Συγκρότημα παραθεριστικών κατοικιών στη Σάνη Χαλκιδικής

Το συγκρότημα παραθεριστικών κατοικιών κατασκευάστηκε σε γήπεδο 10 στρεμμάτων στο Αγρόκτημα Κασσάνδρας, σε απόσταση 800 m από τη θάλασσα. Η παράλληλη χωροθέτηση και η ορθογώνια κάτοψη των κτιρίων προσδιορίστηκε από τη γεωμετρία του οικοπέδου και την ανάγκη εκμετάλλευσης του προσανατολισμού και της θέας. Οι κατοικίες, αυτόνομες και περίοπτες, ανήκουν σε διαφορετικούς, αλλά παρόμοιους μεταξύ τους τύπους: διώροφα κτίρια με μονοκλινή επίστεψη που διατάσσονται στο χώρο με τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται η μέγιστη δυνατή ιδιωτικότητά τους. Περιλαμβάνουν στάθμη υπογείου με βοηθητικές χρήσεις, ισόγειο με τους χώρους διημέρευσης και όροφο με τα υπνοδωμάτια και τις εξυπηρετήσεις τους.
Η διερεύνηση της σχέσεις κενού - πλήρους και η αναζήτηση ποιοτήτων κατοίκησης και οικειοποίησης του χώρου υπαγορεύουν την οργάνωση των κατοικιών σε επαφή με το φυσικό έδαφος και τη λειτουργική ενοποίηση του εσωτερικού με τον εξωτερικό χώρο.
Κυρίαρχο ρόλο στην οργάνωση παίζει το στοιχείο του νερού, που δεν περιορίζεται μόνο στον εξωτερικό χώρο (κολυμβητική δεξαμενή), αλλά συνεχίζεται και στο εσωτερικό των κτιρίων με γραμμικές αβαθείς διαδρομές, διατρέχει το χώρο και γίνεται καθοριστικό στοιχείο της ατμόσφαιρας των κατοικιών. Στόχος του σχεδιασμού είναι η αλληλοδιείσδυση των λειτουργιών και η επικοινωνία των επιμέρους περιοχών, τόσο σε οριζόντιο επίπεδο, με την κατάλυση των ορίων εσωτερικού - εξωτερικού χώρου μέσω εκτεταμένων υαλοστασίων, όσο και στο κατακόρυφο επίπεδο, με το διώροφο ελεύθερο ύψος του καθιστικού, η χρήση του οποίου επεκτείνεται και στο εσωτερικό μεταλλικό πατάρι.
Η άρθρωση των χώρων, η ογκοπλαστική των κτιρίων και τα υλικά παρακολουθούν το πλέγμα των σχέσεων ανάμεσα στο μέσα και το έξω, επιδιώκοντας επαναπροσδιορισμό των ορίων τους. Η δυναμική διαφάνεια που δημιουργούν τα εκτεταμένα υαλοστάσια και ο διώροφος γυάλινος φλοιός στην περιοχή του καθιστικού επιτρέπει στις κατοικίες να διατηρούν συνεχή επαφή με το φυσικό περιβάλλον, τον ορίζοντα και το φως.
Ο ημιυπαίθριος που μεσολαβεί μεταξύ κλειστού και υπαίθριου χώρου, αποτελεί συνέχεια του καθιστικού, ενώ οι "γυάλινοι τοίχοι" επιτρέπουν τη συναντίληψη των εσωτερικών και εξωτερικών υδάτινων επιφανειών.
Μορφολογικά επικρατεί καθαρή γεωμετρία με κυβικούς όγκους και έντονα γραμμικά στοιχεία από εμφανές μπετόν, που διατρέχουν τις όψεις τονίζοντας την οριζόντια διάσταση. Οι αυστηρές γραμμές των κτιρίων και οι επιμέρους όγκοι πλάθονται με διαφορετικά υλικά. Έντονα χυτά στοιχεία από οπλισμένο σκυρόδεμα δημιουργούν πλαίσια που ορίζουν και αγκαλιάζουν τα υπαίθρια καθιστικά, ενώ η σχέση του κελύφους με το νερό δημιουργεί μια ψευδαίσθηση αιώρησης.
Οι εξωτερικές επιφάνειες διαμορφώνονται με αδρά κονιάματα και εκτεταμένες ξύλινες επενδύσεις. Τις μονοκλινείς στέγες καλύπτουν πετάσματα αλουμινίου. Στις δαπεδοστρώσεις των εξωτερικών καθιστικών επικρατεί επίσης το ξύλο, ενώ οι υπαίθριες διαδρομές μέσα στους κήπους διαστρώνονται με βοτσαλωτό σκυρόδεμα.
Ο κοινόχρηστος υπαίθριος χώρος του γηπέδου διαμορφώνεται με εκτεταμένες κατάλληλες φυτεύσεις, ενώ περιλαμβάνει ενιαίο γραμμικό στεγασμένο χώρο στάθμευσης για την εξυπηρέτηση ενοίκων και επισκεπτών των κατοικιών.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου:

Αρχιτεκτονική μελέτη: Ζ. Κωστοπούλου - Μ. Μακρή
Στατική μελέτη: Ο. Μπακάλμπασης
Η/Μ/ μελέτη: Π. Σουφαράπη
Επίβλεψη: Ζ. Κωστοπούλου - Μ. Μακρή
Κατασκευή: PLUS BUILD Ο.Ε.
Υπεύθυνος έργου: Π. Αχλάδας
Χρόνος μελέτης - Κατασκευής: 2009 -2013
Συνολικό εμβαδό μονάδας: 140 m²
Φωτογραφίες: Κ. Κατσαρέλης

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Κατοικία στα Λάτσια της Λευκωσίας

Κατοικία στα Λάτσια της Λευκωσίας

Η κατοικία σχεδιάστηκε για μια οικογένεια με δύο νεαρά παιδιά και βρίσκεται στα περίχωρα της Λευκωσίας, σε μία περιοχή η οποία αναπτύσσεται ταχύτατα. Το ορθοκανονικό κέλυφός της καθορίστηκε από το…
Mονοκατοικία στα Γρεβενά

Mονοκατοικία στα Γρεβενά

Το κτίριο σχεδιάστηκε με διάθεση να αποφύγει τα κακέκτυπα των παραδοσιακών κατασκευών και να προσαρμοστεί στο περιβάλλον του, χωρίς να υποτάσσεται σε αυτό. Παρόλο που βρίσκεται σε ορεινή περιοχή με…
Κατοικία  στην Πεντέλη

Κατοικία στην Πεντέλη

Σε οικόπεδο με υψομετρική διαφορά 13,50 m, στην Πεντέλη ζητήθηκε να επανασχεδιαστεί κατοικία εμβαδού 473,20 m² σε υφιστάμενο φορέα οπλισμένου σκυροδέματος.Ζητούμενα από τους ιδιοκτήτες ήταν τα εξής:• Η πλήρης λειτουργική…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.