Το E.L APARTMENT είναι ένα διαμέρισμα 135 m2 στην περιοχή Σοφούλη, στη Θεσσαλονίκη. Το γεγονός ότι βρίσκεται στον τελευταίο όροφο της πολυκατοικίας το καθιστά αυτόματα πολύ φωτεινό και με συγκεκριμένες ιδιαιτερότητες. Λόγω παλαιότητας, οι νέοι ιδιοκτήτες θέλησαν να κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε το σπίτι να λειτουργεί με τις σύγχρονες αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής. Το διαμέρισμα είναι διαμπερές και διαθέτει προσανατολισμό που βοηθά στη δημιουργία ενός κύριου φυσικού αερισμού και δροσισμού. Στην οροφή έγιναν ειδικές μονώσεις ώστε να επιτυγχάνεται μια καλή ατμόσφαιρα στο χώρο τόσο σε κρύες, όσο και σε ζεστές συνθήκες και ταυτόχρονα επιλέχθηκαν ειδικά θερμομονωτικά κουφώματα που να εξισορροπούν την παραπάνω κατάσταση. Επίσης σχεδιάστηκαν εκ νέου ξύλινες επενδύσεις στο χώρο, οι οποίες ενισχύουν και συνεισφέρουν και αυτές προς αυτή την κατεύθυνση. Παράλληλα, βασικό στοιχείο της αρχιτεκτονικής μελέτης είναι ο διάχυτος φυσικός φωτισμός, που πλημμυρίζει το διαμέρισμα και ο οποίος, σε συνδυασμό με τον επιλεγμένο τεχνητό φωτισμό ενισχύει την αίσθηση ηρεμίας, σαν σε φυσικό περιβάλλον.
Οι αναφορές στη φύση και η ηρεμία που αυτή αποπνέει ήταν καθοριστικοί παράγοντες στο σχεδιασμό του διαμερίσματος. Με βάση αυτό το σκεπτικό, στο χώρο επικρατούν δύο κυρίαρχα στοιχεία, όπως το δρύινο ξύλο σε χρώμα φυσικό και το λευκό στις υπόλοιπες επιφάνειες, τοίχους, επενδύσεις, έπιπλα. Το ξύλο απλώνεται στο δάπεδο σε όλο το σπίτι, στα έπιπλα και στις ειδικές κατασκευές, σχεδιασμένες από την αρχιτεκτονική ομάδα μελέτης. Σ' αυτό το σημείο έγινε ένα παιχνίδι με τις διαφορετικές ποιότητες της δρυός, φυσική και τεχνητή, καθώς και μια διαφορετική επεξεργασία της δρυός που ονομάζεται "vinterio" και που κυριαρχεί στη διαχωριστική ξυλεπένδυση μεταξύ του σαλονιού και ενός υπνοδωματίου. Αυτή η ξυλεπένδυση περιλαμβάνει την πόρτα και έναν μικρό αποθηκευτικό χώρο.
Στο διαμέρισμα έγιναν επίσης ριζικές αλλαγές στην προϋπάρχουσα διαρρύθμιση, άλλαξαν θέση οι χώροι και καταργήθηκε ο διάδρομος, δημιουργώντας στη θέση αυτού μια "μπαταρία" από αποθηκευτικούς χώρους / ντουλάπες με πρόσβαση είτε μέσα από τα υπνοδωμάτια είτε από τον κυρίως χώρο του σπιτιού, το σαλόνι. Σ' αυτό το σημείο του σαλονιού ο αποθηκευτικός χώρος έχει επενδυθεί με κατακόρυφα αυτόφωτα διάτρητα πετάσματα. Το σαλόνι είναι ένας ενιαίος χώρος με την κουζίνα, με τη δυνατότητα αυτή να μπορεί μελλοντικά να ανεξαρτητοποιηθεί. Μια διαχωριστική νησίδα, κατασκευασμένη με μάρμαρο Carrara, αποτελεί ένα ακόμη φυσικό υλικό που δένει ομοιόμορφα με την ολόλευκη κουζίνα. Ο κρυφός γραμμικός φωτισμός στην οροφή του σαλονιού χωρίζει τις χρήσεις των χώρων και υποδηλώνει νοητά την αλλαγή των λειτουργιών. Από τη μια η κουζίνα και από την άλλη η είσοδος. Ο κρυφός φωτισμός παράλληλα με την αλλαγή του επιπέδου της οροφής στην είσοδο δημιουργεί ένα χώρο φιλόξενο και λειτουργικό.
Τα υπνοδωμάτια και τα μπάνια είναι σχεδιασμένα με την ίδια λογική, συνδυάζοντας πάλι το λευκό χρώμα, που αποτελεί ένα ουδέτερο φόντο για τα έπιπλα και το ξύλινο στοιχείο, που προσδίδει μια αίσθηση θαλπωρής και ηρεμίας.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου:
Aρχιτεκτονική μελέτη - επίβλεψη - κατασκευή: T.SQUAREARCHITECTS - Χριστίνα Αλεξοπούλου, Φένια Δούκα, Έλενα Σίτη / www.tsquarearchitects.gr
Παρουσίαση: T.SQUAREARCHITECTS
Φωτογραφίες: Ιωάννα Ρουφοπούλου

Image Gallery

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Kατοικία στην Εκάλη

Kατοικία στην Εκάλη

Η διώροφη μονοκατοικία αναπτύσσεται σε δύο ορόφους. Στο ισόγειο βρίσκονται οι χώροι διημέρευσης (σε δύο επίπεδα με μικρή υψομετρική διαφορά) και στον όροφο οι χώροι ύπνου. Λόγω της κλίσης του…
Εξοχική κατοικία στη Νάουσα

Εξοχική κατοικία στη Νάουσα

Η κατοικία, συνολικού εμβαδού 130 m², βρίσκεται σε ένα τοπίο με φυσικές εξάρσεις φορτισμένο παράλληλα με ιστορικές μνήμες κοντά στον αρχαιολογικό χώρο της Σχολής του Αριστοτέλη. Ανταποκρινόμενη στο πνεύμα του…
Κατοικία στους πρόποδες του όρους Υμηττού

Κατοικία στους πρόποδες του όρους Υμηττού

Η κατοικία βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Υμηττού και αναπτύσσεται στον άξονα Ανατολή – Δύση, με κύριο σκοπό την λιγότερο δυνατή επέμβαση στο τοπίο-περιβάλλον ,εφόσον κατά τον  άξονα Βορρά-Νότου το…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.