Ριζική ανακαίνιση διαμερίσματος, σε πολυκατοικία του 1968, στο κέντρο της Αθήνας

Το έργο αφορά σε ριζική ανακαίνιση διαμερίσματος στο κέντρο της Αθήνας σε πολυκατοικία του 1968. Το έργο μελετήθηκε το 2017 και υλοποιήθηκε το 2018. Η κατοικία αρχικά προοριζόταν για χρήση βραχυχρόνιας μίσθωσης, ωστόσο οι ιδιοκτήτες αποφάσισαν τελικά να τη χρησιμοποιήσουν για ιδιοκατοίκηση κατά το χρόνο παραμονής τους στην Ελλάδα.Οι κύριοι στόχοι της ανακαίνισης υπήρξαν η αισθητική αναβάθμιση της κατοικίας (που είχε την κλασσική αισθητική και διάταξη χώρων της δεκαετίας του ‘60) και η ενοποίηση των χώρων με τρόπο τέτοιο που να αξιοποιούνται λειτουργικά οι αδρανείς χώροι της προγενέστερης διαρρύθμισης. Η κουζίνα αναδιαμορφώθηκε και ενοποιήθηκε με το καθιστικό με την καθαίρεση του κεντρικού τοίχου, ενώ παράλληλα επεκτάθηκε μέχρι και το χωλ εισόδου νοηματοδώντας αυτό το ΄χαμένο΄ χώρο. Το φυσικό φως που εισέρχεται από τα ανοίγματα του καθιστικού καλύπτει πλέον όλους τους χώρους διημέρευσης αναβαθμίζοντας σημαντικά τη βιωματική εμπειρία των χρηστών.
Στην κατοικία επικρατεί η minimal αισθητική με καθαρές γραμμές και χρώματα. Το λευκό κυριαρχεί όχι μόνο στις τοιχοποιίες, αλλά και στην κουζίνα. Φυσικά υλικά, όπως το μασίφ ξύλο δρυ στους πάγκους της κουζίνας, η πατητή τσιμεντοκονία σε γήινους χρωματισμούς στο λουτρό και το ξύλινο δάπεδο δρυ στο σύνολο της κατοικίας  δημιουργούν μια ζεστή ατμόσφαιρα. Ο γραμμικός κρυφός φωτισμός στο καθιστικό και το διάδρομο προσδίδει μια δυναμική και πολλαπλασιάζει τις πηγές του φωτός, αναβαθμίζοντας έτσι την ποιότητα τεχνητού φωτισμού. Το διαμέρισμα εκτονώνεται στον εξώστη του καθιστικού με θέα προς το Νότο. Ο χώρος αυτός επίσης ανακαινίστηκε, αυξάνοντας την εξωστρέφεια της κατοικίας, ενώ παράλληλα δημιουργήθηκαν μικροί αποθηκευτικοί χώροι συμπληρωματικά σε αυτούς στο εσωτερικό του διαμερίσματος.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική Μελέτη: cube architects
Επίβλεψη - Κατασκευή: cube architects
Περιοχή: Αθήνα
Εμβαδό: 68 τ.μ.  
Έτος κατασκευής: 2018
Φωτορεαλιστικές απεικονίσεις: cube architects
Φωτογραφία: Γιώργος Δημητρακόπουλος
Ξυλουργικές εργασίες: Vardis Sa
Είδη υγιεινής & εξοπλισμός: M2quare

Image Gallery

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Ανακαίνιση διαμερίσματος με διαρρύθμιση σε δυο επίπεδα  «2L Apartment»

Ανακαίνιση διαμερίσματος με διαρρύθμιση σε δυο επίπεδα «2L Apartment»

“He who must travel happily must travel light.” Antoine de Saint-ExuperyΜε τα ταξίδια να αποτελούν βασικό χαρακτηριστικό της κουλτούρας και της καθημερινότητας μιας τριμελούς οικογένειας, επιχειρήθηκε ένας ανασχεδιασμός της κατοικίας…
Εξοχική κατοικία στη Σαντορίνη

Εξοχική κατοικία στη Σαντορίνη

Η εξοχική κατοικία βρίσκεται λίγο έξω από τον παραδοσιακό οικισμό του Πύργου στη Σαντορίνη. Το κτίριο τοποθετείται σε ένα ήπια επικλινές οικόπεδο, περιτριγυρισμένο από αμπέλια, με νοτιοδυτικό προσανατολισμό και θέα…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.