"5b sealine villa", κατοικία στη Μύκονο

Η κατοικία βρίσκεται στην περιοχή Τούρλος, Μυκόνου, σε απόσταση 200 m από την παραλία και προσφέρει πανοραμική θέα στη χώρα του νησιού, στο βαθύ μπλε του Αιγαίου και στη Σύρο.
Ο διάλογος του κτιρίου με τον περιβάλλοντα χώρο και η σχέση τόπου και τοπίου εκφράζο­νται μέσω της κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής και των έντονων σχεδιαστικών λεπτομερειών. Ο περιβάλλων χώρος και το εσωτερικό της κατοικίας αναπτύσσονται με κλιμακωτές διαβαθμίσεις, δημιουργώντας μία αφηγηματική ακολουθία χώρων με διαφορετική χρήση αλλά κοινή αισθητική.
Η βραχώδης τοπογραφία και η μεγάλη κλίση του οικοπέδου αποτέλεσαν πρόκληση για την κατασκευή τόσο των κτιριακών στοιχείων, όσο και του περιβάλλοντος χώρου. Η φόρμα, οι λευκοί όγκοι, τα βράχια και οι μεγάλες επιφάνειες αντιστήριξης από εμφανή λιθοδομή τοπικής πέτρας, επικοινωνούν με τρόπο που αναδεικνύει το κτίριο και παράλληλα το εντάσσει μαζί με τους κοινόχρηστους χώρους στο περιβάλλον.
Αναζητώντας την κεντρική ιδέα του σχεδιασμού, οι αρχιτέκτονες μπήκαν στο ρόλο του επισκέπτη του χώρου και εμπνεύστηκαν από τη θέα στον ορίζοντα και τη "μπλε γραμμή" που δημιουργείται στη νοητή ένωση της θάλασσας με τον ουρανό. Η "μπλε γραμμή" του ορίζοντα, εντάχθηκε μέσω αισθητικών παρεμβάσεων τόσο στο σχεδιασμό του εσωτερικού χώρου, όσο και στους κοινόχρηστους χώρους, δίνοντας στους όγκους και τις επιφάνειες μία εννοιολογική διάσταση.
Ο σχεδιασμός του εσωτερικού χώρου αναδεικνύει την απλότητα της κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής μέσω έντονα μινιμαλιστικών αντικειμένων, φυσικών στοιχείων και υλικών. Αυτό αποτυπώνεται χαρακτηριστικά στις ειδικές κατασκευές (πέργκολα, διαχωριστικά, φωτιστικά, έπιπλα) καθώς και στις λεπτομέρειες της "μπλε γραμμής", οι οποίες αποδίδουν νοηματικά τον ορίζοντα. Στόχος των αρχιτεκτόνων ήταν η δημιουργία μιας νέας, σύγχρονης αισθητικής πρότασης, η οποία αποδίδει τα παραδοσιακά στοιχεία της αρχιτεκτονικής της Μυκόνου και δημιουργεί έναν ισορροπημένο σχεδιασμό των χώρων για τον επισκέπτη. 

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

APXITEKTONIKH MEΛETH: DEZONE Archi+
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΕΡΓΟΥ: ΤΑΣΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΣ
ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑΣ ΕΡΓΟΥ: ΔΩΡΑ ΜΟΔΑΤΣΟΥ
Η/Μ ΜΕΛΕΤΗ: DEZONE Archi+
ΕΠΙΒΛΕΨΗ: ΤΑΣΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΣ
ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ: ΚΑΝΑΒΟΣ οικοδομικές επιχειρήσεις
TOΠOΘEΣIA: ΤΟΥΡΛΟΣ ΜΥΚΟΝΟΥ
ΣYNOΛIKO EMBAΔO KTIPIOY: 200 m²
XPONOΣ ΜΕΛΕΤHΣ: ΙΟΥΝ. - ΟΚΤ. 2017
XPONOΣ KATAΣKEYHΣ: OKT. 2017 - IOYN. 2018
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΒΟΥΜΒΑΚΗΣ

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Εξοχική κατοικία στην Πάρο

Εξοχική κατοικία στην Πάρο

Το οικόπεδο διαθέτει δύο κατοικίες και βρίσκεται σε απόμερο και ήσυχο σημείο της Πάρου. Έχει δυτικό προσανατολισμό με θέα την Αντίπαρο και τα διάφορα μικρά νησάκια του περάσματος. Ο ακριβής…
Πειραματική κατοικία στο Kansas με LEED platinum

Πειραματική κατοικία στο Kansas με LEED platinum

Στο βόρειο άκρο του Brook Creen Park, στην πόλη Lawrence του Κάνσας, σε μία κατάφυτη έκταση, βρίσκεται η δεύτερη μεγαλύτερη καταγεγραμμένη δρυς της πολιτείας. Το οικόπεδο αγοράστηκε, προκειμένου να προστατευθεί…
ML apartment, σύγχρονο διαμέρισμα στην Κομοτηνή

ML apartment, σύγχρονο διαμέρισμα στην Κομοτηνή

Το ML apartment είναι ένα σύγχρονο διαμέρισμα 100 m2 στην Κομοτηνή που σχεδίασε το αρχιτεκτονικό γραφείο Nasia Spyridaki Architecture & Design. Η πρόταση περιελάμβανε αναδιαμόρφωση του εσωτερικού δημιουργώντας νέους χώρους,…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.