Συγκρότημα οκτώ εξοχικών κατοικιών στη Ρόδο

Το οικόπεδο έχει εμβαδό 10 στρέμματα και βρίσκεται στη νότια Ρόδο. Το έργο περιλαμβάνει οκτώ κατοικίες, καθεμία από τις οποίες διαθέτει το δικό της περιβάλλοντα χώρο και τη δική της πισίνα. Η αρχιτεκτονική σύνθεση και η χωροθέτηση των κατοικιών βασίστηκε στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του οικοπέδου, της υψομετρικής κλίσης, της θέας, του προσανατολισμού και του τοπικού κλίματος, αλλά και στις λειτουργικές ανάγκες των ανθρώπων που διαμένουν στις κατοικίες κυρίως κατά τους θερινούς μήνες. Το συγκρότημα έχει τον δικό του ιδιωτικό δρόμο που επικοινωνεί με την κεντρική λεωφόρο Ρόδου-Λίνδου.
Οι πέντε υπόσκαφες κατοικίες είναι χωροθετημένες στο δυτικό μέρος του οικοπέδου. Οι αρχιτέκτονες εκμεταλλεύτηκαν την κλίση το φυσικού εδάφους έτσι ώστε οι πέντε υπόσκαφες κατοικίες να παρουσιάζουν μόνο μια ορατή όψη. Η κατασκευή τους έγινε κάτω από τη στάθμη του φυσικού εδάφους, με επέμβαση σε αυτό και πλήρη επαναφορά στην αρχική του μορφή.
Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται η καλύτερη δυνατή ένταξη τους στο φυσικό περιβάλλον και η αποφυγή μεγάλων εκσκαφών.
Οι υπόσκαφες κατοικίες αποτελούνται μόνο από έναν όροφο. Αυτό δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους χώρους, υπνοδωμάτια και κοινόχρηστοι χώροι να έχουν άμεση πρόσβαση στην πισίνα και στον περιβάλλοντα χώρο, καθώς και θέα προς τη θάλασσα και το γραφικό κόλπο.
Οι εσωτερικοί χώροι των υπόσκαφων κατοικιών διακρίνονται από καθαρότητα και απλότητα τόσο στην επιλογή υλικών και χρωμάτων όσο και στην επιλογή των επίπλων. Όλοι οι χώροι διαθέτουν μεγάλα ανοίγματα που αφήνουν το φως να διαχέεται ενισχύοντας τη σχέση εσωτερικού και εξωτερικού χώρου.
Κάθε πισίνα μοιάζει να προεκτείνεται έως τη θάλασσα χάρη στο επικλινές έδαφος και τον απέριττο σχεδιασμό της, ενώ γύρω της, επιλεγμένα στοιχεία, όπως το κτιστό καθιστικό και η ξύλινη πέργκολα σε λευκό χρώμα, διαμορφώνουν ιδανικές συνθήκες συνεύρεσης και χαλάρωσης.
Οι υπόλοιπες τρεις κατοικίες (δυο διώροφες και μία υπόσκαφη) βρίσκονται στο ανατολικό μέρος του οικοπέδου και χωροθετούνται αμφιθεατρικά εκμεταλλευόμενες την κλίση του φυσικού εδάφους. Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζεται η θέα στη θάλασσα από όλες τις κατοικίες.
Οι δυο κατοικίες είναι διώροφες. Στο ισόγειο αναπτύσσεται η κουζίνα με το καθιστικό κι ένα λουτρό, ενώ στον όροφο έχουν σχεδιαστεί τα υπνοδωμάτια με τα λουτρά για να διασφαλίζεται η ιδιωτικότητα των χώρων αυτών.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου:

Αρχιτεκτονική μελέτη: Νικολιδάκη Ισμήνη, Νικολιδάκης Μάνος, Βασιλείου Χάρης
Η/Μ μελέτη: Στεργενάκης Παναγιώτης
Στατική μελέτη: Λυμπέρης Νίκος, Ατσίδης Γεώργιος
Κατασκευή: ΓΕΚΑΡ ΑΤΕ - ΚΤΙΡΙΟ ΑΕ
Κείμενο:Νικολιδάκης Ιωάννης
Φωτογραφίες: Καλησπέρης Στέλιος

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Μονοκατοικία στην Παλλήνη

Μονοκατοικία στην Παλλήνη

Bασικοί στόχοι σχεδιασμού της κατοικίας ήταν αφενός να εξυπηρετηθούν οι στεγαστικές ανάγκες μιας μικρής οικογένειας και αφετέρου να ενταχθεί η οικοδομή στο οικιστικό περιβάλλον των Μεσογείων, διατηρώντας ωστόσο τις αναφορές…

"The Nippon Apartment" διαμέρισμα στο Παρίσι

Το διαμέρισμα βρίσκεται στο 16ο διαμέρισμα στο Παρίσι, στο ιστορικό κτίριο του Auguste Perret, στην οδό Benjamin Franklin. Η ιστορικότητα του κτιρίου αφορά την κατασκευή του από οπλισμένο σκυρόδεμα, και…
Ένα ρετιρέ για ζευγάρι στη Θεσσαλονίκη

Ένα ρετιρέ για ζευγάρι στη Θεσσαλονίκη

Μια κατοικία σχεδιασμένη ως γραμμική αλληλουχία 4 βασικών δραστηριοτήτων:α) μαγείρεμα, β) τραπεζαρία, γ) χαλάρωση, δ) ύπνος.Οι δραστηριότητες επικαλύπτονται.Στο κέντρο των δραστηριοτήτων υπάρχει η φωτιά.Στην κατοικία δεν υπάρχουν εσωτερικοί τοίχοι.Ένας ξύλινος…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.