Paradox house – Κατοικία στην Παιανία

"H κατοικία "paradox house" έχει εμβαδό 300 m² και βρίσκεται στην Παιανία σε μια ημιαγροτική περιοχή που πρόσφατα εντάχθηκε στο σχέδιο πόλης. Σχεδιάστηκε σε τρία επίπεδα για μια νέα οικογένεια τριών ατόμων. Το ισόγειο, που αποτελείται από τους κοινόχρηστους χώρους (το καθιστικό, την τραπεζαρία, την κουζίνα και το W.C.) περιβάλλεται από τον κήπο, που χωρίζεται σε στεγασμένους και μη χώρους. Στον όροφο βρίσκονται τα υπνοδωμάτια με τα μπάνια τους, ενώ το υπόγειο αποτελείται από μία θέση στάθμευσης, αποθηκευτικούς χώρους, χώρο ψυχαχωγίας (playroom), ξενώνα, γραφείο και πλυσταριό. Καθώς ήταν το πρώτο κτίριο μιας νέας γειτονιάς, κύριο μέλημα του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού ήταν η τοποθέτηση του κτιρίου στο οικόπεδο με τέτοιο τρόπο, ώστε να προβλέπονται όσο είναι δυνατόν τα μελλοντικά κτίρια στα διπλανά οικόπεδα. Η ύπαρξη του ανοικτού χώρου στο βορρά επηρέασε το σχεδιασμό, καθώς υπήρχε η πρόθεση για εξασφάλιση της θέας προς αυτό το χώρο, αποφεύγοντας όμως τα μεγάλα ανοίγματα στο βορινό προσανατολισμό. Ο σχεδιασμός της κατοικίας βασίστηκε σε μια μελλοντική πισίνα που εισχωρούσε στο σπίτι και έπαιζε κύριο ρόλο τόσο στον κήπο, όσο και στο ίδιο το σπίτιι. Οι αρχιτέκτονες ακολούθησαν κατά τη μελέτη μια πορεία από μέσα προς τα έξω, αλλά και από κάτω προς τα άνω. Τέλος, ο γραφικός σχεδιασμός των κατόψεων δημιούργησε τις όψεις. Ένας τοίχος απο εμφανές σκυρόδεμα στο ισόγειο στηρίζει τρεις κύβους, που προσδιορίζουν τα "νησιά", δωμάτια των χρηστών. Στο ισόγειο η ζωή είναι σχεδόν "ανοικτή", ημιυπαίθρια, καθώς το κυρίως κούφωμα του καθιστικού εξαφανίζεται στην κοιλότητα του τοίχου, ενώ ο ύπνος είναι ιδιωτικός, πιο κλειστός. Ο όγκος είναι σχεδόν ενιαίος, διώροφος εσωτερικά που διακόπτεται από τα δωμάτια, τα οποία σαν κύβοι στερεωμένοι ή προβαλλόμενοι ενώνονται με γέφυρες. Οι εσωτερικές όψεις είναι όσο σημαντικές και οι εξωτερικές και κάθε σημείο του σπιτιού προβάλλει μέσα από όγκους και φυσικό φως. Το κτίριο στηρίζεται σε τρία πηγάδια φωτός, φωτιζόμενο εσωτερικά κατακόρυφα, όσο και οριζόντια. Παράδοξο το φως, φαίνεται να "στηρίζει" το σπίτι.

 

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου:

Αρχιτεκτονική μελέτη: Klab Architecture - Κωνσταντίνος Λαμπρινόπουλος
Συνεργάτες αρχιτέκτονες: Enrique Ramu00edrez, Βερόνικα Βασιλείου, Mark Chapman, Νίκος Βενιανάκης
Στατική μελέτη: Μάνος Μάνιος
Η/Μ μελέτη: Αλυσανδράτος Γιώργος
Τοποθεσία: Παιανία, Αθήνα
Εμβαδό κτιρίου: 300 m²
Χρόνος μελέτης: 2010
Χρόνος κατασκευής: 2011 - 2013
Φωτογραφίες: Πάνος Κοκκινιάς

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Κατοικία στην Καλλιτεχνούπολη

Κατοικία στην Καλλιτεχνούπολη

Η κατοικία είναι ένα κάδρο. Προς την ανατολή και την απέναντι πλαγιά. Ένα κεκλιμένο πρίσμα ακολουθεί την τραπέζια γεωμετρία του πεδίου. Η λοξή απότμηση του ανατολικού του μετώπου το ανοίγει…
Παραθαλάσσια πέτρινη κατοικία στο Πήλιο

Παραθαλάσσια πέτρινη κατοικία στο Πήλιο

Η πέτρινη κατοικία είναι προσανατολισμένη νοτιοδυτικά ώστε να επιτυγχάνεται η μέγιστη εκμετάλλευση της θέας προς τον Παγασητικό κόλπο. Η προσαρμογή στις μικρές κλίσεις του εδάφους, η διάσπαση των όγκων και…

"Solid transparency", συγκρότημα διαμερισμάτων στη Βούλα

Το οικόπεδο της μελέτης βρίσκεται στην πλαγιά ενός μικρού λόφου, σε ένα αρκετά γαλήνιο και φυσικό περιβάλλον στα Πηγαδάκια της Βούλας. Τα χαρακτηριστικά της τοποθεσίας και της κλίσης του οικοπέδου,…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.