"Grid House" κατοικία στην Εύβοια

To Grid House συνδυάζει τη διαφορά με την επανάληψη. Ένας απλός και oρθοκανονικός δομικός κάναβος από σκυρόδεμα δημιουργεί μια ποικιλία εσωτερικών και εξωτερικών χώρων με θέα τον Ευβοϊκό κόλπο. Το έργο είναι μια πλήρης ανακαίνιση ενός υφιστάμενου μοντερνιστικού κτιρίου που ενσωματώνεται στο τοπίο και δημιουργεί πέντε υπνοδωμάτια για μια οικογένεια. Από τη νότια πλευρά, όπου βρίσκεται και η κεντρική είσοδος, το σπίτι εμφανίζεται λιτό και διακρητικό ενώ ανοίγεται σε όλο του το ύψος και πλάτος προς την κατεύθυνση της θάλασσας. Ο κάναβος άλλοτε συμπληρώνεται με εμφανή τούβλα για να οριοθετήσει τον χώρο και να δώσει ιδιωτικότητα, και άλλοτε συμπληρώνεται με μεγάλα ξύλινα παράθυρα πλήρους ύψους για να κατευθύνει το βλέμμα προς τον κήπο και τη θάλασσα. Σε άλλα σημεία, ο κάναβος αφήνεται ανοιχτός και δημιουργεί εξωτερικούς ημιυπαίθριους χώρους, μπαλκόνια και πέργκολες. Το τοπίο έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να αγκαλιάζει το σπίτι και να αναπτύσσεται βαθμιδωτά προς τη θάλασσα.
Ενώ στο αρχικό σπίτι –σχεδιασμένο από τον Έλληνα αρχιτέκτονα Νίκο Χατζημιχάλη τη δεκαετία του 1970- ο δομικός κάναβος ήταν σε σημεία κρυφός, η ανακαίνιση τον αποκαλύπτει και τον αναδεικνύει, δίνοντας έτσι έμφαση στις παραλλαγές των χώρων που δημιουργούνται. Μια νέα πέργκολα με ένα χτιστό καθιστικό επεκτείνει το κάναβο από σκυρόδεμα στο περιβάλλοντα χώρο, συγχέοντας το εσωτερικό με το εξωτερικό του σπιτιού και αμβλύνοντας την εικόνα των έντονων γωνιών του υφιστάμενου ορθογώνιου όγκου. Στο εσωτερικό, μια νέα σκάλα συνδέει τα παλιά δύο ξεχωριστά ανεξάρτητα σπίτια, επιτρέποντας στους ιδιωτικούς και δημόσιους χώρους του σπιτιού να αναδιοργανωθούν αντίστοιχα σε υπνοδωμάτια στον κάτω όροφο και σε open plan κουζίνα, σαλόνι και τραπεζαρία στον επάνω όροφο.
Το σπίτι συνορεύει με ένα άλλο σπίτι της δεκαετίας του 1970, σχεδιασμένο και αυτό από τον ίδιο αρχιτέκτονα και ανακαινισμένο πρόσφατα από το γραφείο Neiheiser Argyros. Ως εκ τούτου, τα δύο σπίτια μοιράζονται παρόμοιες λογικές και αρχιτεκτονικά ανοίκουν στην ίδια οικεγένεια, τόσο στο αρχικό τους DNA – εμφανές σκυρόδεμα και τούβλο - αλλά και στον τρόπο με τον οποίο έχουν επανασχεδιαστεί. Πολλές από τις αυθεντικές μοντερνιστικές λεπτομέρειες έχουν εκσυγχρονιστεί και αναπαραχθεί σε νέες ευφάνταστες εκδοχές, όπως το ροζ μεταλλικό κιγκλίδωμα της εσωτερικής σκάλας, οι εντιχοισμένες και χτιστές ξύλινες κατασκευές, και οι γαλβανισμένες μεταλλικές σχάρες.

 

 

 

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Aρχιτεκτονική μελέτη:
Neiheiser Argyros
Αρχιτεκτονική ομάδα μελέτης:
Χριστίνα Αργυρού, Ryan Neiheiser, Εύα Αλμπερίνι, Vic Shengya Huang
Στατική Μελέτη:
Μιχάλης Μικελάτος
Mελέτη τοπίου:
Greenplus / Μάριος Γκρόγκος
Τοποθεσία:
Eύβοια
Χρόνος αποπεράτωσης:
Mάρτιος 2022
Εμβαδό:
250 m2
Eργολάβος:
Στέφανος Βασδέκης
Υπεργολάβος:
Mάριος Καστριώτης
Σιδηροκατασκευές:
Χρήστος Καρκαλής
Kατασκευή Κήπου:
Greenplus
Φωτογραφίες:
Lorenzo Zandri

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Εξοχική κατοικία  στη Μονεμβασιά

Εξοχική κατοικία στη Μονεμβασιά

Η κατοικία είναι χτισμένη σε οικόπεδο με έντονη κλίση και πανοραμική θέα προς τη θάλασσα. Μια από τις βασικές απαιτήσεις του ιδιοκτήτη ήταν κάθε κύριος χώρος της κατοικίας να έχει…
Μονοκατοικία στην Κυπαρισσία

Μονοκατοικία στην Κυπαρισσία

Η σύνθεση θεμελιώνεται στις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού, δίνει έμφαση στην άνετη και υγιεινή διαβίωση του ανθρώπου μέσα στο κτίριο, αλλά και στους ημιυπαίθριους χώρους και  στις αυλές.Ποια είναι όμως…

"Dream House" Κατοικία στο Κεφαλάρι

Η κατοικία στο Κεφαλάρι σχεδιάστηκε με πρωταρχικό στόχο να εκπληρώσει το όνειρο του ιδιοκτήτη της. Το όνειρο για ένα σπίτι που θα καλύπτει όλες τις λειτουργικές του ανάγκες, αλλά ταυτόχρονα…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.