"Hide and seek" δυο κατοικίες στις Κολυμπήθρες της Πάρου

Αντικείμενο της μελέτης είναι ο σχεδιασμός δύο κατοικιών, με θέα προς τη θάλασσα και τον Κόλπο των Κολυμπηθρών. Οι κατοικίες χωροθετούνται στο ανατολικό σημείο του οικοπέδου. Οι αύλειοι χώροι αποτελούν το συνδετικό στοιχείο των κατοικιών. Φαρδείς διάδρομοι με μεγάλα πλατύσκαλα οδηγούν στα "πλατώματα" θέασης, διαπερνώντας εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους. Η φύτευση ενισχύεται στις εσωτερικές αυλές και στην περίμετρο του οικοπέδου.
Στη νότια πλευρά των κατοικιών υπάρχουν ανοίγματα μόνο στις εσωτερικές προστατευμένες αυλές και στην ανατολική κυριαρχεί η φύτευση με ντόπια βλάστηση και η ανάπτυξη των εγκάρσιων τοίχων. Στη δυτική υπάρχουν τα μεγάλα ανοίγματα και τα καθιστικά θέασης.
Οι βασικές συνθετικές αρχές της όλης επέμβασης είναι:
Η χρήση της αρχετυπικής μορφής του τοίχου, στοιχείο γνώριμο στο κυκλαδίτικο τοπίο, άλλοτε ως όριο και άλλοτε ως στοιχείο κατοίκησης.
Η προσαρμογή στο περιβάλλον και η διάλυση των ορίων μεταξύ κατοικημένου και φυσικού χώρου, η ενοποίηση του εσωτερικού του κτιρίου με τις αυλές, τις προσβάσεις και τις κλίμακες.
Η διάσπαση των μεγαλύτερων όγκων με μικρές μετακινήσεις με σκοπό να δημιουργηθούν προστατευμένες αυλές από τους έντονους βόρειους ανέμους. Στις αυλές φυτεύονται μουριές που προσφέρουν σκιά. Το δίκτυο των πίσω αυλών διατρέχει τις κατοικίες και μέσω των ανοιγμάτων είναι δυνατή η θέαση προς τη θάλασσα.
Η αποφυγή σχεδιασμού μίας ενιαίας όψης. Μακρόστενα ανοίγματα διατρυπούν τους εγκάρσιους τοίχους, ώστε να ορίζονται οι θέες και να δημιουργούνται χώροι με οπτική συνέχεια.
Η δημιουργία ενός οικιστικού συνόλου το οποίο δίνει μια έντονη ταυτότητα κατοίκησης και αφήνει ένα έντονο αποτύπωμα στο κατά τ’ άλλα ήπιο τοπίο.
Η χρήση του έντονου κυκλαδικού φωτός. Στις οπτικές που δημιουργούνται κινούμενο ανάμεσα σε τοίχους - χώρους και τοπίο, κυριαρχούν αποχρώσεις του γαλάζιου και έντονες σκιάσεις μεταμορφώνοντας το κτίριο σε μία μηχανή θέασης.
Την εναλλαγή υλικών, με τη συνεχόμενη κίνηση του σοβαντισμένου τοίχου που περικλείει την κατοικία και των πέτρινων τοίχων, που λειτουργούν ως πανέλα πλήρωσης, δημιουργώντας χώρους υπαίθριους και εσωτερικούς.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου:

Αρχιτεκτονική μελέτη - επίβλεψη: REACT ARCHITECTS / Νατάσσα Δεληγιάννη, Γιώργος Σπυρίδωνος
Συνεργάτες αρχιτέκτονες: Ανδρέας Ανδρουλακάκης, Τατιάνα Τζαναβάρα
Συνεργάτης αρχιτέκτονας επίβλεψης: Ιωάννης Βάγιας
Στατική μελέτη: Χρήστος Σμυρνής, πολ. μηχανικός
Η/Μ μελέτη: Νίκος Χριστοφυλλάκης, μηχ. μηχανικός
Ενεργειακή μελέτη: Νίκος Χριστοφυλλάκης - μηχ. μηχανικός
Φωτορεαλισμός: Ανδρέας Ανδρουλακάκης, Τατιάνα Τζαναβάρα
Μελέτη: 2016
Κατασκευή: 2017
Επιφάνεια οικοπέδου: 11.175,00 m²
Επιφάνεια Κατοικίας: 320,00 m²
Φωτογραφίες: Γιώργος Μεσσαριτάκης

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Μονοκατοικία στην Κάτω Κηφισιά

Μονοκατοικία στην Κάτω Κηφισιά

Το κτίριο βρίσκεται σε ένα σύνηθες, προαστιακό, επίπεδο οικόπεδο, το οποίο είναι επιπλέον αρκετά μικρό, και με ένα γειτονικό κτίριο να φράσσει το νότο.Αυτό που επιχειρήθηκε είναι το μεγαλύτερο δυνατό…
Μονοκατοικία στο Ηράκλειο Κρήτης

Μονοκατοικία στο Ηράκλειο Κρήτης

Στην περιοχή Γιοφυράκια Ηρακλείου κτίστηκε ένα πολύ ιδιαίτερο σπίτι ως μόνιμη κατοικία, σε οικόπεδο περίπου δυο στρεμμάτων. Η ευχάριστα ιδιόρρυθμη συγγραφέας ήταν πολύ δεκτική σε μια μη συμβατική αρχιτεκτονική πρόταση,…
Κατοικία σχεδιασμένη σύμφωνα με το πρότυπο

Κατοικία σχεδιασμένη σύμφωνα με το πρότυπο "Passive House"

Το κτίριο σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε κατά παραγγελία των ιδιοκτητών, σε οικόπεδο εντός του αστικού ιστού της πόλης του Βόλου.Μεγαλύτερη πρόκληση για την επίτευξη των ενεργειακών στόχων, ώστε να είναι σε…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.