"B2 House", κατοικία στην Κέα

Η μελέτη αφορά τη δημιουργία μίας κατοικίας στην Κέα, που σχεδιάστηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να εντάσσεται στις γραμμές του τοπίου και ταυτοχρόνως να τηρούνται οι αυστηροί πολεοδομικοί όροι, οι οποίοι καθόρισαν πολλές σχεδιαστικές αποφάσεις.
H είσοδος στο οικόπεδο γίνεται από τη νοτιοδυτική πλευρά. Η σύνθεση αποτελείται από δύο κτιριακούς όγκους, η ανάπτυξη των οποίων γίνεται σε ισόγεια στάθμη με μικρή υψομετρική διαφορά. Πέτρινα συμπαγή τοιχία οριοθετούν τη σύνθεση, ενώ ταυτόχρονα προστατεύουν την κατοικία και τη ζωή σε αυτή, ως ανεμοθραύστες για το βορινό άνεμο. Πλάκες από εμφανές σκυρόδεμα σφηνώνουν στα τοιχία, ενώ τα μεγάλα ενιαία ανοίγματα στη δυτική όψη δημιουργούν μια οπτική σύνδεση του εσωτερικού με το τοπίο. Η θέα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του κτιρίου, ενισχύοντας την άρρηκτη σχέση του αρχιτεκτονήματος με τον τόπο.
Ο πρώτος κτιριακός όγκος, χωροθετημένος ψηλότερα από την υπόλοιπη σύνθεση, στεγάζει τους κοινόχρηστους χώρους της κατοικίας. Η πρόσβαση σε αυτόν αποτελεί και την κεντρική είσοδο στο κτίριο, διασχίζοντας τον υπαίθριο χώρο καθιστικού που αποτελεί και τον βασικό χώρο υπαίθριας εκτόνωσης της κατοικίας. Επιχειρείται η μέγιστη δυνατή εκμετάλλευση των υπαίθριων χώρων της κατοικίας, καθώς και η σύνδεση και ενοποίησή τους σε όλες τις στάθμες που συναντώνται, με σκοπό να λειτουργούν ως εκτόνωση των εσωτερικών χώρων και ως ένας ενιαίος εξωτερικός χώρος.
Για να αποφευχθεί η δημιουργία υπόσκαφου κτίσματος, ακολουθείται η λογική του παραδοσιακού τζιώτικου ̎κουτούντο̎ αφήνοντας στο πίσω μέρος του κτιρίου, στην ανατολική πλευρά του, ένα επίμηκες χωνί φωτισμού. Μέρος του φυσικού βράχου διατηρείται κατά την εκσκαφή, ώστε από τα μεγάλα ανοίγματα των εσωτερικών χώρων να προσφέρεται μια αίσθηση ενότητας με τα φυσικά στοιχεία του οικοπέδου, καθώς και φυσικός φωτισμός και δροσισμός στο εσωτερικό. Κατά τη διάρκεια της ημέρας και με την κίνηση του ήλιου, δημιουργούνται έντονες φωτοσκιάσεις πάνω στον άγρια λαξευμένο βράχο, αποκαλύπτοντας τη σκηνογραφική διάθεση κατά το σχεδιασμό αυτού του χώρου, γεγονός που εντείνεται κατά τη διάρκεια της νύχτας με τον τεχνητό φωτισμό που επιλέχθηκε και τοποθετήθηκε στοχευμένα.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη:
gnb architects
Interior design:
gnb architects
Ομάδα μελέτης:
Νίκος Παούρης, Ελένη Παπαγεωργίου
Στατική μελέτη:
Κώστας Κατρής
Η/Μ μελέτη:
Νίκος Κατσουλάκος
Επίβλεψη:
gnb architects
Τεχνική εταιρεία κατασκευής:
Σέρβος Κ. Ν.
Τοποθεσία:
Κέα, Ελλάδα
Συνολικό εμβαδό κτιρίου:
200 m2
Χρόνος μελέτης:
2017-2018
Χρόνος κατασκευής:
2018-2020
Παρουσίαση:
Ελένη Παπαγεωργίου
Βίντεο:
Αλέξανδρος Γεωργίου
Φωτογράφος:
Αντώνης Γιαμούρης

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Βιοκλιματική,

Βιοκλιματική, "έξυπνη" κατοικία στο Ηράκλειο

Η κατοικία έχει οργανωθεί σε σχήμα επιμήκους ορθογωνίου, περιμετρικά ενός αιθρίου, το οποίο αποτελεί το κεντρικό συνθετικό στοιχείο του κτιρίου. Η διάταξη των χώρων έγινε σε τρία επίπεδα. Έχει σχεδιαστεί…
Κατοικία του George Michael στην Πάφο Κύπρου

Κατοικία του George Michael στην Πάφο Κύπρου

Η οικία βρίσκεται στη μέση μιας μπανανοφυτείας κοντά στην περιοχή Θαλασσινές Σπηλιές στην Πέγεια της Πάφου. Η σχεδιαστική ομάδα εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία να δημιουργήσει ανοιχτούς χώρους που επεκτείνονται πέρα από…
ML apartment, σύγχρονο διαμέρισμα στην Κομοτηνή

ML apartment, σύγχρονο διαμέρισμα στην Κομοτηνή

Το ML apartment είναι ένα σύγχρονο διαμέρισμα 100 m2 στην Κομοτηνή που σχεδίασε το αρχιτεκτονικό γραφείο Nasia Spyridaki Architecture & Design. Η πρόταση περιελάμβανε αναδιαμόρφωση του εσωτερικού δημιουργώντας νέους χώρους,…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.