Μονοκατοικία στο Ηράκλειο Κρήτης

Η κατοικία βρίσκεται στην περιοχή Μεσαμπελιές σε οικόπεδο 520 m2.  Η συνθετική δομή του κτιρίου είναι ένα μονολιθικό κέλυφος λευκού όγκου και επένδυση πετρώματος έως το ύψος του ισογείου,  με κεκλιμένη στέψη και εκτεταμένες επιφάνειες ανοιγμάτων.
Η κατοικία έχει τοποθετηθεί στο βορειοδυτικό σημείο του οικοπέδου με τη βορινή να παρουσιάζει ερμητική όψη λόγω επαφής της όμορης ιδιοκτησίας. Ο νοτιανατολικός προσανατολισμός βοηθά το φως να διεισδύει άπλετα μέσω των ανοιγμάτων αλλά και των οπών που υπάρχουν στο εσωτερικό της κατοικίας.
Ο περιβάλλων χώρος του κτιρίου διαμορφώνεται ανάλογα με τις λειτουργικές ανάγκες. Βασικός στόχος του σχεδιασμού ήταν η άμεση επικοινωνία του εσωτερικού με τον εξωτερικό χώρο, στην καθημερινότητα αλλά και στη θέαση.
Η κατοικία οργανώνεται σε τέσσερα επίπεδα. Στο ισόγειο, στη νότια πλευρά, τοποθετείται η κεντρική είσοδος, το χολ με τους βοηθητικούς χώρους (ιματιοφυλάκιο, WC ) και το γραφείο. Στη δυτική πλευρά βρίσκεται η σκάλα με τον ανελκυστήρα και την τραπεζαρία, ενώ στη νοτιανατολική πλευρά η κουζίνα το καθιστικό και το σαλόνι.
Στον όροφο ανατολικά έχουν τοποθετηθεί τα τρία υπνοδωμάτια. Το κεντρικό υπνοδωμάτιο με το χολ εισόδου, τον εξώστη νότια, το λουτρό και το ιματοφυλάκιο με ένα μικρό εξώστη δυτικά. Τα υπόλοιπα δύο υπνοδωμάτια έχουν πρόσβαση στον ανατολικό εξώστη και υποστηρίζονται από ένα κοινόχρηστο λουτρό, ένα χώρο καθιστικού με τον εξώστη του δυτικά. Μια μικρή κλίμακα οδηγεί στο χώρο γραφείου, που βρίσκεται στη σοφίτα.
Στο υπόγειο έχει μελετηθεί χώρος ξενώνα με λουτρό, χώρος πλυντηρίου, στεγνωτηρίου και αποθήκευσης ρουχισμού, αποθήκη τροφίμων και οινοθήκη. Επίσης υπάρχουν χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων, γενικές αποθήκες, λεβητοστάσιο, μηχανοστάσιο  ανελκυστήρα  και ηλεκτρολόγου.
Η φέρουσα κατασκευή του κτιρίου είναι από οπλισμένο σκυρόδεμα. Εφαρμόστηκε οικολογική μόνωση, τοποθετήθηκαν ενεργειακά κρύσταλλα, θερμοδιακοπτόμενα κουφώματα αλουμινίου και αντλία θέρμανσης - δροσισμού.
Τα υλικά κατασκευής προβάλλουν κατά το δυνατόν τη φυσική του υπόσταση. Επιφάνειες ανεπίχριστου σκυροδέματος και δρύινα πατώματα κυριαρχούν στο εσωτερικό της κατοικίας. Εξωτερικά οι επιφάνειες δαπέδων είναι επενδυμένες με ξυλεία iroco και βοτσαλόπλακες, υλικά τα οποία διακρίνονται για την έντονη και απτή υλικότητα τους.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου:

Αρχιτεκτονική μελέτη: Κωνσταντίνος Οικονομάκης,
Στατική μελέτη: Κωνσταντίνος Φιλίππου,
Η/Μ μελέτη: ENPRO
Κατασκευή: OIKON
Επίβλεψη: Κωνσταντίνος Οικονομάκης,
Τοποθεσία: Μεσαμπελιές, Ηράκλειο Κρήτης
Εμβαδό οικοπέδου: 520 m²
Εμβαδό κτιρίου: 200 m² & 106 m² υπόγειο
Χρόνος μελέτης: 2014
Χρόνος κατασκευής: 2014 - 2015
Φωτογραφίες: Μιχάλης Χριστοδουλάκης

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Κατοικίες στην Άνοιξη

Κατοικίες στην Άνοιξη

Πρόκειται για δύο διώροφες κατοικίες, οι οποίες βρίσκονται στην Άνοιξη Αττικής, με υπόγειο και κολυμβητική δεξαμενή. Οι κατοικίες τοποθετούνται σε οπισθοχώρηση σε σχέση με το δρόμο, ώστε να δημιουργείται μια…
Κατοικία στη Βούλα

Κατοικία στη Βούλα

Η μονοκατοικία βρίσκεται σ’ ένα από τα πιο προνομιακά σημεία της Βούλας, στην περιοχή του Πανοράματος, σκαρφαλωμένη στο βουνό, σ’ ένα οικόπεδο με εξαιρετικά απότομη κλίση. Η πρόσβαση από το…
Κατοικία στο Ψυχικό

Κατοικία στο Ψυχικό

Η κατοικία βρίσκεται σε ένα επίμηκες κι επικλινές οικόπεδο στο Ψυχικό, με θέα στην πόλη της Αθήνας και γειτνιάζει με κατοικία που ανήκει σε συγγενική οικογένεια.Βασικό ζητούμενο ήταν η διερεύνηση…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.