Το οικόπεδο βρίσκεται στην περιοχή Λάκκα, επάνω από τον κόλπο της Αναβύσσου. Χαμηλή βλάστηση, βραχώδες έδαφος με μικρή κλίση προς τον κόλπο που βρίσκεται νοτιοανατολικά και ισχυροί βορειονανατολικοί άνεμοι (τοπικό θερμικό φαινόμενο) είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του αφιλόξενου φυσικού περιβάλλοντος. Το κτίριο σε σχήμα Γ προστατεύει το χώρο της κύριας αυλής από τους ισχυρούς τοπικούς ανέμους, συγκεντρώνοντας παράλληλα τους εσωτερικούς χώρους στις εξωτερικές λειτουργίες της κατοικίας. Το ισόγειο, χωρισμένο σε δυο επίπεδα, ακολουθεί την ομαλή κλίση του εδάφους προς τη θάλασσα. Στη βορειοδυτική πλευρά και ενώ οι στεγασμένοι χώροι διακόπτονται, τα δομικά στοιχεία του κτιρίου απελευθερώνονται από τον κύριο όγκο  και συνεχίζουν την πορεία τους μέχρι να σχηματιστεί ένας προστατευμένος από το βοριά με πέτρινους τοίχους και τον ήλιο με ξύλινες σταθερές περσίδες, υπαίθριος χώρος. Πέργκολες στη νότια πλευρά του σπιτιού προστατεύουν από τη διείσδυση των ακτίνων του ήλιου από τις γωνιακές τζαμαρίες που είναι στραμμένες προς τη θάλασσα. 
Στο εσωτερικό του κτιρίου υπάρχει ένα αίθριο με κινητή οροφή που έχει κλίση προς το βορρά, ώστε να επιτρέπει το βορινό φως να εισέλθει, ενώ συμβάλλει στην εκτόνωση του ζεστού αέρα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Επίσης συμβάλλει στην εσωτερική οπτική και ακουστική επικοινωνία των κατοίκων.  Η βορινή πλευρά του κτιρίου δημιουργεί μέτωπο στο βορρά, αφού υπάρχουν λίγα και μικρά ανοίγματα, εκτός από ένα διαμπερές άνοιγμα επάνω από την κεντρική είσοδο που επιτρέπει ακόμη και τη θέα στις κατοικίες που βρίσκονται από πίσω. 
Οι εξωτερικοί τοίχοι του κτιρίου είναι από φέρουσα λιθοδομή, πάχους 70 cm, εμφανή στο ισόγειο και επιχρισμένη με χρωματιστό επίχρισμα στον όροφο. Το σκυρόδεμα που χρησιμοποιήθηκε για τις πλάκες και τα υποστυλώματα παρέμεινε εμφανές μέσα και έξω. Μεγάλη προσοχή δόθηκε στη σύνδεση των αδρών υλικών, πέτρας και σκυροδέματος με άλλα υλικά: το ξύλο, το μέταλλο, το γυαλί και το χρωματισμένο επίχρισμα. 
Περισσότερα...
Στοιχεία έργου
 
Αρχιτεκτονική μελέτη - επίβλεψη: 
Whitebox Architects - Π. Κοκκαλίδης, Α.Τριανταφυλλίδου, Α. Δρέλλα
Στατική μελέτη: Χ. Βαχλιώτης
H/M μελέτη: Conap - Α. Ψαρουδάκης 
Τεχνική εταιρεία κατασκευής: Αλφαδομική, Α. Σαλβαρίδου, Whitebox Architects 
Συνεργάτες: N. Τριανταφυλλίδου (3D σχεδιασμός)
Συνολικό εμβαδό κτιρίου: 260 m²
Xρόνος μελέτης: 2009
Xρόνος κατασκευής: 2011
Φωτογραφίες: George Fakaros
 

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Μονοκατοικία στη Σύρο

Μονοκατοικία στη Σύρο

Η μονοκατοικία βρίσκεται στη Σύρο, σε ένα οικόπεδο 3,70 στρεμμάτων με θέα τον παραδοσιακό οικισμό και τη θάλασσα. Η αρχιτεκτονική προσέγγιση διαμορφώνει έναν κριτικό διάλογο μεταξύ της σύγχρονης αρχιτεκτονικής σκέψης…
Ανακατασκευή διώροφης κατοικίας  στο Χαλάνδρι

Ανακατασκευή διώροφης κατοικίας στο Χαλάνδρι

Η κατοικία βρίσκεται στον πεζόδρομο του ρέματος Χαλανδρίου και έχει συνολική επιφάνεια 143,00 m2 μοιρασμένη σε δύο ορόφους. Ζητούμενο ήταν ο εκσυγχρονισμός της κατοικίας και η προσαρμογή της στις ανάγκες…
Διπλοκατοικία για δύο νεαρά ζευγάρια στα νότια προάστια της Αττικής

Διπλοκατοικία για δύο νεαρά ζευγάρια στα νότια προάστια της Αττικής

Αυτή η διπλοκατοικία βρίσκεται στα νότια προάστια της Αθήνας στους πρόποδες του Υμηττού, σε μία περιοχή αμιγώς οικιστική, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της οποίας είναι οι ανεμπόδιστες οπτικές φυγές από τα…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.