Συγκρότημα 3 κατοικιών στο Π. Ψυχικό

Το οικόπεδο, μεσαίο, επίμηκες, με έντονη εγκάρσια κλίση και άπλετη θέα προς την ανατολή, βρίσκεται σε βραχώδη πλαγιά των Τουρκοβουνίων στο Π. Ψυχικό. Οι κατοικίες, όμοιες τυπολογικά, αποτελούνται από τους χώρους διημέρευσης στη στάθμη εισόδου και τα υπνοδωμάτια, ένα επίπεδο χαμηλότερα.
Όλες οι κατοικίες συνδέονται με το δρόμο μέσω γεφυρωτών προσπελάσεων που παρεισφρέουν στους κτιριακούς όγκους, διαμορφώνοντας έτσι εσοχές στις εισόδους. Στη μία πλευρά των προσπελάσεων αυτών επεκτάθηκε η "λιθοδομή" που χρησιμοποιήθηκε για την επένδυση της κύριας όψης. Δημιουργήθηκαν δηλαδή λίθινα διαφράγματα με στενόμακρα ανοίγματα, όμοια με αυτά που διαμορφώθηκαν στην κύρια όψη, με διπλό στόχο: τον τονισμό της μετάβασης από τις αυλόπορτες προς τις εισόδους και την ενίσχυση της ιδιωτικότητας, μέσω του περιορισμού της θέασης προς τις γειτονικές αυλές. Ένα ουσιώδες συνθετικό στοιχείο αποτελεί το κάθετο στην όψη τοιχίο μεταξύ των δυο συμμετρικών κατοικιών, της μεσαίας και της νότιας. Επάνω σε αυτό αγκυρώνονται οι εξώστες της κύριας όψης και στο δώμα διασταυρώνονται σε διαφορετικά ύψη οι δοκίδες από τις πέργκολες. Το εσωτερικό κλιμακοστάσιο και το φρεάτιο του ανελκυστήρα, ελεύθερα, χωρίς τοίχους, λειτουργούν ως φωτεινός πυρήνας στο εσωτερικό της κατοικίας, που εξασφαλίζει φυσικό φωτισμό στα χαμηλότερα επίπεδα. Επίσης βοηθά στο φυσικό αερισμό και δροσισμό του κτιρίου, λειτουργώντας ως καμινάδα, που απάγει το θερμό αέρα και βοηθά στην ανακύκλωσή του. Ο ανατολικός προσανατολισμός των μεγάλων ανοιγμάτων, τα μικρά ανοίγματα στη δύση, η πολύ καλή θερμομόνωση, ο μισοθαμμένος όγκος του κτιρίου και η καλή κυκλοφορία του αέρα εξασφαλίζουν ικανοποιητικές θερμοκρασιακές συνθήκες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, χωρίς τη χρήση κλιματισμού.
 

Στοιχεία Έργου

Αρχιτεκτονική Μελέτη: Ιωάννης & Αλέξης Βικέλας & Συνεργάτες Αρχιτέκτονες
Υπεύθυνος Μελέτης & Επίβλεψης: Αλέξης Βικέλας
Συνεργάτης Αρχιτέκτων: Ρενάτα Μεθενίτη
Στατική Μελέτη: Γεώργιος Ιωαννίδης, Τάσος Αβραάμ
H/M Mελέτη & Επίβλεψη: EMG Τεχνικοί Σύμβουλοι Η/Μ Έργων Ο.Ε. - Περικλής Γουρδουπάρης
Interior Design Βόρειας Κατοικίας (Α): RS Architects - Παναγιώτης Ρωπαΐτης & Βασιλική Στεργίου
Μελέτη & Επίβλεψη Φωτισμού Βόρειας Κατοικίας (Α): Θωμάς Γραβάνης - L+DG Lighting Consultants
Kατασκευή: Sarbro - Ψυχικό Ε.Ε.
Υπεύθυνος Εργοταξίου: Δημήτρης Βασιλείου
Χρόνος Μελέτης: 2001 - 2005
Χρόνος Κατασκευής: 2003 - 2007
Φωτογραφίες: Νικόλαος Μάρκου, Αθανάσιος Αθανασίου, Αλέξης Βικέλας

Image Gallery

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Κατοικία στο Ψυχικό

Κατοικία στο Ψυχικό

Το έργο αποτελεί προσθήκη δύο ορόφων σε κατοικία στο Ψυχικό Αττικής. Η προϋπάρχουσα ισόγεια μονοκατοικία του 1960, έκτασης 170 m², έργο του αρχιτέκτονα Σωκράτη Καραβαγιόπουλου, παρουσίαζε έντονη οριζοντιότητα και συνέχεια…
Εξοχική κατοικία στη Μύκονο

Εξοχική κατοικία στη Μύκονο

Η κατοικία ανήκει σε ένα σύνολο από 5 εξοχικές κατοικίες, τοποθετημένες αμφιθεατρικά στη νότια πλαγιά του λόφου, πάνω από το Αγράρι. Και οι 5 οικίες έχουν προσαρμοστεί στη μορφολογία του…