Μονοκατοικία στο Xαλάνδρι

Η μονοκατοικία, συνολικού εμβαδού 280 m², βρίσκεται στο Χαλάνδρι και στεγάζει μια τετραμελή οικογένεια. Είναι κτισμένη σ’ ένα μακρόστενο βορινό οικόπεδο, πολύ μικρού βάθους και μεγάλης πρόσοψης. Η μορφολογία της κατοικίας υπαγορεύτηκε από το μικρό εμβαδό και το σχήμα του οικοπέδου. Έτσι, η κύρια όψη της είναι παράλληλη στη βορινή πρόσοψη, ενώ η πίσω της πλευρά είναι μεσοτοιχία. Η δυσμενής αυτή παράμετρος αντιμετωπίστηκε με τη δημιουργία ενός γυάλινου χώρου διώροφου ύψους στο πίσω τμήμα του σπιτιού, που αποτελεί σημείο αναφοράς, στοιχείο διαφύλαξης της ιδιωτικής ζωής της οικογένειας και μέσο επίτευξης ηλιασμού από τη μεσημβρία. Η κάλυψη των απαιτούμενων τετραγωνικών επιτεύχθηκε με την ανάπτυξη των χώρων καθ’ ύψος σε 4 στάθμες συνολικά.
Οι χώροι διημέρευσης οργανώνονται κυρίως στο ισόγειο και στην περίπτωση του καθιστικού ενοποιούνται με ένα μέρος του παταριού (γραφείο - εσωτερικό μπαλκόνι στο καθιστικό). Το ισόγειο διαμορφώνεται σε 2 επίπεδα με μικρή υψομετρική διαφορά μεταξύ τους.
Τα υπνοδωμάτια καταλαμβάνουν τον όροφο και το υπόλοιπο πατάρι.
Στο υπόγειο βρίσκονται οι βοηθητικοί χώροι.
Στην κύρια όψη, αν και βορινή, βρίσκονται τα περισσότερα ανοίγματα της κατοικίας, επειδή αυτή αναπτύσσεται κατά μήκος ενός μικρού πάρκου, το οποίο λειτουργεί ως ανάσα στον ήδη πυκνοδομημένο αστικό ιστό.

Στοιχεία έργου:
Αρχιτεκτονική μελέτη - Επίβλεψη: Xαδιώς & Συνεργάτες
Συνεργάτες: Πέννυ Λαμπίρη, Kώστας Παπαχρήστου
Στατική μελέτη: Kώστας Παπαχρήστου
Η/Μ μελέτη: Θωμάς Ευθυμιόπουλος, Αθανάσιος Κουτσίκος
Μελέτη φωτισμού: FOSS, IFI GROUP
Κατασκευή: Xαδιώς & Συνεργάτες
Tοποθεσία: Xαλάνδρι, Aθήνα
Συνολικό εμβαδό κτιρίου: 280 m²
Χρόνος μελέτης: 2002
Χρόνος κατασκευής: 2004
Φωτογραφίες: Bασίλης Πολυχρονάκης

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Μικρή κατοικία στην Ποτίδαια

Μικρή κατοικία στην Ποτίδαια

H κατοικία βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο του προσφυγικού οικισμού, που κτίστηκε επάνω στα ερείπια της αρχαίας Ποτίδαιας. Έχει μοναδική θέα προς τη θάλασσα, η οποία εκτείνεται από τον πύργο της…
Κατοικία σχεδιασμένη σύμφωνα με το πρότυπο

Κατοικία σχεδιασμένη σύμφωνα με το πρότυπο "Passive House"

Το κτίριο σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε κατά παραγγελία των ιδιοκτητών, σε οικόπεδο εντός του αστικού ιστού της πόλης του Βόλου.Μεγαλύτερη πρόκληση για την επίτευξη των ενεργειακών στόχων, ώστε να είναι σε…

"Hidden hill", δυο ανεξάρτητες κατοικίες στη Νάξο

Σε γήπεδο με ήπια κλίση και εντυπωσιακή θέα προς τη Δύση και το νησί της Πάρου, στην περιοχή Όσκελος της Νάξου, δημιουργούνται δυο ανεξάρτητες κατοικίες. Η πρόσβαση σε αυτές γίνεται…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.