"House F", αστική κατοικία στη Μεσσηνία

Οι στόχοι που τέθηκαν κατά το σχεδιασμό της κατοικίας F ήταν η λειτουργικότητα, η ροϊκότητα, η υγιεινή ατμόσφαιρα και η εσωστρέφεια που θα επιτρέπει στην οικογένεια των ιδιοκτητών να ζουν σε μια προστατευμένη μονοκατοικία με κήπο στο κέντρο της μεσσηνιακής κωμόπολης των Φιλιατρών.
Η κατοικία αποτελείται από την κύρια κατοικία δύο υπνοδωματίων στο ισόγειο και έναν αυτοτελή ξενώνα με καθιστικό στον όροφο. Λόγω της μικρής έκτασης του αστικού οικοπέδου, η κατοικία έχει σχεδιαστεί σε σχήμα Γ ώστε να αγκαλιάσει τον ακάλυπτο χώρο δημιουργώντας έτσι έναν κήπο ορατό και προσβάσιμο από όλους τους χώρους της κύριας κατοικίας. Δεδομένου ότι η περιοχή των Φιλιατρών απολαμβάνει καλοκαιρία τους περισσότερους μήνες, τα ανοίγματα προς τον κήπο έχουν πολύ μεγάλες διαστάσεις ώστε η κίνηση στους χώρους και τον κήπο να γίνεται ανεμπόδιστα. Αντίθετα η σχέση με το δρόμο είναι προστατευμένη.
Η αρχιτεκτονική του κτιρίου χαρακτηρίζεται από γεωμετρική απλότητα και αποτελείται από τρεις όγκους και μια κατασκευή προστεγάσματος που αγκαλιάζει τους υποκείμενους όγκους εντείνοντας της αίσθηση της εσωστρέφειας προς τον κήπο που πραγματοποιήθηκε και σε επίπεδο κάτοψης.
Όσον αφορά στην επιλογή των υλικών, χρησιμοποιήθηκε τοπική πέτρα, που συναντάται στην παραδοσιακή τοπική αρχιτεκτονική της περιοχής, σε συνδυασμό με διαπνέοντα ασβεστοκονιάματα και ξύλο που δρουν ευεργετικά στην υγιεινή ατμόσφαιρα των χώρων.
Έχουν εφαρμοστεί οι αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού για την ελαχιστοποίηση των ενεργειακών αναγκών, όπως το ενεργειακό κέλυφος, ο σχεδιασμός μηδενικών θερμογεφυρών και ο αερισμός με ανάκτηση ενέργειας. Στην ίδια λογική επιλέχθηκαν συστήματα που εξασφαλίζουν θερμική άνεση με μικρό ενεργειακό αποτύπωμα.

 

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη & επίβλεψη:
Gonzalez - Malama Architects
Ομάδα μελέτης:
M. Gonzalez, X. Μάλαμα, Α. Μπαϊρακτάρη, N. Καραμπογιά
Στατική μελέτη:
Α. Παπαλάμπρου
H/M μελέτη:
Four Seasons Klima - Engineering
Τοποθεσία:
Φιλιατρά, Μεσσηνίας
Συνολικό εμβαδό κτιρίου:
240 m²
Χρόνος μελέτης:
2018
Χρόνος κατασκευής:
2020
Παρουσίαση:
Gonzalez - Malama Architects
Φωτογραφίες:
Παναγιώτης Βουμβάκης

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Εξοχική Κατοικία στην ορεινή Δωρίδα

Εξοχική Κατοικία στην ορεινή Δωρίδα

O σχεδιασμός και η μέθοδος κατασκευής απέδωσαν μεγάλη σημασία στις οικολογικές ανάγκες, δίχως να λησμονούν την προτεραιότητα της αισθητικής άποψης για την υλοποίηση του αρχιτεκτονικού έργου. Επιδίωξη ήταν η συνταίριαξη…
Βίλα

Βίλα "Έλξις" στην Πάρο

Βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του νησιού, σε μια προνομιακή τοποθεσία κοντά στην αρχαία Μυκηναϊκή Ακρόπολη και την αμμώδη παραλία Κολυμπήθρων. Αυτή η κομψή βίλα προσφέρει θέα στα γαλαζοπράσινα νερά του…

"Villa Pm" στα προάστια του Ηρακλείου

Ανάμεσα στο πανέμορφο τοπίο των προαστίων του Ηρακλείου, βρίσκεται η Villa PM. Η κάτοψη σε σχήμα V είναι προσανατολισμένη με το άνοιγμα να "βλέπει" στο τοπίο. Με αυτήν τη διάταξη,…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.