"7 Oaks", Εξοχική κατοικία, στον Κούνδουρο Κέας

  • exés Architecture

Το οικόπεδο βρίσκεται στις δυτικές πλαγιές του νησιού κοντά στη θάλασσα, είναι διαμορφωμένο σε βαθμίδες με ξερολιθιές, επικαλυμμένες με φρύγανα και περιλαμβάνει επτά βελανιδιές. Επιδιώκεται η ένταξη του κτιρίου να γίνει με ήπιες παρεμβάσεις, μονώροφο όγκο και διαμορφώσεις προσαρμοσμένες στο ανάγλυφο, σε περιορισμένη μικρή έκταση του συνόλου.
Κατά τη μια διεύθυνση βλέπει κανείς τον κόλπο του Κούνδουρου και τη δαντελένια ακτογραμμή, κατά την άλλη τη Δύση πάνω από την ανοιχτή θάλασσα. Τα δωμάτια της κατοικίας διατάσσονται σε σειρά στραμμένη προς τον κόλπο και στο άκρο αυτής βρίσκεται το καθιστικό, του οποίου η μια όψη περιστρέφεται δυτικά προς το πέλαγος και αποτελεί το πλαίσιο ενός μεγάλου ανοίγματος. Η πισίνα περιέχεται από τοίχο σε τοίχο του πλαισίου αυτού και εκτείνεται έως την πέρα ακμή της υπερχείλισης, προς τον ορίζοντα και το πέλαγος. Έμπνευση μορφολογικά και λειτουργικά για την διαμόρφωση του ανοίγματος αυτού, αποτέλεσε το Τζιώτικο "στεγάδι", το ενδιάμεσο ανάμεσα στον εσωτερικό και εξωτερικό χώρο, με τη χαρακτηριστική βαθιά σκιά στις όψεις, στις διάσπαρτες "καθοικιές" στην εξοχή της Κέας.

Ο πυρήνας του σπιτιού βρίσκεται ανάμεσα σε δύο αυλές, της πισίνας προς τον ανοιχτό ορίζοντα και μιας εσωτερικής. Επειδή η πρώτη είναι συχνά εκτεθειμένη σε δυνατούς ανέμους από τη θάλασσα, σχηματίσθηκε προστατευμένη αυλή, "κόβοντας" από την πλαγιά και από το κτίριο στην πίσω του πλευρά. Το διαχωρισμό του κτιρίου από την αυλή ορίζουν υαλοστάσια, ώστε να υπάρχει θέα δια μέσου του κτιρίου, κατά μήκος της πισίνας προς τη θάλασσα. Οι εσωτερικοί χώροι ενοποιούνται με τους εξωτερικούς προς τα πίσω και μπρος, σύροντας τα υαλοστάσια, τα οποία εκτείνονται από το δάπεδο στην οροφή, δύναται να μεταβάλλονται οι συνθήκες αερισμού και κίνησης. Η εσωτερική κουζίνα βρίσκει συνέχεια εξωτερικά με ψησταριά και ξυλόφουρνο, ενώ το καθιστικό προορίζεται το καλοκαίρι ως ένας στεγασμένος χώρος ανοιχτός και σε συνέχεια με το περιβάλλον.

Η πίσω αυλή λειτουργεί επίσης ως προαύλιο εισόδου, προσεγγίζεται με διάδρομο ανάμεσα στο βουνό και τον τοίχο του κτιρίου. Ο αναλημματικός τοίχος είναι από αργολιθοδομή κεκλιμένη προς την πλαγιά, με διαφοροποίηση υφής και γεωμετρίας από τον λευκό σοβά του απέναντι τοίχου, να προσδιορίζει το όριο της φύσης με σαφήνεια. Με τη στροφή προς την θύρα εισόδου, στον επισκέπτη παρουσιάζεται το πέλαγος “καδραρισμένο” με την πισίνα σε πρώτο πλάνο να δίνει προοπτική και να ενώνεται με αυτό.
Η κατοικία αποτελείται από το χώρο διημέρευσης (ο οποίος περιλαμβάνει ενιαία καθιστικό και κουζίνα), κύριο υπνοδωμάτιο, υπνοδωμάτιο φιλοξενίας και δύο λουτρά. Τα δωμάτια ενώνονται με διάδρομο του οποίου η μια πλευρά προς την προστατευμένη αυλή "καταργείται" και εκτονώνεται έτσι ένας χώρος συνήθως περιοριστικός και χαμένος.
Τα υλικά στις επιφάνειες είναι λιτά: λευκός σοβάς, σκαπιτσαριστό σκυρόδεμα και λιθόστρωτο, χρησιμοποιούνται ομοιογενώς εσωτερικά και εξωτερικά.
Η φύτευση προορίζεται να γίνει μόνο κοντά στο κτίριο, με διακοσμητικά Μεσογειακά είδη φυτών, ενώ το υπόλοιπο θα αφεθεί στη φυσική βλάστηση.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη:
exés Architecture
Ομάδα μελέτης:
Χρήστος Συμεών, Μαργαρίτα Αγγελέτου
Στατική Μελέτη:
Π. Παναγιωτόπουλος & Συνεργάτες, Δ. Σκαλούμπακας
Η-Μ μελέτη:
Πολίτης - Κούκλερη ΟΕ
Μηχανολογική μελέτη πισίνας:
Crystal Pools
Διαχείριση έργου:
exés Architecture
Έτος κατασκευής:
2020
Εμβαδό:
110 m²
Φωτογράφιση:
Sophia Bere

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Kατοικία & επαγγελματικός χώρος στη Νέα Φιλοθέη

Kατοικία & επαγγελματικός χώρος στη Νέα Φιλοθέη

Το κτίριο σχεδιάστηκε με τέτοιο τρόπο, ώστε να περιλαμβάνει κατοικία για τετραμελή οικογένεια, καθώς και ανεξάρτητο αρχιτεκτονικό γραφείο. Η τοποθέτησή του έγινε σε επικλινές οικόπεδο επιφάνειας 210 m² και επιλέχθηκε…
Δυο εξοχικές κατοικίες    στο Ρέθυμνο

Δυο εξοχικές κατοικίες στο Ρέθυμνο

Το θέμα βρίσκεται σε μια πλαγιά πυκνόφυτη, στον αγροτικό κάμπο του νομού Ρεθύμνης στην Κρήτη. Οι δύο κατοικίες οργανώνονται επάνω σε έναν εσωτερικό πεζόδρομο, που διατρέχει κατακόρυφα την πλαγιά και…
Villa Troy στη Λευκωσία

Villa Troy στη Λευκωσία

Η κατοικία, με εμβαδόν 340 τ.μ. στα όρια του Δήμου Στροβόλου, έχει δημιουργηθεί με γνώμονα τη σύγχρονη αισθητική, η οποία στοχεύει να διατηρείται στo πέρασμα του χρόνου μέσω των διαχρονικών υλικών…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.