Οικοδομή στον Άλιμο

Η οικοδομή στον Άλιμο, υποβοηθούμενη από μια ευτυχή συγκυρία, η οποία υποχρέωσε τα όμορα οικόπεδα να κτίσουν σε μικρό ύψος, έχει μία εκπληκτική θέα στον κόλπο του Σαρωνικού και στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, η οποία και τη χαρακτηρίζει αρχικά. Η πλεονεκτική της θέση και το φυσικό περιβάλλον ήταν ένα από τα στοιχεία που καθόρισαν και τη σύνθεση.
Εκμεταλλευόμενοι την κλίση του εδάφους, οι μελετητές σχεδίασαν τις θέσεις στάθμευσης υπόγειες, δίνοντας έτσι σε χρήση πιλοτές, που στην πραγματικότητα είναι ένας κήπος με οπωροφόρα δέντρα, βότανα και άλλα φυτά. Η έλλειψη αυτοκινήτων στο ισόγειο της οικοδομής αλλάζει εντπωσιακά την εικόνα του χρήστη για το κτίριο.
Η οικοδομή αποτελείται από δύο κτιριακούς όγκους, που ενώνονται μεταξύ τους με γέφυρες, οι οποίες έχουν θέες προς τη θάλασσα αλλά και προς τους κήπους του ισογείου. Μ' αυτόν τον τρόπο κάθε διαμέρισμα είναι ανεξάρτητο και διατηρεί όλα τα πλεονεκτήματα που του δίνει αυτή η αυτονομία. Τα διαμερίσματα σχεδιάστηκαν από 60 έως 180 τετραγωνικά μέτρα, αναλόγα με  τη θέση και τη θέα τους.
Μεγάλα ανοίγματα στα καθιστικά και στην τραπεζαρία, στεγασμένοι εξώστες και κουζίνες με θέα προς το Σαρωνικό είναι τα εργαλεία με τα οποία έγινε εκμετάλλευση των πλεονεκτημάτων της θέσης του κτιρίου. Στα διαμερίσματα του 3ου ορόφου δόθηκε εσωτερική επικοινωνία με το δώμα, στο οποίο κατασκευάστηκαν στεγασμένα μπάρμπεκιου και πέργκολες.
Η ενδοδαπέδια θέρμανση και η χρήση συστημάτων VRV για την ψύξη ελευθέρωσαν τους χώρους από τα θερμαντικά σώματα. Έτσι, δόθηκε η δυνατότητα στους μελετητές να εκμεταλλευτούν το σύνολο των εσωτερικών επιφανειών. Με τη χρήση συστήματος εξωτερικής μόνωσης, ενεργειακών κουφωμάτων, περσίδων ηλιοπροστασίας και αυτοματοποιημένων μηχανολογικών συστημάτων μειώθηκαν οι θερμικές απώλειες και βελτιώθηκε σημαντικά η ενεργειακή συμπεριφορά του κτιρίου, συμβάλλοντας σημαντικά στην οικονομία της χρήσης.
Για να υποστηρίξουν και να τονίσουν την αρχιτεκτονική των όγκων, οι μελετητές χρησιμοποίησαν ξύλινες επενδύσεις εξωτερικών χώρων στο ισόγειο, ξύλινες περσίδες ηλιοπροστασίας στις γέφυρες που συνδέουν τα δύο κτίρια, γυαλί στους εξώστες. Συγχρόνως δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στον εξωτερικό φωτισμό της οικοδομής.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου:
Αρχιτεκτονική μελέτη: OFFICETWENTYFIVEARCHITECTS, www.o25.gr
Στατική μελέτη: Ιωάννα Δημητριάδου
Η/Μ μελέτη: Νίκος Κούνουπας, Κωνσταντίνος Ριρής
Η/Μ μελέτη εφαρμογής: Γιάννης Φίλιππας
Εμβαδό: 1.100 m²
Κατασκευή: 2013
Παρουσίαση: OFFICETWENTYFIVEARCHITECTS
Φωτογραφίες: Δημήτρης Κλεάνθης

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Κατοικία στη Δροσιά Αττικής

Κατοικία στη Δροσιά Αττικής

Πρόκειται για μια μονοκατοικία, συνολικού εμβαδού 360 m², κτισμένη σε σχήμα Γ, σε στενόμακρο πευκόφυτο οικόπεδο, η οποία στεγάζει τετραμελή οικογένεια.Η μελέτη έγινε με γνώμονα τη διαφύλαξη της ιδιωτικότητας των…
Κατοικία στην Πλάκα

Κατοικία στην Πλάκα

Πρόκειται για αναστήλωση προϋπάρχουσας κατοικίας του 19ου αιώνα στην περιοχή της Πλάκας, με ταυτόχρονη προσθήκη νέου μονόροφου κτίσματος στην εσωτερική αυλή. Η είσοδος στην κατοικία γίνεται μέσω της αυλής, η…
Κατοικία στη νοτιά πλευρά της Μυκόνου, the

Κατοικία στη νοτιά πλευρά της Μυκόνου, the "WHITE CUBE"

Ο κύριος στόχος της ομάδας σχεδιασμού ήταν η δημιουργία μιας εξαιρετικής κατοικίας, που να δίνει την αίσθηση ενός μικρού νησιού, ενώ παράλληλα να υμνεί το περιβάλλον και την αρχιτεκτονική της…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.