"Step House" μια επέκταση κατοικίας με τούβλα, στο Λονδίνο

Η επέμβαση είναι μια καινοτόμος επέκταση κατοικίας στο βόρειο Λονδίνο, η οποία έγινε με εμφανή τούβλα και με γλυπτική διάθεση, από το γραφείο  Bureau de Change. Η αρχιτέκτων Κατερίνα Διονυσοπούλου, συνιδρυτής του Bureau de Change, εξηγεί: "Αντί για την αναμενόμενη γυάλινη κατασκευή, εξετάσαμε ως εναλλακτική λύση το τούβλο και τις εγγενείς δυνατότητές του ως στοιβαζόμενης μονάδας, για να δημιουργήσουμε μια γλυπτική μορφή. Χρησιμοποιώντας τα τούβλα, που ανακτήθηκαν από το υπάρχον κτίριο, αξιοποιήσαμε το διάγραμμα του φυσικού φωτισμού για να δημιουργήσουμε μια κλιμακωτή  μορφή, που φαίνεται να "λειώνει" μακριά από την υπάρχουσα δομή. Αυτό το ρυθμικό βήμα που παράγεται από το τούβλο αντανακλάται σε όλο το εσωτερικό και είναι ενσωματωμένο τόσο στην κάτοψη, όσο και στην τομή της επέκτασης.
Αν την δει κανείς από την ταράτσα, η φόρμα δημιουργεί μια ελκυστική σιλουέτα - ένα χαρακτηριστικό σπάνιο σε πιο απλές προσθήκες. Στο εσωτερικό, δημιουργείται μια χαρακτηριστική ατμόσφαιρα με μια προσεκτική διαδοχή των χώρων, που μετατρέπει το ισόγειο σε ένα ταξίδι μέσα από προσεκτικά σχεδιασμένα "σκηνικά". Η κουζίνα να πήρε νέα θέση στο μπροστινό μέρος του σπιτιού - έναν συχνά υπολειτουργικό, ξεχασμένο χώρο. Εδώ, διατηρούνται τα αρχικά χαρακτηριστικά του σπιτιού, που τονίζονται από τα σκούρα χρώματα και τους τόνους των υλικών. Προχωρώντας, οι χώροι ξεδιπλώνονται σε μια ακολουθία από το σκοτάδι προς το φως - εντείνοντας τη φωτεινή αίσθηση του όγκου της προσθήκης.
Στο κέντρο, ο χώρος της τραπεζαρίας χαρακτηρίζεται από αλλαγή στην επεξεργασία του δαπέδου: στενές σανίδες ξύλου με ευθυγραμμισμένους αρμούς μεταξύ του ομαλού σκυροδέματος της κουζίνας και του χονδροειδούς σκυροδέματος της επέκτασης. Ένας φωταγωγός διασφαλίζει φως σε όλο το βάθος της κατασκευής Εδώ, το γυαλί έρχεται σε επαφή με το τούβλο και η έννοια της γεωμετρίας γίνεται εντονότερη.
"Συνεργαστήκαμε στενά με τους πολιτικούς μηχανικούς για να δημιουργήσουμε ένα χώρο χωρίς κολόνες", εξηγεί ο συνιδρυτής Μπίλι Μαυρόπουλος, "Η κατασκευή επιτεύχθηκε χρησιμοποιώντας κλιμακωτές δοκούς, κομμένες με λέιζερ, διπλής κατεύθυνσης, που έδωσαν την αίσθηση ότι η προσθήκη τούβλου επιπλέει. Αυτή η έννοια ενσωματώθηκε στο σχεδιασμό σε συνδυασμό με τους μηχανικούς από την αρχή, δουλεύοντας χέρι-χέρι, για να δημιουργήσει την εμφάνιση ενός πρώτου ορόφου που είναι βυθισμένο στην επέκταση".
Για το Bureau de Change, η έννοια της χρήσης ενός κοινού υλικού, όπως το τούβλο, με έναν απροσδόκητο τρόπο αποτελεί μια πρακτική που συναντά κανείς συχνά στα έργα τους.
Στην περίπτωση του "Step House", το τούβλο, που αφήνεται εκτεθειμένο μέσα και έξω, χρησιμοποιείται με τρόπο που σέβεται το υπάρχον σπίτι, ξεφεύγοντας σαφώς από την παραδοσιακή γλώσσα της ιστορικής αρχιτεκτονικής.
Το αποτέλεσμα είναι ένα στούντιο, όπου η αυστηρή σκέψη και η ανάλυση πραγματοποιήθηκαν μέσω κατασκευής πρωτότυπων, δοκιμών και κατασκευών.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη:
Bureau de Change /  Διονυσοπούλου Κατερίνα, Μαυρόπουλος Billy
Φωτογραφίες:
Ben Blossom

 

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Εξοχική κατοικία στο Πήλιο

Εξοχική κατοικία στο Πήλιο

Oι αρχιτεκτονικές και μορφολογικές επιλογές της κατοικίας στηρίχτηκαν στις αρχετυπικές μορφές των παραδοσιακών βιοτεχνικών και γεωργικών αποθηκών του Πηλίου. Αυτή η νέα εικόνα της γεωργικής αποθήκης δάνεισε τα μορφολογικά της χαρακτηριστικά…
Μονοκατοικία στη Βούλα

Μονοκατοικία στη Βούλα

Το Concept Studio στην πραγματικότητα είναι το δεύτερο αρχιτεκτονικό γραφείο που ασχολείται με τη συγκεκριμένη κατοικία. Παραλαμβάνοντας κάποια σχέδια ως δεδομένα, προχώρησε στη μελέτη εφαρμογής του κτιρίου και κατόπιν στην…
Διπλοκατοικία στην Κηφησιά

Διπλοκατοικία στην Κηφησιά

Το κτίριο αποτελείται από ξεχωριστές κατοικίες για τις οικογένειες δυο αδελφών. Κάθε κατοικία αναπτύσσεται σε τέσσερα επίπεδα. Ακολουθώντας τη φυσική κλίση του εδάφους, η βόρεια όψη συνθέτεται από δυόμισι ορόφους…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.