Kατοικία στην Εκάλη

Η διώροφη μονοκατοικία αναπτύσσεται σε δύο ορόφους. Στο ισόγειο βρίσκονται οι χώροι διημέρευσης (σε δύο επίπεδα με μικρή υψομετρική διαφορά) και στον όροφο οι χώροι ύπνου. Λόγω της κλίσης του εδάφους αποκαλύπτεται ένας υπόγειος χώρος βοηθητικής χρήσης και ένας χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων. Η εσωτερική επικοινωνία μεταξύ των τριών επιπέδων γίνεται με ένα κεντρικό κλιμακοστάσιο.
Η εσωτερική λειτουργία της κατοικίας και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου έγιναν με γνώμονα:
• Την εξασφάλιση της μέγιστης δυνατής επαφής με το έδαφος, έτσι ώστε ο κήπος να ενοποιηθεί με τους χώρους διημέρευσης και να αποτελεί φυσική συνέχειά τους.
• Την εκμετάλλευση του νότιου προσανατολισμού, επιτρέποντας στον ήλιο να "εισχωρήσει" σε όλους τους κύριους χώρους.
• Την παρεμβολή του υδάτινου στοιχείου μιας λίμνης μεταξύ της κατοικίας και του περιβάλλοντος χώρου, ώστε να δίνεται η εντύπωση ότι μέρος του κτιρίου βρίσκεται στο νερό.
• Το βιοκλιματικό σχεδιασμό, δηλαδή την εκμετάλλευση του φυσικού φωτισμού, τη χρήση υαλοπινάκων με ενεργειακά κρύσταλλα, την ηλιοπροστασία με σκίαστρα και τη χρήση συστήματος εξωτερικής θερμομόνωσης με πλάκες πολυστερίνης.
Η κολυμβητική δεξαμενή τοποθετήθηκε στη συνέχεια της λίμνης πλαισιωμένη από τους πέτρινους τοίχους των ζαρντινιέρων, ώστε να αποτελέσει στοιχείο της διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου. Για τη φύτευση χρησιμοποιήθηκαν δένδρα και φυτά που υπάρχουν στην περιοχή, ενισχύοντας την ένταξη της κατοικίας στο τοπίο.

Στοιχεία έργου:

Aρχιτεκτονική μελέτη - επίβλεψη: Μιχάλης Γρυπάρης
Συνεργάτης: Δήμητρα Κορομπίλη
Στατική μελέτη: C&M ENGINEERING A.E.
Η/Μ μελέτη: C&M ENGINEERING A.E.
Διεύθυνση έργου: ΜΠΑΛΛΙΑΝ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε.
Κηποτεχνικά φυτεύσεις: Γιάννης και Ελευθερία Σπαντιδάκη
Εμβαδό: 390 m²
Εμβαδό οικοπέδου: 1100 m²
Χρόνος μελέτης: 2005 - 2006
Χρόνος κατασκευής: 2006 - 2007
Φωτογραφίες: Νίκος Δανιηλίδης

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Διπλοκατοικία  στον Κουβαρά Αττικής

Διπλοκατοικία στον Κουβαρά Αττικής

Οι κατοικίες βρίσκονται στον Κουβαρά Αττικής, στους ορεινούς όγκους της θέσης "Μεσονήσι". Η περιοχή γειτνιάζει με τις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις του Ιπποδρόμου. Το οικόπεδο έχει έκταση 5.577 m², είναι επίμηκες (πλάτος…
Σύμμεικτη κατασκευή με βιοκλιματικές αρχές σχεδιασμού σε μονοκατοικία στην Κατερίνη

Σύμμεικτη κατασκευή με βιοκλιματικές αρχές σχεδιασμού σε μονοκατοικία στην Κατερίνη

Η κατοικία βρίσκεται στην επέκταση της συνοικίας των Ευαγγελικών στην Κατερίνη. Η θέση, καθώς και το μέγεθος του οικοπέδου, αποτέλεσαν, κατά την αρχή της σχεδιαστικής διαδικασίας, τα βασικά στοιχεία προβληματισμού.…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.