Συγκρότημα διώροφων εξοχικών κατοικιών στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής

Σε επικλινές οικόπεδο 22 στρεμμάτων, στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής κατασκευάστηκε συγκρότημα 18 αυτοτελών κατοικιών τριών επιπέδων, με ιδιωτικές πισίνες.
Το οικόπεδο χωρίζεται σε πέντε επί μέρους τμήματα, επομένως δημιουργούνται πέντε συγκροτήματα των τεσσάρων και τριών κατοικιών.
Ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη των όγκων του κτιριακού συγκροτήματος έγινε με γνώμονα την ένταξη στο φυσικό ανάγλυφο, την εκμετάλλευση της μοναδικής θέας στη θάλασσα και στον Όλυμπο, την ιδιωτικότητα και το σωστό ηλιασμό, φωτισμό και αερισμό.
Βασική συνθετική επιδίωξη ήταν η δημιουργία κατοικιών που δεν θα αποτελούσαν απλά παράθεση πανομοιότυπων, επαναλαμβανόμενων μορφών αλλά εναλλαγή ανεξάρτητων ιδιοκτησιών, με εσοχές και εξοχές που συμβάλλουν τόσο στη λειτουργικότητα, όσο και στη δημιουργία ενός ενιαίου αισθητικά συνόλου.
Η τοπογραφία του οικοπέδου επηρέασε σημαντικά τη διάταξη των κατοικιών και συνεπώς όλη την αρχιτεκτονική επίλυση του συγκροτήματος.
Το έργο εκπονήθηκε με στόχο τη διάθεση των κατοικιών προς πώληση. Ο σχεδιασμός της εκάστοτε κατοικίας δεν αναφέρεται σε συγκεκριμένους χρήστες και επιχειρεί να εξυπηρετήσει όσο περισσότερες ανάγκες γίνεται, προσφέροντας ποιότητα ζωής, άνεση και λειτουργικότητα.
Λόγω της μεγάλης κλίσης του οικοπέδου το συγκρότημα διαμορφώθηκε σε τέσσερα κλιμακωτά επίπεδα.
Ιδιωτικοί δρόμοι οδηγούν στην κάθε κατοικία με ιδιωτικό χώρο στάθμευσης.
Αρχιτεκτονική επίλυση
Οι κατοικίες είναι όλες διώροφες με υπόγειο που καταλήγει σε ένα μικρό υπόσκαφο κήπο.
Πραγματοποιήθηκαν τέσσερις τύποι κατοικιών με τα ακόλουθα εμβαδά
Δύο κατοικίες τύπου Δ, εμβαδού 300 m2 (+ 100 m2 πρόσθετων βοηθητικών υπόγειων χώρων).
Πέντε κατοικίες τύπου Γ, εμβαδού 220 m2 (+ 60 m2 πρόσθετων βοηθητικών υπόγειων χώρων).
Οκτώ κατοικίες τύπου Β, εμβαδού 190 m2 (+ 60 m2 πρόσθετων βοηθητικών υπόγειων χώρων.
Τρεις κατοικίες τύπου Α, εμβαδού 125 m2 (+ 30 m2 πρόσθετων βοηθητικών υπόγειων χώρων).
Στο επίπεδο της κεντρικής εισόδου διατάσσονται οι χώροι υποδοχής και διημέρευσης (σαλόνι, κουζίνα, τραπεζαρία). Αυτοί οι χώροι περιβάλλονται από πέργκολες οπλισμένου σκυροδέματος, οι οποίες λειτουργούν ως ενδιάμεσοι χώροι μεταξύ κατοικίας και κήπου, με σκοπό να μεταφέρεται η δραστηριότητα των ενοίκων κατά τους θερινούς μήνες στον εξωτερικό υπαίθριο χώρο και στην πισίνα.
Τα υπνοδωμάτια και τα λουτρά χωροθετούνται στον πρώτο όροφο. Το υπόγειο, που είναι  ισόγειο σε ένα μικρό του τμήμα, εκτός από τους βοηθητικούς και αποθηκευτικούς χώρους, αξιοποιείται ως ξενώνας, γραφείο ή χώρος παιχνιδιού, ανάλογα με τις απαιτήσεις των χρηστών.
Ο υπαίθριος χώρος στην πλευρά των κύριων εισόδων έχει χαρακτήρα υποδοχής και εξυπηρετεί την πρόσβαση των ενοίκων. Στη βορειοανατολική πλευρά του κήπου υπάρχει στεγασμένος χώρος στάθμευσης για δύο αυτοκίνητα.
Η νοτιοδυτική πλευρά του κήπου έχει πιο ιδιωτικό χαρακτήρα. Αποτελεί το βασικό χώρο εκτόνωσης των υπαίθριων δραστηριοτήτων των ενοίκων με στοιχείο κεντρικής σημασίας την περιοχή της πισίνας.
Κατά μήκος των πλευρικών ορίων αναπτύσσονται δίοδοι, που εξασφαλίζουν την περιμετρική προσπέλαση στις κατοικίες. Σε κάθε επί μέρους συγκρότημα υπάρχουν δύο γωνιακές κατοικίες, στις οποίες αυτός ο ιδιωτικός χώρος είναι ακόμη πιο μεγάλος.
Υλικά κατασκευής
Τα υλικά ενοποιούν τη διάσπαση των όγκων. Ο φέρων οργανισμός είναι από οπλισμένο σκυρόδεμα.
Μεγάλες επιφάνειες των κατοικιών επενδύθηκαν με λιθοδομή από πέτρα Λακκώματος. Οι υπόλοιπες επιφάνειες είναι επιχρισμένες και βαμμένες σε γκρι απόχρωση. Οι τοίχοι αντιστήριξης  του εδάφους κατασκευάστηκαν από οπλισμένο σκυρόδεμα και επενδύθηκαν με λιθοδομή από πέτρα Λακκώματος.
Τα κουφώματα είναι ξύλινα, από ξύλο δρυός, καθώς και οι κύριες εξώπορτες ασφαλείας.
Οι πέργκολες καλύπτονται  με υαλοπίνακες και φέρουν ξύλινες περσίδες.
Τα κλιμακοστάσια φέρουν κιγκλιδώματα με κουπαστές από ανοξείδωτο χάλυβα και κρύσταλλα τρίπλεξ.
Οι καμινάδες των τζακιών είναι ελλειψοειδούς διατομής από ανοξείδωτο χάλυβα.
Τα εσωτερικά δάπεδα είναι από μάρμαρα και πωρόλιθους, καθώς επίσης και οι εσωτερικές σκάλες και οι βεράντες. Τα εξωτερικά δάπεδα είναι κατασκευασμένα από πωρόλιθο και οι διαμορφώσεις γύρω από τις πισίνες είναι με φάσες πωρόλιθου και κεραμικά πλακίδια. Τα δάπεδα των δωματίων είναι από δρύινο ξύλο παρκέ, ενώ οι κουζίνες και τα λουτρά έχουν επιστρωθεί με πωρόλιθους, μάρμαρα και μαρμαροψηφίδες.
Κάθε κατοικία έχει αυτόνομο σύστημα θέρμανσης, ενώ η ψύξη εξασφαλίζεται με ανεξάρτητες μονάδες.
Οι κατοικίες είναι εξοπλισμένες με σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα, με δίκτυα τηλεφώνων - δεδομένων, λήψεις δορυφορικών και επίγειων τηλεοπτικών συστημάτων, σύστημα ασφαλείας.
Η μορφολογία των κτιρίων στηρίζεται στο δυναμισμό της ευθείας γραμμής και στη γεωμετρικά μελετημένη διάταξη των ανοιγμάτων με εσοχές, εξοχές και αρχιτεκτονικές προεξοχές.
Στη νοτιοδυτική πλευρά των κατοικιών κυρίαρχο ρόλο προς τη θέα στη θάλασσα παίζει η μεγάλη πέργκολα, που προσδίδει στιβαρότητα στη βάση του κτιρίου, ανατρέπει τη μονολιθικότητα των όγκων και συμβάλλει στην επιδιωκόμενη κλιμάκωσή τους. Η γεωμετρική χάραξη των ανοιγμάτων, η θέα προς τη θάλασσα, οι στροφές των κτιρίων και η απόδοση της κανονικότητας με την αποφυγή της επανάληψης είναι στοιχεία ευανάγνωστα στην αρχιτεκτονική μελέτη.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου:
Aρχιτεκτονική μελέτη: NIMAND ARCHITECTS - Νίκη Μάνου - Ανδρεάδη
Eπίβλεψη: Νίκη Μάνου - Ανδρεάδη
Συνεργάτες: Άννα Τσιφλιτζικλή
Tεχνική εταιρεία κατασκευής: ΣΤΑΥΡΟΝΙΚΗΤΑ Ε.Π.Ε.
Tοποθεσία: Κασσάνδρα, Χαλκιδική
Xρόνος μελέτης: 2006 - 2007
Xρόνος κατασκευής: 2008 - 2010

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Μονοκατοικία στο Κεφαλάρι

Μονοκατοικία στο Κεφαλάρι

Το κτίσμα οργανώνεται σε απλή κάτοψη "σχήματος Π", εσωτερικά του οποίου αναπτύσσεται  μια διώροφη γυάλινη κατασκευή που ενοποιεί σε ύψος και σε πλάτος όλους τους χώρους της μονοκατοικίας. Η επιλογή…
Ανάπλαση διαμερίσματος επί της οδού Αρεοπαγίτου

Ανάπλαση διαμερίσματος επί της οδού Αρεοπαγίτου

Οι αρχιτέκτονες ανέλαβαν την ανάπλαση ενός διαμερίσματος, σε μία από τις πολυκατοικίες της οδού Αρεοπαγίτου. Κλήθηκαν να μεταμορφώσουν το χώρο σε ένα σύγχρονο loft με έμφαση στη λεπτομέρεια και τη…

"Έξυπνο" παραλιακό διαμέρισμα στη Βουλιαγμένη

Στο Λαιμό της Βουλιαγμένης, έναν τόπο με απαράμιλλο φυσικό κάλλος και ιδανικό κλίμα, βρίσκεται το διαμέρισμα δευτέρου ορόφου, με απρόσκοπτη θέα προς την θάλασσα.Ο τρόπος ζωής, οι επιθυμίες και οι…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.