Συγκρότημα κατοικιών στο Πόρτο Ράφτη

Το συγκρότημα βρίσκεται στο Πόρτο Ράφτη Αττικής και περιλαμβάνει τέσσερις όμοιες κατοικίες που τοποθετήθηκαν συμμετρικά (ως προς το διαμήκη και τον εγκάρσιο άξονα) στο οικόπεδο.
Στο κέντρο του οικοπέδου δημιουργήθηκε κοινόχρηστος υπαίθριος χώρος που περιλαμβάνει πισίνα. Ο κοινόχρηστος χώρος είναι προσβάσιμος τόσο από τον ακάλυπτο χώρο κάθε κατοικίας, όσο και από την οδό Τήνου και παρέχει τη δυνατότητα εκτόνωσης, επικοινωνίας και αναψυχής των χρηστών του συγκροτήματος.
Αν και οι κατοικίες είναι αυτοτελείς δηλαδή διαθέτουν ξεχωριστές εισόδους, ιδιωτικούς υπαίθριους χώρους (βεράντες, κήπο και χώρο στάθμευσης) μορφολογικά αποτελούν μία ενότητα, που απαρτίζεται από λιτούς ορθογωνικούς όγκους σε έντονο κεραμιδί χρώμα και ξύλοκατασκευές.
Κάθε κατοικία αναπτύσσεται σε τρία υπέργεια επίπεδα που σχηματίζουν δύο κτιριακούς όγκους. Στο ισόγειο έχουν τοποθετηθεί κουζίνα – καθιστικό – WC, στον Α’ όροφο δύο υπνοδωμάτια – μπάνιο και στο Β’ όροφο ένα υπνοδωμάτιο - μπάνιο. Το υπόγειο περιλαμβάνει βοηθητικούς χώρους και λεβητοστάσιο. Οι κτιριακοί όγκοι ολοκληρώνονται ή διαχωρίζονται με ξυλοκατασκευές (πέργκολες, ξύλινες επενδύσεις και περιφράξεις) ή με συμπαγή πετάσματα. Οι πέργκολες είναι κατασκευασμένες από σύνθετη ξυλεία διατομής 240Χ100 και κατά τμήματα καλύπτονται από πέτσωμα ξυλείας διατομής 140Χ20. Τα πετσώματα τοποθετούνται τόσο στο οριζόντιο επίπεδο όσο και στο κατακόρυφο επίπεδο ώστε να δημιουργείται σκιασμός, να προστατεύονται οι βεράντες από τον αέρα και να εξασφαλίζεται η ιδιωτικότητα.
Με δεδομένο ότι δίπλα στις πέργκολες έχουν φυτευτεί αναρριχητικά φυτά, η εικόνα του συγκροτήματος θα αλλάζει συνεχώς ανάλογα με την ανάπτυξη των φυτών και την εποχή του έτους.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική Μελέτη : ΜΟΒ αρχιτέκτονες   Β. Μπασκόζος - Δ. Τσαγκαράκη
Στατική Μελέτη: Π. Μαλανδράκης
Η/Μ Μελέτη : EMG  Π. Γουρδουπάρης – Δ. Μαρκόζης
Επίβλεψη - Αυτεπιστασία : ΜΟΒ αρχιτέκτονες   Β. Μπασκόζος - Δ. Τσαγκαράκη
Συνεργάτης Αρχιτέκτων : Ζωή Καλλιάνου
Τοποθεσία : Οδός Τήνου, Πόρτο Ράφτη
Συνολικό Εμβαδόν Κτιρίου : 800 m2
Εμβαδόν Οικοπέδου : 1.070 m2
Χρόνος Μελέτης: 2004
Χρόνος Κατασκευής: 2004-2007
Φωτογράφος: Ν. Δανιηλίδης

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Κατοικία στη Λεμεσό - Συμπαγείς όγκοι σε πλαίσιο από εμφανές σκυρόδεμα

Κατοικία στη Λεμεσό - Συμπαγείς όγκοι σε πλαίσιο από εμφανές σκυρόδεμα

Έναυσμα για το σχεδιασμό αυτής της βιοκλιματικής κατοικίας στη Λεμεσό, αποτέλεσε η θέληση της δημιουργίας μίας συμπαγούς μορφής, η οποία να χαρακτηρίζει το κτίριο μορφολογικά. Έτσι, οι λειτουργίες και οι…
Ένα έξυπνο διαμέρισμα στη Γλυφάδα

Ένα έξυπνο διαμέρισμα στη Γλυφάδα "STAR-BOY"

Η σχεδιαστική προσέγγιση απορρέει από μια χορογραφία απολλώνιων και διονυσιακών καλλιτεχνικών ενορμήσεων, συνδυασμένων με μια αντικειμενοστρεφή φιλοσοφική στάση (OOO,Object Oriented Ontology), βάση της οποίας τα αντικείμενα τοποθετούνται στο επίκεντρο της…
Συγκρότημα τριών κατοικιών στη Μυτιλήνη

Συγκρότημα τριών κατοικιών στη Μυτιλήνη

Στη Νεάπολη Μυτιλήνης, σ’ ένα ελαιόκτημα 10,5 στρεμμάτων, κατασκευάστηκε ένα συγκρότημα τριών κατοικιών, όμοιων στο κέλυφος, των οποίων η διάταξη δημιουργεί μια ανοιχτή "αγκαλιά" στο χώρο της πισίνας. Οι γειτνιάζοντες…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.