"Casa Nova" κατοικία σε Ελαιώνα στη Μάνη

Ένα απλό ορθογώνιο παραλληλόγραμμο ως περίγραμμα χωρίς διασπάσεις, ενταγμένο στον μανιάτικο ελαιώνα. Οι κινήσεις τοποθετούνται στο διαμήκη άξονα, με τις βασικές βεράντες να βρίσκονται ως απολήξεις στα δύο άκρα της κατοικίας. Η στέγη, ένα κεκλιμένο επίπεδο παράλληλο με την κλίση του εδάφους, εδράζεται στα μεταλλικά και πέτρινα στοιχεία της βάσης του. Η κατασκευή της στέγης είναι ξύλινη, με ασφαλτικά κεραμίδια ώστε το πάχος της να ύψος της να παραμείνει χαμηλό.
Η κατοικία αναπτύσσεται καθ’ ύψος σε δύο επίπεδα, διαφοροποιημένα τόσο αρχιτεκτονικά, όσο και ως προς τον τρόπο κατασκευής τους. Το πρώτο επίπεδο, συμπαγές, βρίσκεται εντός της γης στο μεγαλύτερο του μέρος ,είναι πέτρινο και λειτουργεί ως βάση για το πάνω επίπεδο το οποίο είναι κατά κύριο λόγο μεταλλικό, με μεγάλα ανοίγματα προς της θέα.
Το κάτω επίπεδο στεγάζει 2 υπνοδωμάτια με τα λουτρά τους, χώρο τηλεόρασης, sauna και βοηθητικές χρήσεις. Στο δεύτερο επίπεδο τοποθετείται η είσοδος και στεγάζονται οι βασικές λειτουργίες της κατοικίας. Ο χώρος του καθιστικού και της τραπεζαρίας είναι ενιαίος, σε οπτική επαφή με την κουζίνα και την εξωτερική βεράντα. Στο τέλος του καθιστικού, τοποθετείται το τζάκι ως οπτικό διαχωριστικό προς τη στεγασμένη βεράντα, που αποτελεί συνέχεια του.
Ο μεταλλικός σκελετός συνεχίζεται και στους εξωτερικούς χώρους της κατοικίας, δημιουργώντας πέργκολες σκίασης με ξύλινη πλήρωση.
Η κουζίνα σε μικρή ανισοσταθμία προς τον υπόλοιπο χώρο, με χωρίσματα από βιομηχανικού τύπου υαλοπετάσματα , ορίζεται ως νησίδα εντός του καθημερινού. Επίσης σε ανισοσταθμία, μία γυάλινη γέφυρα τοποθετημένη πάνω από το κενό του κλιμακοστασίου οδηγεί προς το κυρίως υπνοδωμάτιο του ζεύγους των ιδιοκτητών.
Ο νοτιοδυτικός προσανατολισμός του κτιρίου, κάνει τη σκίαση του απαραίτητη ειδικά τις απογευματινές ώρες. Κατά μήκος της κύριας όψης του κτιρίου, συρόμενα ξύλινα σκιάδια αναρτημένα από μεταλλικούς οδηγούς, ανάγονται σε βασικά αρχιτεκτονικά στοιχεία, μεταβάλλοντας την όψη του κτιρίου ανάλογα με τις συνθήκες ηλιασμού.
Για τα δάπεδα, επιλέχθηκε επεξεργασμένο μάρμαρο στο χρώμα της πέτρας για τους κυρίως χώρους μέσα και έξω. Στην κουζίνα εφαρμόστηκε πατητή τσιμεντοκονία και στα υπνοδωμάτια ξύλινο παρκέ ψαροκόκαλο. Τμήματα του δρόμου έγιναν από βιομηχανικού τύπου μπετόν και οι υπόλοιπες επιφάνειες με παλαιωμένο κυβόλιθο στο χρώμα της ώχρας.
Συνδυασμός τοπικής χλωρίδας και τροπικών φυτών, όπως οι μπανανιές που ευδοκιμούν και στη Νότια Ελλάδα, χαρακτηρίζει τον πλούσιο κήπο της κατοικίας. Στο νοτιοδυτικό άκρο του, τοποθετείται κτιστή πέργκολα - καθιστικό ο οποίος δημιουργεί έναν πιο απομονωμένο ιδιωτικό χώρο (beach house), μακριά από το σπίτι για τους χρήστες της πισίνας.
Στον ευρύτερο περιβάλλοντα χώρο βρίσκεται μικρό εκκλησάκι, το οποίο διατηρήθηκε και επενδύθηκε με την τοπική πέτρα. Ένα καλντερίμι, διαπερνάει τον κήπο - ελαιώνα του περιβάλλοντα χώρου, συνδέοντας τις διαφορετικές λειτουργίες και καταλήγει στο parking εισόδου, προσφέροντας μια ρομαντική διαδρομή μέσα από την ιδιοκτησία.

 

 

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική Μελέτη:
3harchitects / Νικήτας Χατζημιχάλης, Ιωάννα Χολέβα
Στατική Μελέτη:
Γεώργιος Μαραμπέας
Η/Μ μελέτη:
Γεώργιος Κότσης
Τοποθεσία:
Γονάτσα, Μεσσηνιακής Μάνης
Χρόνος Μελέτης:
2017
Κατασκευή:
2018-2020
Φωτογραφίες:
Βαγγέλης Πατεράκης

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Urban Cubes - Σύγχρονη πολυκατοικία στο Παγκράτι

Urban Cubes - Σύγχρονη πολυκατοικία στο Παγκράτι

Η Αθήνα είχε μια συγκεκριμένη τυπολογία πολυκατοικίας μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του '80. Πανομοιότυποι όροφοι, με ένα μικρό μπαλκόνι να διασχίζει οριζοντίως διαφορετικά διαμερίσματα και δύο με τρία…

"7 Oaks", Εξοχική κατοικία, στον Κούνδουρο Κέας

Το οικόπεδο βρίσκεται στις δυτικές πλαγιές του νησιού κοντά στη θάλασσα, είναι διαμορφωμένο σε βαθμίδες με ξερολιθιές, επικαλυμμένες με φρύγανα και περιλαμβάνει επτά βελανιδιές. Επιδιώκεται η ένταξη του κτιρίου να…
Κατοικία στη Λευκωσία, σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης

Κατοικία στη Λευκωσία, σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης

Η κατοικία βρίσκεται στην Κύπρο, σε μια ήσυχη προαστιακή περιοχή της Λευκωσίας, τα Λατσιά. Η αρχιτεκτονική μελέτη πραγματοποιήθηκε βάσει του ευρωπαϊκού προτύπου για κτίρια σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης nZEB (nearly Zero…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.