"In light house", μονοκατοικία με σοφίτα και πισίνα

Τo “In light House” βρίσκεται σε οικόπεδο περίπου 1 στρέματος στα βόρεια προάστια του νομού Αττικής
Με αναφορές στα παλαιά αρχοντικά της περιοχής που έχουν εμφανή πέτρα και στέγη, σε συνδυασμό με τις αρχές του μοντέρνου κινήματος, σχεδιάστηκε μια κατοικία 400τ.μ για οικογένεια με παιδιά.
Το κτίριο τοποθετήθηκε στο πίσω μέρος του οικοπέδου, στην βορινή πλευρά, ώστε να απομακρυνθεί από τον δρόμο για περισσότερη ησυχία και ιδιωτικότητα αλλά και να δώσει χώρο για αυλή στο νότιο (θερμό) τμήμα του.
Στην ανατολική πλευρά του οικοπέδου υπήρχε μια πολυκατοικία με εμφανή σημάδια παραμέλησης, ενώ στην αντίθετη δυτική πλευρά μια μονοκατοικία του περασμένου αιώνα με έντονο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον και ένα κήπο με πολύ εντυπωσιακή βλάστηση και ψηλά δέντρα. Τα στοιχεία αυτά, μαζί με την απαίτηση για ιδιωτικότητα έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην επιλογή σχήματος Γ της διάταξης του κτιρίου με τέτοιο τρόπο ώστε από την πλευρά της πολυκατοικίας να κρυφτούν οι θεάσεις προς των κήπο και την πισίνα της κυρίως αυλής ενώ ταυτόχρονα εκείνος να ενοποιηθεί οπτικά με τον κήπο της παλαιάς μονοκατοικίας.
Η πισίνα ακολουθεί το σχήμα Γ της κατοικίας , αγκαλιάζει το κτίριο και συμμετέχει οπτικά σε όλους τους χώρους του ισογείου αλλά και του ορόφου χωρίς να σκιάζεται το νερό της από τον όγκο της κατοικίας, ζητούμενο για τις θερμοκρασίες που επικρατούν στην περιοχή.
Αρχικά στο οικόπεδο υπήρχε παλαιά ισόγεια πέτρινη κατοικία, κατά την κατεδάφιση της οποίας αφαιρέθηκαν προσεκτικά οι πέτρες της και επαναχρησιμοποιήθηκαν στο ισόγειο τμήμα του κτιρίου ως φέρουσα εμφανής τοιχοποιία. O πέτρινος αυτός τοίχος «τρέχει» περιμετρικά στην εξωτερική πλευρά του σχήματος, δημιουργεί ανοίγματα, περάσματα, κρυφούς χώρους και αξιοποιήσιμες εσοχές εσωτερικά και εξωτερικά του κτιρίου. Εντός του, βρίσκεται ο χώρος του καθιστικού, της τραπεζαρίας, της κουζίνας και του χώρου παιχνιδιού και άσκησης των παιδιών (playroom). Το ζητούμενο σε όλους τους χώρους του ισογείου ήταν η άμεση επαφή με το περιβάλλοντα χώρο τόσο οπτικά όσο και λειτουργικά.
Για να επιτευχθεί αυτό χρησιμοποιήθηκαν μεγάλα ανοίγματα, με χαρακτηριστική την γωνιακή τζαμαρία στο καθιστικό που έχει κατασκευαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε όταν ανοίγει να χάνεται εντελώς από το οπτικό πεδίο. Στον ίδιο χώρο υπάρχει βιβλιοθήκη διάτρητη με γυάλινη πλάτη που βλέπει σε ένα μυστικό κήπο, που δημιουργείται ανάμεσα στον πέτρινο τοίχο και το σαλόνι. Το τζάκι είναι διπλής όψης με γυαλί ώστε η φλόγα του να είναι εμφανής και από τον εξωτερικό χώρο. Στο κεντρικό σημείο της κατοικίας και επάνω από την τραπεζαρία βρίσκεται το αίθριο που εκτός από την συνεισφορά του στην βιοκλιματική λειτουργία του κτιρίου για φωτισμό και αερισμό, προσφέρει θεάσεις από την μια πλευρά στον ουρανό ενώ από την άλλη στον εσωτερικό κήπο που βρίσκεται στον διάδρομο του ορόφου των υπνοδωματίων. Ο χώρος της κουζίνας είναι τοποθετημένος σε σημείο τέτοιο ώστε να έχει εύκολη πρόσβαση σε όλους τους λειτουργικούς χώρους του κήπου, περιστοιχίζεται από ημιυπαίθριους χώρους μεγάλου βάθους που ανάλογα με την εποχή μπορούν να χρησιμοποιηθούν για φαγητό ή ανάπαυση.
Στο κεντρικό σημείο του κήπου του ισογείου φυτεύτηκε μια αμυγδαλιά, δέντρο που σηματοδοτεί τις αλλαγές των εποχών και στέλνει μηνύματα αισιοδοξίας και αναγέννησης.
Στο ισόγειο και με διπλό ύψος βρίσκεται το playroom που περιέχει τοίχο αναρρίχησης και τσουλήθρα που μεταφέρει μικρούς και μεγάλους από τον όροφο, κάτω.
Στον όροφο των υπνοδωματίων όπως και της σοφίτας υπάρχουν μεγάλες βεράντες με φυτεμένα μέρη ώστε να δίνεται η αίσθηση ότι οι χώροι βρίσκονται σε επαφή με τον κήπο. Τα παιδικά δωμάτια έχουν διπλό ύψος που αξιοποιείται ώστε να δημιουργηθούν επίπεδα (πατάρια) που συνορεύουν με δίχτυ για προστασία και παιχνίδι.
Η ονομασία "In light" είναι αναφορά στην έμφαση που δώθηκε στον σχεδιασμό ώστε το φυσικό φως να εισέρχεται στο σπίτι σε όλους τους χώρους με επιλεγμένη κατεύθυνση και ένταση ανάλογα με την ώρα και την εποχή του χρόνου.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Aρχιτεκτονική μελέτη - επίβλεψη:
Whitebox Architects (Π. Κοκκαλίδης, Α. Τριανταφυλλίδου , Α. Δρέλλα)
Στατική μελέτη:
Αντώνης Τακάσης
H/M MEΛETH:
Δημήτρης Παντελάκης – Αθανάσιος Βασιλάκος
Αλλοι μελετητές:
Land scape design Έλλη Παγκάλου & συνεργάτες
Tοποθεσία:
Βόρεια προάστια Αττικής
Συνολικό εμβαδό κτιρίου:
380 m²
Xρόνος μελέτης:
2017
Xρόνος κατασκευής:
2019
Φωτογραφίες:
Γιώργης Γερολύμπος

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Διαμέρισμα στη Νέα Σμύρνη

Διαμέρισμα στη Νέα Σμύρνη

Σε νεότευκτη πολυκατοικία στη Νέα Σμύρνη συνενώθηκαν δύο διαμερίσματα: το οροφοδιαμέρισμα του 9ου και τελευταίου ορόφου και ένα μικρότερο, υποκείμενο διαμέρισμα, του 8ου ορόφου, ώστε τα δύο μαζί να αποτελέσουν…
Μία κατοικία στην Πάρο σε αρμονία με το τοπίο

Μία κατοικία στην Πάρο σε αρμονία με το τοπίο

Μια κατοικία, ίδια η Πάρος, στην οποία και βρίσκεται, με απόλυτη ισορροπία ανάμεσα στο παραδοσιακό και το μοντέρνο, το εντυπωσιακό και την απλότητα. Μια κατασκευή, που δε φωνάζει, αλλά "ψιθυρίζει"…
Κατοικία στο Δάλι της Λευκωσίας

Κατοικία στο Δάλι της Λευκωσίας

Η κατοικία βρίσκεται στα ανατολικά του πυρήνα του Δήμου Ιδαλίου, στην περιφέρεια της οικιστικής περιοχής, σε νέα περιοχή κατοικίας. Το οικόπεδο είναι στενομέτωπο, με τη μακριά του πλευρά πάνω στον…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.