"Οριζόντιο σπίτι", στη Θεσσαλονίκη

Η αναγνώριση:
Έδαφος με ελαφρές κλίσεις, τοπίο ήσυχο, διάστικτα κτίσματα στον κοντινό ορίζοντα που δημιουργούν συνθήκες ηρεμίας. Αντίστιξη με στοιχεία έντασης, που προσφέρει η δυναμική παρουσία του Χορτιάτη ανατολικά και ο εκτεταμένος ορίζοντας προς τον Θερμαϊκό Κόλπο νοτιοδυτικά. 
Το θέμα:
Το έδαφος, ως τόπος, ως τοπίο και φύση. Η εμπειρία του τόπου, όσο και ο τρόπος ζωής των ανθρώπων που θα τον κατοικήσουν αποκτούν σημασία. Τόσο η μορφή του εδάφους, όσο και η βιωματική σχέση με τη γη γίνονται σημαίνουσες αξίες.
Ερωτήματα:
Το περίβλημα, ως το μέσο για τον ορισμό πολλαπλών σχέσεων ανάμεσα στο μέσα και στο έξω. Η σχέση της κατοικίας με το οριζόντιο τοπίο. Η οριζόντια γραμμή, που γίνεται επιφάνεια, περίβλημα, όριο, γίνεται ο τρόπος της επαφής του κτισμένου με τη γη.
Η κεντρική ιδέα:
Ο ορισμός του αντικειμένου ως περιβλήματος και η ενσωμάτωση σε αυτό των επί μέρους χωρικών και λειτουργικών υποενοτήτων. Ο πρωταρχικός όγκος μετατρέπεται σταδιακά σε επιφάνεια, η περιβάλλουσα οριζόντια επιφάνεια περιέχει το επί μέρους. Η άρθρωση των χώρων, η μορφή και τα υλικά προκαλούν ή παρακολουθούν το πλέγμα συσχετισμών ανάμεσα στο μέσα και στο έξω.

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη: sparch ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΟΥ / ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ
Συνεργάτες: Γ. Αδηλενίδου, Α. Μπουντουρίδου, Χ. Τσιραγγέλου
Στατική μελέτη: ΒΑΣΙΣ ΣΥΣΜ
Η/Μ μελέτη: Παναγιώτης Κικίδης & Συνεργάτες ΕΤΕ
Κατασκευή: Γιώργος Ι. Γεωργιάδης & Συνεργάτες
Μελέτη φωτισμού: ARTEMIDE Α.Ε.
Μελέτη φύτευσης: Μιχάλης Πετσαγγουράκης
Τοποθεσία: Εκτός Θεσσαλονίκης
Επιφάνεια οικοπέδου: 5.000 m²
Επιφάνεια δόμησης: 220 m²
Μελέτη: 2007
Κατασκευή: 2008 - 2009
Φωτογραφίες: © Erieta Attali, Κώστας Παππάς

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Πολυκατοικία στην Ηλιούπολη

Πολυκατοικία στην Ηλιούπολη

Η πολυκατοικία βρίσκεται στα νότια προάστια της Αθήνας και πιο συγκεκριμένα στην Άνω Ηλιούπολη, στους πρόποδες του Υμηττού.Κατά τη μελέτη αξιολογήθηκαν ιδιαίτερα ως πλεονεκτήματα του οικοπέδου το ικανοποιητικό μήκος της…
Κατοικία σχεδιασμένη σύμφωνα με το πρότυπο

Κατοικία σχεδιασμένη σύμφωνα με το πρότυπο "Passive House"

Το κτίριο σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε κατά παραγγελία των ιδιοκτητών, σε οικόπεδο εντός του αστικού ιστού της πόλης του Βόλου.Μεγαλύτερη πρόκληση για την επίτευξη των ενεργειακών στόχων, ώστε να είναι σε…
Κτίριο

Κτίριο "Phoenix" στη Λεμεσό με λειτουργικά μεταβλητή όψη

Το κτίριο "Phoenix" αποτελείται από τρείς ορόφους και περιλαμβάνει πέντε διαμερίσματα προσανατολισμένα με τέτοιο τρόπο, ώστε να επωφελούνται από φυσικό φωτισμό και αέρα, έχοντας παράλληλα τη δυνατότητα να απολαμβάνουν την…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.