"Patio house" κατοικία σε βραχώδες τοπίο, στην Κάρπαθο

Έχοντας ταξιδέψει για πολλά χρόνια στην Ελλάδα για windsurf, ένα γάλλο - σουηδικό ζευγάρι, με τόπο διαμονής το Παρίσι, ανακάλυψε ένα ξεχωριστό σημείο στον ανάγλυφο, βραχώδη τόπο της Καρπάθου. Το οικόπεδο έχει ανοιχτή θέα προς το Αιγαίο Πέλαγος, αλλά και προνομιούχα θέα προς τους windsurfers της ακτής Αφιάρτη.
Το αραιοκατοικημένο, αδάμαστο και απότομο τοπίο ήταν το σημείο εκκίνησης του σχεδιασμού. Οποιαδήποτε ανθρώπινη επέμβαση θα ήταν ορατή λόγω του ακανόνιστου οδοντωτού χαρακτήρα του βράχου, που φτάνει μέχρι τη θάλασσα. Το ερώτημα ήταν πώς να τοποθετηθεί ένα ξένο σώμα -το κτίριο- σε αυτό το θεαματικό τοπίο, χωρίς να αλλοιώνει την ταυτότητα του, αλλά ενισχύοντας το χαρακτήρα του.
Αντί να προσπαθήσει να μιμηθεί το περιβάλλον, το κτίριο τοποθετείται απαλά στο οικόπεδο αφήνοντας το τοπίο όσο το δυνατόν αμεταποίητο. Τοπίο και κτίριο θεωρούνται ως δύο ξεχωριστά στοιχεία, που μαζί δημιουργούν μια νέα οντότητα, όπως ένα τέλεια πλασμένο κοχύλι γίνεται κομμάτι μιας πέτρας και του βραχώδους σχηματισμού. Αυτά τα δύο διαφορετικά στοιχεία συνυπάρχουν ενισχύοντας και συμπληρώνοντας το ένα το άλλο.
Το οικόπεδο έχει δύο φυσικά επίπεδα, ένα υψηλότερο και ένα χαμηλότερο. Προκειμένου να επωφεληθεί πλήρως από τη θέα προς τη θάλασσα, το κτίριο εκτείνεται πέρα από το υψηλότερο επίπεδο επιπλέοντας πάνω από το βραχώδες τοπίο. Από το εσωτερικό του κτιρίου ο πρόβολος δημιουργεί την αίσθηση ότι το κτίριο ίπταται πάνω από τη θάλασσα, ενώ από το εξωτερικό τονίζει περαιτέρω την αντίθεση ανάμεσα στο κατασκευασμένο και το φυσικό περιβάλλον.
Οι κυρίως λειτουργίες οργανώνονται σε ένα επίπεδο γύρω από ένα εσωτερικό αίθριο. Μια σειρά από διαφορετικά κενά κάνουν τα όρια μεταξύ εσωτερικών και εξωτερικών χώρων πιο ασαφή και ένα κενό που διαπερνά το κτίριο συνδέει τους κυρίους χώρους με έναν εξωτερικό χώρο στο χαμηλότερο επίπεδο του οικοπέδου. Ένα μέρος του μοναδικού όγκου υπερυψώνεται προκειμένου να καλυφθούν οι υψομετρικές διαφορές του οικοπέδου, δημιουργώντας μια ανεξάρτητη πτέρυγα για τους επισκέπτες.
Το κτίριο κατασκευάστηκε από επί τόπου χυτό οπλισμένο σκυρόδεμα και το τμήμα του προβόλου κατασκευάστηκε με δοκό Vierendeel. Το εμφανές σκυρόδεμα στο εξωτερικό αντιπαραβάλλεται με ένα απαλό και ελαφρύ εσωτερικό. Στο εσωτερικό είναι εμφανείς οι σαφείς αναφορές στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική της Καρπάθου, που συνδυάζονται με μοντέρνα έπιπλα και μια ευρεία παλέτα υλικών. Τα παράθυρα, διαφορετικού μεγέθους και χαρακτήρα το κάθε ένα, είναι προσεκτικά τοποθετημένα, ώστε να προσφέρουν θεαματικές φυγές προς τη θάλασσα και το περιβάλλον τοπίο.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη: OOAK Αrchitects
Ομάδα μελέτης: Johan Annerhed, Μαρία Παπαφίγκου, Marie Kojzar, Aleksandra Kizskielis, Julia Moore
Στατική μελέτη: Palimpsest, Χρήστος Κακλαμάνης
Αρχιτέκτονας περιβάλλοντος: Helli Pangalou & associates
Εμβαδόν: 200,50 m²
Εμβαδόν οικοπέδου: 4.041 m²
Ολοκλήρωση έργου: 2018
Φωτογραφίες: Ake Eson Lindman, Γιώργος Κορδάκης

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Πολυκατοικία στο Γκάζι

Πολυκατοικία στο Γκάζι

Η πολυκατοικία βρίσκεται στην περιοχή του Γκαζιού, που γειτνιάζει με τον Κεραμεικό. Η πρόταση γεννήθηκε από τη διάλυση των ισχυρών ορίων του στοιχειώδους κατοικήσιμου "κουτιού" και τη συγκρότηση μιας ανοιχτής,…
Κατοικία στη Βάρκιζα Αττικής

Κατοικία στη Βάρκιζα Αττικής

Η κατοικία βρίσκεται στη Βάρκιζα της Αττικής και είναι οικοδομημένη σ’ ένα οικόπεδο 3,5 στρεμμάτων στην πλαγιά ενός λόφου, σε απόσταση περίπου 500 μέτρων από τη θάλασσα. Η κατοικία αναπτύσσεται…
Καλοκαιρινή κατοικία στη Σαντορίνη

Καλοκαιρινή κατοικία στη Σαντορίνη

Η καλοκαιρινή κατοικία βρίσκεται στο όριο του οικισμού της Μεσσαριάς στη Σαντορίνη. Το οικόπεδο είναι σχεδόν τετράγωνο με μικρή υψομετρική κλίση και έχει θέα βόρεια και ανατολικά προς τη θάλασσα…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.