Συγκρότημα τριών παραθεριστικών κατοικιών στην Αίγινα

Το συγκρότημα βρίσκεται σε ένα κτήμα κατάφυτο με φιστικιές και ελιές, λίγο έξω από την πόλη της Αίγινας.
Αποτελείται από τρία ανεξάρτητα κτίρια: την κεντρική κατοικία και δύο ανεξάρτητους ξενώνες.
Η κατοικία τοποθετήθηκε στο μικρό ύψωμα και αποτελείται από τρεις διακριτούς όγκους που περιέχουν τις διαφορετικές λειτουργίες του σπιτιού. Οι όγκοι αυτοί δημιουργούν μια μεγάλη αυλή στραμμένη προς το νότο, τη θάλασσα και τη θέα. Στον όγκο προς βορρά βρίσκεται η κουζίνα, στον ανατολικό όγκο χωροθετήθηκαν δύο υπνοδωμάτια και στο δυτικό διώροφο όγκο βρίσκεται το καθιστικό. Εδώ κατασκευάστηκε μεταλλική σκάλα που οδηγεί σε πατάρι μεταλλικής κατασκευής, το οποίο καταλαμβάνει ένα μέρος της κάτοψης του καθιστικού. Ο συνδετικός χώρος ανάμεσα στους τρεις όγκους φιλοξενεί την είσοδο και την τραπεζαρία με μια μεγάλη τζαμαρία. Είναι κατασκευασμένος με εμφανές σκυρόδεμα, σε αντίθεση με την τοιχοποιία από πέτρα της υπόλοιπης κατασκευής. Η οροφή του επεκτείνεται και στεγάζει τη μεγάλη βεράντα και αφήνεται ανεπίχριστη και στο εσωτερικό της κατοικίας.
Τα πράσινα μεταλλικά κουφώματα δένουν αρμονικά με τις αδρές επιφάνειες της κόκκινης πέτρας και του γκρίζου εμφανούς σκυροδέματος.
Αντίστοιχος χειρισμός των όγκων των ξενώνων διαφοροποιεί το διαμπερές τμήμα των χώρων διημέρευσης από τους δύο όγκους των υπνοδωματίων.
Οι διαμορφώσεις του περιβάλλοντα χώρου έγιναν με ιδιαίτερη προσοχή για τη διατήρηση της υπάρχουσας και πολύ ενδιαφέρουσας μορφολογίας του εδάφους.

Στοιχεία Έργου

Αρχιτεκτονική Μελέτη: Δημήτρης Ησαΐας, Τάσης Παπαϊωάννου
Συνεργάτης Αρχιτέκτονας: Σταύρος Γυφτόπουλος
Ομάδα Μελέτης: Μαρία Κυριαζή, Νικολέτα Λαχανά, Χάρις Αθανασοπούλου, Αθηνά Θεοδωροπούλου, αρχιτέκτονες
Στατική Μελέτη: Αθανάσιος Σπανός
Η/Μ Μελέτη: Πάνος Ευσταθόπουλος
Τοποθεσία: Θέση Αλώνι, Περιβόλα, Δήμου Αίγινας
Μελέτη: 2004
Ολοκλήρωση Κατασκευής: 2006
Φωτογραφίες: Τάσος Αμπατζής, Σίλια Ράντου

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Διπλοκατοικία στου Φιλοπάππου

Διπλοκατοικία στου Φιλοπάππου

Η διαχείριση της ξεχωριστής θέσης του κτιρίου δουλεύτηκε με την ιδέα της κλιμάκωσης, αντιστοιχίζοντας τρεις ενότητες: περιβάλλοντα χώρο - δρόμο / λόφο - πόλη / Ακρόπολη με τον τριμερή διαχωρισμό…
Τριώροφο κτίριο κατοικιών με πισίνα στη Φιλοθέη

Τριώροφο κτίριο κατοικιών με πισίνα στη Φιλοθέη

Η τριώροφη αυτή πολυκατοικία αποτελείται από δυο κατακόρυφες ζώνες χωρισμένες από το κεντρικό κλιμακοστάσιο. Στην αριστερή  ζώνη βρίσκονται 4 μικρά διαμερίσματα. Στη δεξιά  ζώνη βρίσκεται αφενός  ένα ισόγειο διαμπερές διαμέρισμα…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.