Σχεδιασμός μονοκατοικίας με κυρίαρχο υλικό το ξύλο

Η κατοικία βρίσκεται σε ένα κατάφυτο φυσικό περιβάλλον, σε κοντινή απόσταση από τον αστικό ιστό. Εκτείνεται σε 250 m² και χωρίζεται σε τρία επίπεδα. Οι αρχιτέκτονες, επηρεασμένοι από τον περιβάλλοντα χώρο, επέλεξαν το ξύλο ως κυρίαρχο υλικό, με στόχο να προσδώσουν μια αίσθηση ζεστασιάς στο εσωτερικό της κατοικίας. Το ξύλο παίρνει διαφορετική μορφή σε κάθε χώρο. ‘Ένας τρισδιάστατος όγκος στην κύρια είσοδο, ένα διάτρητο πέτασμα στο κυρίως υπνοδωμάτιο και μια κατασκευή που ενσωματώνει πολλές λειτουργίες στο πρώτο επίπεδο, αποτελούν τους διαφορετικούς χειρισμούς του παραπάνω υλικού.
Η κύρια είσοδος της κατοικίας, η οποία βρίσκεται στο δεύτερο επίπεδο λόγω της έντονης κλίσης του εδάφους, οριοθετείται από μία ξύλινη κατασκευή από πηχάκια, η οποία επενδύει τόσο τον τοίχο, όσο και την οροφή, ενώ παράλληλα λειτουργεί ως αποθηκευτικός χώρος από την πλευρά του κλιμακοστασίου. Η ξύλινη επένδυση αποτελείται από πηχάκια ξύλου δρυός που ενσωματώνουν τεχνητό φωτισμό με ταινίες LED, δημιουργώντας έτσι ένα ενδιαφέρον παιχνίδι φωτός και σκιάς εντός του χώρου. Η ξύλινη επένδυση σε συνδυασμό με τη λευκή λάκα, που επενδύει την κατασκευή του τζακιού και το βιομηχανικό δάπεδο δημιουργεί ένα σύμπλεγμα διαφορετικών υλικών που όμως ως τελικό αποτέλεσμα δίνει την αίσθηση ενός αρμονικού συνόλου. Στο σαλόνι ο όγκος του τζακιού ενσωματώνεται με την κατασκευή της βιβλιοθήκης, η οποία αιωρείται επάνω από αυτό. Η βασική ιδέα ήταν να σχεδιαστεί μία βιβλιοθήκη ως πολυχρηστικό έπιπλο, το οποίο μοιάζει με μονολιθικό όγκο όταν τα πετάσματα είναι κλειστά, ενώ όταν μετακινηθούν αποκαλύπτεται το εσωτερικό της βιβλιοθήκης με την τηλεόραση.  Ένας μαρμάρινος όγκος από Carrara αποτελεί τη βάση της κατασκευής. Συνεχίζοντας στο χώρο της κουζίνας, το χαρακτηριστικό στοιχείο είναι η συνύπαρξη αυστηρών γεωμετρικών γραμμών και υλικών επιλεγμένων σε γκρι - λαδί αποχρώσεις, που προσδίδουν ένταση στο χώρο.
Το κύριο κλιμακοστάσιο της κατοικίας, το οποίο είναι επενδυμένο με ολόλευκο μάρμαρο Θάσου, οδηγεί στο τρίτο επίπεδο –το πιο ιδιωτικό μέρος του σπιτιού– όπου βρίσκονται το κυρίως υπνοδωμάτιο με το ιδιωτικό του λουτρό και τα δύο παιδικά υπνοδωμάτια. Στο σχεδιασμό του κυρίως υπνοδωματίου ακολουθείται η ίδια φιλοσοφία στη χρήση των υλικών με στόχο να επιτευχθεί μια συνέχεια στο σύνολο της κατοικίας. Η ανάγκη σκίασης λόγω των μεγάλων ανοιγμάτων στο πίσω μέρος του κρεβατιού οδήγησε στο σχεδιασμό συρόμενων διάτρητων ξύλινων πετασμάτων, τα οποία επιτρέπουν το φυσικό φως να διεισδύει στο εσωτερικό, δημιουργώντας ένα "παιχνίδι" έμμεσου και άμεσου φωτισμού. Αυτή η ξύλινη κατασκευή σε συνδυασμό με την τεχνοτροπία (κουρασανίτ) στις κατακόρυφες επιφάνειες και το βιομηχανικό δάπεδο προσδίδουν μία αίσθηση θαλπωρής και ηρεμίας. Το ιδιωτικό λουτρό του κυρίως υπνοδωματίου είναι επενδυμένο με μάρμαρο Carrara. Το διπλό ύψος του χώρου σε συνδυασμό με τους λεπτούς χειρισμούς στην ψευδοροφή προσδίδει ανάταση στο χώρο. Επιπλέον, η τοποθέτηση κατευθυνόμενων φωτιστικών πηγών και κρυφού φωτισμού με ταινίες LED περιμετρικά της ψευδοροφής δημιουργεί μία ενδιαφέρουσα σύνθεση διάχυτου και έμμεσου φωτισμού. 
Στο πρώτο επίπεδο της κατοικίας βρίσκεται μια δεύτερη κουζίνα, που εξυπηρετεί τον υπαίθριο χώρο του κήπου και της πισίνας, καθιστικό, καθώς και ένα γραφείο με βιβλιοθήκη. Μία λωρίδα από τσιμεντοπλακίδια περικλείει τη βιβλιοθήκη και το γραφείο. Το λευκό σύνολο της κατασκευής διακόπτεται από ξύλινους κύβους σε ξύλο δρυός, καθώς και από τη μεγάλη εσοχή, που είναι επενδυμένη με το ίδιο υλικό και στην οποία τοποθετείται η τηλεόραση.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη: T.SQUAREARCHITECTS - Χριστίνα Αλεξοπούλου, Φένια Δούκα, ‘Ελενα Σίτη
Τεχνική εταιρία κατασκευής: Χρηστάκης & Συνεργάτες
Επίβλεψη: Απόστολος Γκαγκαλτης
Τοποθεσία: Πανόραμα, Θεσσαλονίκη
Συνολικό εμβαδό: 250 m²
Χρόνος μελέτης - Κατασκευής: 2015
Παρουσίαση: T.SQUAREARCHITECTS
Φωτογραφίες: Nikos Vavdinoudis - Christos Dimitriou / studiovd.gr

Image Gallery

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

"Plane house", Κατοικία στις Σποράδες

Τα ελληνικά καλοκαίρια χαρακτηρίζονται από διάθεση για ζωή στην ύπαιθρο. Πρωταρχικό στόχο της αρχιτεκτονικής σύνθεσης γι’ αυτό το λόγο, αποτέλεσε ο σχεδιασμός χωρίς διακριτά όρια. μεταξύ των εσωτερικών και ημιυπαίθριων…
Εξοχική κατοικία στη Μύκονο

Εξοχική κατοικία στη Μύκονο

Η κατοικία ανήκει σε ένα σύνολο από 5 εξοχικές κατοικίες, τοποθετημένες αμφιθεατρικά στη νότια πλαγιά του λόφου, πάνω από το Αγράρι. Και οι 5 οικίες έχουν προσαρμοστεί στη μορφολογία του…
Δύο κατοικίες στην Aνάβυσσο

Δύο κατοικίες στην Aνάβυσσο

Tο ζητούμενο της μελέτης ήταν ο σχεδιασμός δυο διώροφων ανεξάρτητων κατοκιών για μια τετραμελή οικογένεια, μια για το ζευγάρι και μια μικρότερη για τα παιδιά. Eπιπλέον ζητήθηκε η διαμόρφωση των…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.