“A Touch of New”. Κατοικία στον Τριαντάρο, Τήνος

Εμπνευσμένη από την παραδοσιακή αρχιτεκτονική των κτιστών περιστεριώνων της Τήνου και από τον τρόπο που πραγματοποιούταν οι προσθήκες καθ’ ύψος, η κατοικία στον Τριαντάρο αφορά την ανακαίνιση μιας Παλαιάς Σιταποθήκης και την μετατροπή της σε Εξοχική Κατοικία με την προσθήκη ενός δωματίου καθ’ ύψος.  Η συνθετική δομή της πρότασης γίνεται αντιληπτή σε δύο ζώνες που λειτουργούν συμπληρωματικά.
Υιοθετώντας την αφαιρετική προσέγγιση και επιζητώντας την ελάχιστη παρέμβαση στο τοπίο, η αρχιτεκτονική πρόταση, σύγχρονη αλλά ταυτόχρονα κριτικά παραδοσιακή, αποτελείται από την αρμονική ένταξη/αιώρηση ενός κύβου από ανεπίχριστο (αδρό) σκυρόδεμα πάνω στον υφιστάμενο πέτρινο όγκο.
Το οριζόντιο άνοιγμα που δημιουργείται ανάμεσα στο υπάρχον παλαιό και το νέο, εκτός από σημείο παύσης στο εξωτερικό περίβλημα, αναπτύσσει μια διαμπερή ζώνη, εμπλουτίζει με φυσικό φως το χώρο του υπνοδωματίου και δημιουργεί οπτικές φυγές, καδράροντας τη θέα στη γραμμή του ορίζοντα. Την ίδια στιγμή, το μεγάλο τετράγωνο άνοιγμα που διαρρηγνύει την λιθοδομή μπροστά από το καθιστικό, λειτουργεί σαν οθόνη που απελευθερώνει τη θέα και ταυτόχρονα, διαμορφώνοντας ένα μικρό πεζούλι – υπαίθριο καθιστικό – στον χώρο της αυλής, είναι το σημείο ένωσης του ‘μέσα’ με το ‘έξω’.
Η υπάρχουσα τηνιακή πέτρα του ισογείου εναλλάσεται με τον γκρι-καφέ σοβά των προσθηκών, σε μια προσπάθεια σαφούς διαχωρισμού του παλαιού από το νέο.  Έτσι, η κατοικία εισάγει ένα σύγχρονο αρχιτεκτονικό λεξιλόγιο σε μία αρμονική μίξη του παραδοσιακού και του νεωτερικού χαρακτήρα της ελληνικής υπαίθρου.

Στοιχεία έργου:

Αρχιτεκτονική μελέτη: Αριστείδης Ντάλας
Συνεργάτες αρχιτέκτονες: Κωνσταντίνος Σταθόπουλος, Κατερίνα Μπαλή
Εταιρεία κατασκευής: Aegean Construction & Development, Δημήτρης Λούβαρης 
Τοποθεσία: Τήνος
Χρονολογία κατασκευής : 2017
Φωτογραφία: Έβελυν Φωσκόλου. 

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Κατοικία στα Σπάτα

Κατοικία στα Σπάτα

Ένα σπίτι 193 m² για δύο νέους ανθρώπους με δύο παιδιά που βρίσκεται κοντά στα Σπάτα. Το γωνιακό οικόπεδο που διέθεταν χωρίστηκε στα δύο για πιθανή μελλοντική προσθήκη δεύτερης κατοικίας.Το…
Κατοικία στο Διόνυσο

Κατοικία στο Διόνυσο

Η μονοκατοικία αναπτύσσεται σε ένα ιδιαίτερα επικλινές οικόπεδο στο Διόνυσο. Η επιθυμία για ενιαίους λειτουργικά χώρους στη βασική στάθμη της κατοικίας με συνέχεια μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, σε συνδυασμό…

"Viewmaster", κατοικία στην Πάρο

Το έργο βρίσκεται στη θέση Αγγαιριά της Νήσου Πάρου. Έχει δυτικό προσανατολισμό και θέα προς τη θάλασσα .Οι όγκοι παρατάσσονται προς τη θέα, η κεντρική αυλή δημιουργείται πλάγια και πίσω…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.