποτελεί μαζί με την ένταξη στο φυσικό τοπίο, την κατευθυντήρια αρχή σχεδιασμού.
Η κατοικία εναρμονίζεται με το τοπίο, καθώς δεν δημιουργούνται καθόλου μπροστινές αυλές. Οι όγκοι τοποθετούνται κατά μήκος μιας υπάρχουσας πεζούλας- αναβαθμού, χρησιμοποιώντας αποκλειστικά το φυσικό πλάτωμα.
Το σύνολο της υλοποιημένης επέμβασης συνδιαλέγεται με το τοπίο και δημιουργεί χώρο για κατοίκηση. Το βασικό αντικείμενο της μελέτης είναι το "καδράρισμα" της θέας και η μετασκευή του κτιρίου σε μηχανή θέασης.
Η κατοικία ακουμπά διακριτικά στο τοπίο, το οποίο εξελίσσεται ανέπαφο, και οργανώνει τις οπτικές προς τη μεγάλη πλαγιά. Μία άσκηση αρχιτεκτονικού σχεδιασμού που μορφοποιεί αφαιρετικά την έννοια της θέασης, της "ματιάς", και γίνεται το ίδιο αντικείμενο παρατήρησης.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου:

Αρχιτεκτονική μελέτη, επίβλεψη:
REACT Architects / Νατάσσα Δεληγιάννη, Γιώργος Σπυρίδωνος
Συνεργάτης αρχιτέκτονας επίβλεψης:
Ιωάννης Βαγιας
Στατική μελέτη:
Χρήστος Σμυρνης
Η/Μ μελέτη:
Νίκος Χριστοφυλλάκης
Ενεργειακή μελέτη:
Νίκος Χριστοφυλλάκης
Φωτορεαλιστικές απεικονίσεις:
Δάφνη Ρετζίπη
Μελέτη:
2015
Κατασκευή:
2016
Επιφάνεια οικοπέδου:
7.000,00 m²
Επιφάνεια κατοικίας:
195,00 m²
Φωτογραφίες:
Γιώργος Μεσσαριτάκης

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Διπλοκατοικία στου Φιλοπάππου

Διπλοκατοικία στου Φιλοπάππου

Η διαχείριση της ξεχωριστής θέσης του κτιρίου δουλεύτηκε με την ιδέα της κλιμάκωσης, αντιστοιχίζοντας τρεις ενότητες: περιβάλλοντα χώρο - δρόμο / λόφο - πόλη / Ακρόπολη με τον τριμερή διαχωρισμό…
Δύο κατοικίες στον Σχινιά

Δύο κατοικίες στον Σχινιά

Η περιοχή των δικαστικών στον Σχινιά αποτελεί ένα φυσικό κομμάτι του βραχώδους ελληνικού τοπίου, μοναδικό στην Αττική. Τα ιδιαίτερα τοπογραφικά χαρακτηριστικά του βρίθουν εναλλαγών των ήπιων διαβαθμίσεων των φυσικών πρανών,…
Kατοικία στην Aττική

Kατοικία στην Aττική

H κατοικία βρίσκεται σε απομακρυσμένη περιοχή της Aττικής, κτισμένη σε επικλινές οικόπεδο με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό την ενδιαφέρουσα θέα προς τη θάλασσα.ΠεριγραφήH διάσπαση της μεγάλης κτιριακής μάζας που προκύπτει από το…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.