Πειραματική κατοικία στο Kansas με LEED platinum

  • Studio 804

Στο βόρειο άκρο του Brook Creen Park, στην πόλη Lawrence του Κάνσας, σε μία κατάφυτη έκταση, βρίσκεται η δεύτερη μεγαλύτερη καταγεγραμμένη δρυς της πολιτείας. Το οικόπεδο αγοράστηκε, προκειμένου να προστατευθεί αυτό το σπάνιο δέντρο και να αξιοποιηθεί για την ανέγερση μιας κατοικίας. Τα συχνά και έντονα φαινόμενα πλημμύρας στην περιοχή δημιουργούν πολύ υψηλές απαιτήσεις θεμελίωσης των κατασκευών και διαχείρισης των υδάτων.

Οι τελειόφοιτοι σχεδίασαν μια μοντέρνα κατοικία με καθαρή γεωμετρία, που εντάσσεται απόλυτα στο περιβάλλον της, υποχωρώντας διακριτικά μπροστά στη φύση και στο δέντρο - σύμβολο του οικοπέδου, που μετρά 400 χρόνια ζωής. Πρόκειται για δύο κτιριακούς όγκους, με συνολικό εμβαδό 190 m2. Ο σχεδιασμός έχει ως κριτήριο την ευελιξία, ώστε ο χώρος να προσαρμόζεται σε πολλαπλά σενάρια χρήσης. Αυτό επιτυγχάνεται τόσο με το δωμάτιο πολλαπλών χρήσεων στην κύρια κατοικία, όσο και με τη διαμόρφωση του βοηθητικού οικήματος, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί, είτε ως ξενώνας είτε ως προσωπικός χώρος κάποιου μέλους της οικογένειας είτε ως επαγγελματική στέγη, είτε για ενοικίαση. Οι δύο κτιριακοί όγκοι είναι δύο γυάλινα κουτιά, που "ανοίγουν" προς τη φύση με τις απολύτως διαφανείς γυάλινες προσόψεις τους προσανατολισμένες εμφανώς στη θέα του δέντρου. Το αποτέλεσμα είναι η κατάργηση των ορίων μεταξύ εξωτερικού και εσωτερικού χώρου. Οι λοιπές όψεις είναι επίσης γυάλινες, διαφοροποιούνται, ωστόσο, καθώς δεν είναι απόλυτα διαφανείς.
Για την ασφαλή τους θεμελίωση σε έδαφος επικίνδυνο λόγω των πλημμυρών, τα δύο "γυάλινα κουτιά" αποκολλώνται από το φυσικό έδαφος με τη μεσολάβηση μιας επίχωσης από συμπυκνωμένο χώμα και μιας πλάκας σκυροδέματος.

Ένα μάθημα βιώσιμου σχεδιασμού
Η βιοκλιματική κατοικία στο Κάνσας έχει λάβει την πιστοποίηση LEED Platinum και είναι ένα κτίριο μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας, το οποίο ενσωματώνει παθητικές στρατηγικές εξαερισμού και σκίασης, αλλά και μηχανολογικά, ηλεκτρικά και υδραυλικά συστήματα τελευταίας τεχνολογίας. Η καινοτομία του συγκεκριμένου έργου είναι ότι πρόκειται για ένα εξ ολοκλήρου "έξυπνο σπίτι" (smart house). Όλα τα σκίαστρα, τα φώτα, η οικοσκευή, η θέρμανση και ο κλιματισμός επικοινωνούν μεταξύ τους και ελέγχονται από τον ιδιοκτήτη, για να ενισχύσουν την αποτελεσματική και άνετη διαβίωση. Το αποτέλεσμα που προκύπτει είναι η ανακύκλωση ενέργειας στις διάφορες λειτουργίες της κατοικίας και ο έλεγχος στην κατανάλωσή της. Η ενεργειακή αυτονομία συμπληρώνεται με την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών πετασμάτων στο δώμα. Το κέλυφος της κατοικίας είναι θερμομονωμένο, για τη διατήρηση των επιθυμητών συνθηκών θερμικής άνεσης, ενώ δίνεται έμφαση στο φυσικό φωτισμό και στον αερισμό μέσω υαλοπετασμάτων και πορωδών υλικών. Μ' αυτό τον τρόπο ελαχιστοποιείται η ανάγκη για τεχνητό κλιματισμό. Για τη σκίαση επιλέγονται αφενός μεν ρολά σκίασης στην πρόσοψη, αφετέρου δε διάτρητο υαλοπέτασμα στη νότια όψη, το οποίο εμποδίζει το 80% της προσπίπτουσας ηλιακής ακτινοβολίας να εισέλθει. Η διαμόρφωση του δώματος γίνεται με υλικό υψηλής ανακλαστικότητας, που δεν απορροφά την ηλιακή ακτινοβολία, και με ρύσεις για την απορροή των όμβριων υδάτων.
Η διαχείριση των υδάτων στην κατοικία είναι υποδειγματική. Συγκεκριμένα, το νερό που καταλήγει στη στέγη οδηγείται, χάρη στις κλίσεις της, σε σύστημα σωληνώσεων, που, κινούμενες υπόγεια, το διοχετεύουν στην άρδευση. Επιπλέον, η επιλογή υδατοπερατών υλικών επίστρωσης στον ιδιωτικό δρόμο και στην αυλή συμβάλλει στην απορρόφηση του νερού από το φυσικό έδαφος, απομακρύνοντας τον κίνδυνο πλημμύρας στο σπίτι. Η επιλογή των υλικών για την κατασκευή της βιοκλιματικής κατοικίας είναι εν γένει δεσπόζουσας σημασίας. Με σεβασμό στο περιβάλλον και στο αξιακό σύστημα του Studio 804 τοποθετούνται κατά το πλείστον φυσικά υλικά ή προϊόντα ανακύκλωσης, όπως η προσανατολισμένη ινοσανίδα (OSB) ή το πρωτοποριακό richlite, που έχει βάση το χαρτί. Επιδίωξη είναι η εξοικονόμηση φυσικών πόρων σε συνδυασμό με την ελαχιστοποίηση τοξικών εκπομπών από τα δομικά υλικά, εκπομπών επιβλαβών τόσο για το χρήστη, όσο και για το περιβάλλον.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη:
Studio 804
Επικεφαλής έργου:
Dan Rockhill, καθηγητής αρχιτεκτονικής
Ομάδα φοιτητών:
Hanu Anand Madireddy, Ian Mutschelknaus, Erik Erdman, Alexa Kaczor, Will Siegel, Zach Lundgren, Elayna Svigos, Joe Schaefer-Glick, Wes Seaba,Will Ehrman, Ben Larue, Mark Romanoff, Eric Pincus, Danielle Latza, Austin Bosecker, Linda Cotter, Kevin Purdom
Διαχείριση έργου & κατασκευή:
Studio 804
Τοποθεσία:
Lawrence, Κάνσας
Συνολική επιφάνεια οικοπέδου:
950 m²
Συνολική επιφάνεια δόμησης:
190 m² (145 m² κύρια κατοικία + 45 m² ξενώνας)
Παρουσίαση:
Dan Rockhill, Studio 804
Φωτογραφίες:
Corey Gaffer, Studio 804

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Λιθόκτιστη κατοικία στην Άνδρο

Λιθόκτιστη κατοικία στην Άνδρο

To πιο ενδιαφέρον ίσως θέμα που έχει να αντιμετωπίσει ένας αρχιτέκτονας στο σχεδιασμό ενός σπιτιού στις Κυκλάδες είναι το πως θα συνδυάσει τις απαιτήσεις του σύγχρονου αρχιτεκτονικού σχεδιασμού με την…
Εξοχική κατοικία στην Πελοπόννησο

Εξοχική κατοικία στην Πελοπόννησο

Η εξοχική κατοικία βρίσκεται σ’ ένα επικλινές οικόπεδο με καταπληκτική θέα στη θάλασσα και στο νησί των Σπετσών. Πρόθεση της αρχιτεκτονικής μελέτης ήταν ο μετασχηματισμός του τοπικού ύφους και του…
Κατοικία στον Κάμπο της Πάρου

Κατοικία στον Κάμπο της Πάρου

Ευρισκόμενη εντός των ορίων του οικισμού Κάμπος της Πάρου, η φυσική παρουσία της κατοικίας ενισχύεται από το υπέροχο αγροτικό τοπίο που την περιβάλλει, αποτελούμενο από χωράφια σιτηρών, μικρούς αμπελώνες και…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.