"The Cube House", κατοικία στην Αττική

Από ένα επιμελές παιχνίδισμα κυβιστικών όγκων, ο σχεδιασμός της κατοικίας αναπτύχθηκε με λιτή επεξεργασία στο εξωτερικό περίβλημα του κτιρίου και περίτεχνη στην εσωτερική του πλευρά. Βάζοντας αυτές τις αντιθέσεις σε ισορροπία, οι σκληρές γεωμετρικές επιφάνειες στο κέλυφος της κατοικίας, αποτελούν ένα άτυπο "statement" ενός σύγχρονου κτίσματος, που ακολουθεί την εποχή του μέσα από μορφές υλικά και χρώματα. Την ίδια στιγμή, η κατοικία στο εσωτερικό της, μέσα από ένα ιδιαίτερα ζεστό περιβάλλον με έμφαση στα φυσικά υλικά, προσφέρει τις ανέσεις της σύγχρονης καθημερινότητας για μια οικογένεια στα Νότια προάστια της Αττικής.
Σε ένα ιδιαίτερα μικρό οικόπεδο, οι συσσωρευμένες λειτουργικές ανάγκες μιας τετραμελούς οικογένειας, αναζητούν δημιουργική συνύπαρξη σε σύγχρονο κέλυφος. Οι χώροι διημέρευσης και φιλοξενίας, διαμορφώνονται στο επίπεδο της γης και αξιοποιούν με τα μεγάλα τους ανοίγματα, την εξωστρέφειά της κατοικίας στον πολύτιμο περιβάλλοντα χώρο. Οι ιδιωτικοί χώροι, αντίστροφα, με μικρότερα ανοίγματα στην όψη προς τον δρόμο, αποτυπώνουν την πρόθεσή τους για εσωστρέφεια με προσανατολισμό στην απομόνωση, την ησυχία και την ξεκούραση. Πινελιά στην κύρια όψη του κτιρίου, το θεατρικό "μπαλκόνι της Ιουλιέτας", αποτύπωμα έμπνευσης από το ζευγάρι των ιδιοκτητών. Σε αντίθεση με την μπροστινή όψη, η πίσω όψη διαμορφώνεται ανοιχτή στο φως και την θέα.
Μπαίνοντας στον εσωτερικό χώρο της κατοικίας, οι καθαρές επιφάνειες, οι λιτές γραμμές και η απλότητα χαρακτηρίζουν τους επιμέρους χώρους που έρχονται σε αρμονία με τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του κτιρίου. Μέσα σε ένα οικείο οικογενειακό περιβάλλον, το ξύλο παίζει κυρίαρχο ρόλο σε όλα τα σημεία, ενώ χαρακτηριστική είναι η εφαρμογή του στην εσωτερική σκάλα που συνδέει τους χώρους του σπιτιού μεταξύ τους. Στους χώρους διημέρευσης χρησιμοποιήθηκαν φρέσκα γήινα χρώματα στην παλέτα του γκρι-πράσινου και φυσικά υλικά όπως η δρυς και το πράσινο μάρμαρο Τήνου στο τζάκι. Παράλληλα δεν λείπουν τα έπιπλα και τα επιμέρους στοιχεία απαλών αποχρώσεων που συμπληρώνουν την ομοιομορφία του σπιτιού.
Προδίδοντας την τάση της οικογένειας για πολλές οικογενειακές συγκεντρώσεις στην καρδιά της κατοικίας, τοποθετείται η τραπεζαρία σε μια σχέση on-off με την κουζίνα που βρίσκεται ακριβώς δίπλα. Στην κουζίνα δεσπόζει η νησίδα υποδηλώνοντας την ανάγκη της οικογένειας να συναντιέται καθημερινά στον ιερό χώρο της κατοικίας υποστηριζόμενη από τον λιτό - πρακτικό σχεδιασμό, όπου κυριαρχούν οι λευκές καθαρές επιφάνειες από λάκκα και λευκό μάρμαρο. Σε αντίθεση με τα μπάνια και τα δωμάτια, το σαλόνι και η τραπεζαρία δέχονται πιο έντονες αποχρώσεις ενώ παράλληλα τα μεγάλα ανοίγματα φέρνουν μέσα το φυσικό φως δημιουργώντας μια άμεση επαφή με την αυλή και το πράσινο στοιχείο.
Η μελέτη της κατοικίας, προσανατολίσθηκε στα πρότυπα του βιοκλιματικού σχεδιασμού, με αφετηρία την ένταξη του πράσινου στοιχείου στο δώμα αλλά και στον περιβάλλοντα χώρο. Παράλληλα, η χρήση υλικών με χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα στην παραγωγή τους όπως το ξύλο και οι πέτρινες πλάκες αποτέλεσε στρατηγική επιλογή από την αρχή του σχεδιασμού, ενώ η χρήση θερμοπρόσοψης και κουφωμάτων με υψηλές θερμομονωτικές προδιαγραφές διασφάλισαν την μικρότερη δυνατή θερμική απώλεια στους εσωτερικούς χώρους. Τέλος, η δημιουργία ελεγχόμενων αέρινων ρευμάτων μέσω ανοιγμάτων στις αντικριστές όψεις επιτρέπει στην κατοικία να λειτουργεί με φυσικό κλιματισμό.
Η δυναμική της σχέσης του ιδιοκτήτη και της σχεδιαστικής ομάδας, καθόρισε σε σημαντικό βαθμό το τελικό αποτέλεσμα. Η επίλυση των υψηλών λειτουργικών απαιτήσεων της οικογένειας σε συμπιεσμένο χώρο, η κατανόηση των ιδιαιτεροτήτων της καθημερινής ζωής των μελών της, η στάθμιση της χρήσης της τεχνολογίας στην κατοικία και μια σειρά από κατάλληλα προσαρμοσμένες παραμέτρους, αποτυπώνονται στο αρχιτεκτονικό αποτέλεσμα.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη:
A&M Architects / Αναστάσιος Κουκούτσης, Νατάσα Χολή, Μαίρη Διαλεκτάκη, Ολίβια Στάθη
Στατική μελέτη:
Αλεξόπουλος & Συνεργάτες
Η/Μ μελέτη:
Installations Σύμβουλοι Μηχανικοί
Τοπογραφική μελέτη:
Ηλίας Αμπαστάδος
Κατασκευή έργου:
ZLM ΕΕ Τεχνική Εταιρεία
Φωτογραφίες:
Yannis Liontis

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Κατοικία στο Καβούρι (Β)

Κατοικία στο Καβούρι (Β)

Η κατοικία είναι χτισμένη στο ίδιο οικόπεδο με μια ακόμη κατοικία (Α). Ένα ακόμη κεντρικό επίπεδο, κατ’ αντιστοιχία με τα συνθετικά εργαλεία της κατοικίας Α, βρίσκεται στο όριο μεταξύ στεριάς…
Kατοικία στο Πόρτο Χέλι,

Kατοικία στο Πόρτο Χέλι, "Villa White"

Το οικόπεδο 8 στρεμμάτων βρίσκεται στους λόφους έξω από το Πόρτο Χέλι της Αργολίδας. Με μια πλαγιά που βλέπει νότια, η περιοχή έχει θέα στο Αιγαίο, το νησί των Σπετσών,…
Villa Troy στη Λευκωσία

Villa Troy στη Λευκωσία

Η κατοικία, με εμβαδόν 340 τ.μ. στα όρια του Δήμου Στροβόλου, έχει δημιουργηθεί με γνώμονα τη σύγχρονη αισθητική, η οποία στοχεύει να διατηρείται στo πέρασμα του χρόνου μέσω των διαχρονικών υλικών…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.