Παραδοσιακή κατοικία στην οροσειρά του Βόρρα

Η κατοικία κτίστηκε σε οικόπεδο 200 m², εντός σχεδίου του οικισμού του Παλαιού Αγίου Αθανασίου, διατηρώντας μερικά το περίγραμμα της λιθοδομής της θεμελίωσης που βρέθηκε από την προγενέστερη κατοικία.
H τοπική πέτρα, χρώματος γκρι σκούρου, είναι το κύριο δομικό υλικό και επειδή το κτίσμα είναι εκτεθειμένο σε σκληρές καιρικές συνθήκες, δόθηκε μεγάλη προσοχή στην κατασκευή αλλά και στην αρμολόγηση της πέτρας και των ξυλοδεσιών.
Η κατοικία αναπτύσσεται σε τρία επίπεδα.
Στο πρώτο επίπεδο, υπόγειο από την πλευρά του δρόμου και ισόγειο, λόγω κλίσης του οικοπέδου, στη νότια πλευρά, βρίσκονται εκτός από τους βοηθητικούς χώρους, ένα υπνοδωμάτιο με το λουτρό του, ένα μεγάλο καθιστικό με τζάκι και ένα ακόμη μεγάλο λουτρό. Τα δάπεδα είναι από λευκό-γκρι μάρμαρο.
Στο δεύτερο επίπεδο, υπερυψωμένο ισόγειο, βρίσκεται το καθιστικό, η κουζίνα και η τραπεζαρία, που χωρίζονται μεταξύ τους με το εσωτερικό κλιμακοστάσιο από σίδερο και κρύσταλλο. Η πέτρα, το ξύλο, το σίδερο, το γυαλί και το μάρμαρο είναι τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν. Όπου δεν υπάρχει πέτρα στο εσωτερικό οι επιφάνειες έχουν επικαλυφθεί με τσιμεντοκονία, σε απόχρωση βυζαντινού ροζ και γκρι.
Τα εσωτερικά δάπεδα του ισογείου είναι ξύλινα. Φαρδιές λωρίδες μασίφ ξύλου, αμερικάνικης δρυός στο φυσικό χρώμα, σε συνδυασμό με τα δρύινα κουφώματα, δημιουργούν μια πολύ ζεστή και φιλόξενη ατμόσφαιρα. Ο όροφος επικοινωνεί εσωτερικά αλλά και εξωτερικά με χωριστό κλιμακοστάσιο και χωριστή είσοδο και έχει δύο υπνοδωμάτια και ένα λουτρό με ξύλινα δάπεδα  και ξύλινη στέγη, ορατή σε όλους τους χώρους του. H συμβολή του φωτισμού είναι σημαντική στην ανάδειξη των υλικών και των υφών, σε όλους τους χώρους της κατοικίας.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου:
Aρχιτεκτονική μελέτη: NΙΜΑΝD Architects, Nίκη Mάνου - Aνδρεάδη
Στατική μελέτη: Iωάννης Mονέφτσης
Tεχνική εταιρία κατασκευής: NΙΜΑΝD Architects
Tοποθεσία: Oικισμός Παλαιού Aγίου Aθανασίου - Nομός Πέλλας
Συνολικό εμβαδό οικοπέδου: 200 m²
Συνολικό εμβαδό κτιρίου: 270 m²
Xρόνος μελέτης: 2004 - 2005
Xρόνος κατασκευής: 2005 - 2009
Φωτογραφίες: Heinz Troll

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Διπλοκατοικία στο Κρυονέρι

Διπλοκατοικία στο Κρυονέρι

Σε ένα στενόμακρο και επικλινές οικόπεδο στο Κρυονέρι Αττικής, το "Κλιμακωτό Π", οργανώνει κατακόρυφα δύο κατοικίες για τους γονείς και την κόρη μιας οικογένειας.Αντίθετα με έναν τυπικό κτιριακό όγκο που…
Μονοκατοικία στη Βούλα

Μονοκατοικία στη Βούλα

Το οικόπεδο, στο οποίο κλήθηκαν οι μελετητές να τοποθετήσουν την κατοικία, έχει μία σειρά ιδιαιτεροτήτων: βρίσκεται στη συμβολή δύο οδών, έχει σχήμα ακανόνιστου πενταγώνου και μέγιστη υψομετρική διαφορά της τάξεως…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.