Kατοικία στα Περιβόλια Xανίων

Η κατοικία, εμβαδού 200 m², κατασκευάστηκε σε οικόπεδο 2.000 m², στα όρια της πόλης των Χανίων, σε περιοχή με αμπελώνες και οπωρώνες που πρόσφατα ανοικοδομήθηκε με διώροφες μονοκατοικίες. Το οικόπεδο είναι ιδιαίτερα επίμηκες, με το στενό πρόσωπο στο δρόμο και προσανατολισμένο από ανατολή προς δύση στον κατά μήκος άξονα. Στο νοτιοδυτικό τεταρτημόριό του παρουσιάζει ένα απότομο βύθισμα 2,5 m με αναλημματικό τοίχο.
Η σύνθεση δομείται με τρία στοιχεία: τους τοίχους από εμφανές σκυρόδεμα, τα μεταλλικά υποστυλώματα και την ενιαία πλάκα του δώματος.
Οι τοίχοι, ένας περιμετρικός σε σχήμα "Π" και ένας ευθύγραμμος που εισχωρεί στον προηγούμενο, οργανώνουν όλες τις λειτουργίες της κατοικίας και αποδίδουν όλη τη διαβάθμιση και ιεραρχία των χώρων. Eπίσης, ορίζουν δύο παράλληλους ατέρμονες διαδρόμους. Έναν εξωτερικό που οδηγεί από την αυλόπορτα προς το άπειρο, υπαινισσόμενος την είσοδο της κατοικίας που βρίσκεται αριστερά του (χωρίς όμως να την αποκαλύπτει) και έναν εσωτερικό που ξεκινά από το αίθριο στο ανατολικό άκρο της κατοικίας, την διασχίζει σ’ όλο το μήκος της και καταλήγει στη δυτική προστατευμένη βεράντα.
Οι στύλοι, σε συνέχεια των τοίχων, οριοθετούν την κατοικία, ενώ η πλάκα με τα κενά και τα πλήρη σηματοδοτεί τη χρήση των χώρων.
Το παιχνίδι με τα υποστυλώματα, που άλλα βρίσκονται εκτός και άλλα εντός της κατοικίας, προσπαθεί να εμπεδώσει το αίσθημα της ενότητας εσωτερικού και εξωτερικού.
Στο υπόγειο αναπτύσσονται οι βοηθητικοί χώροι, ο σκοτεινός φωτογραφικός θάλαμος και ο ξενώνας που έχει πρόσβαση στον υπαίθριο νοτιοδυτικό χώρο.
O στατικός φορέας είναι σύμμεικτος, με τοιχία και πλάκες από οπλισμένο σκυρόδεμα και μεταλλικά υποστυλώματα.
Tο εμφανές σκυρόδεμα επικαλύφθηκε με βερνίκι πέτρας, που προσδίδει στο υλικό ζωγραφική διάθεση και υπόσταση.

Περισσότερα...

 Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη: Αλέξανδρος-Μάριος Νικηφοριάδης + Δανάη Σκαράκη
Στατική μελέτη: Άρης Χατζηδάκης
Η/Μ μελέτη: Αριάδνη Κατάκη
Συνεργάτης: Ζωή Ευόδου, πολ. μηχανικός (επίβλεψη στατικών)
Χρόνος μελέτης: 2004
Χρόνος κατασκευής: 2007
Φωτογραφίες: Εριέτα Αττάλη

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Κατοικία στην Εκάλη

Κατοικία στην Εκάλη

H αρχιτεκτονική της κατοικίας είναι “καθαρή” και υποδειγματική, απαλλαγμένη από υπερβολές αλλά και με τις απαραίτητες κατασκευαστικές λεπτομέρειες που της δίνουν μια υπερβατική διάσταση.Στην Eκάλη, που ως περιοχή δεν έχει…

"IS House" στη Ναύπακτο

Η κατοικία προορίζεται για μια πενταμελή οικογένεια. Το οικόπεδο 1.000,00 m², παράγωνο, με τη μεγάλη πλευρά προς τη θέα και το νότο, βρίσκεται στον οικισμό Παλαιοπαναγιά, προάστιο της Ναυπάκτου.Ζητούμενο ήταν…
Διπλοκατοικία  στον Κουβαρά Αττικής

Διπλοκατοικία στον Κουβαρά Αττικής

Οι κατοικίες βρίσκονται στον Κουβαρά Αττικής, στους ορεινούς όγκους της θέσης "Μεσονήσι". Η περιοχή γειτνιάζει με τις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις του Ιπποδρόμου. Το οικόπεδο έχει έκταση 5.577 m², είναι επίμηκες (πλάτος…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.