Η μελέτη αφορά σε μια μονοκατοικία στη Φιλοθέη. Το οικόπεδο χαρακτηρίζεται από τη γενική έλλειψη θέας στο επίπεδο του εδάφους, ενώ μια μεσοτοιχία, σπάνια για το προάστιο αυτό, στη νοτιοανατολική πλευρά δυσχεραίνει τον ηλιασμό.
Το αίτημα της προαστιακής κατοίκησης είναι η επαφή με τη φύση. Η μελέτη αποσκοπεί στο να επανασυνδέσει το περιορισμένο από την άποψη αυτή οικόπεδο με τον ηλιασμό, τη θέα, το έδαφος και το πράσινο. Η επαφή αυτή γίνεται αντιληπτή ως δύο αυτόνομα αιτήματα, από τη μια της άμεσης απτικής επαφής με τα φυσικά στοιχεία, από την άλλη της οπτικής επαφής, της θέας και του συσχετισμού με τα σημεία αναφοράς του τοπίου.
Οι περισσότεροι χώροι συγκεντρώνονται σε ένα γραμμικό στενό και ψηλό τετραώροφο όγκο στη βορειοδυτική πλευρά του οικοπέδου και ανοίγεται στον ηλιασμό εξαιτίας του ύψους του και της απόστασής του από το εν επαφή γειτονικό κτίσμα. Έτσι ορίζεται μια ανοιχτή ζώνη με έντονες αστικές αναλογίες ανάμεσα στον κατακόρυφο όγκο του σπιτιού και τη μεσοτοιχία, που αντιμετωπίζεται ως μέρος της σύνθεσης.
Αυτή η ζώνη στο ισόγειο στεγάζει το καθιστικό και την τραπεζαρία, κάτω από μια πλάκα που εκτείνεται πέρα από το περίγραμμα των κλειστών χώρων, εφάπτεται στη μεσοτοιχία, σκιάζει τις διαφανείς όψεις και καλύπτει μέρος της πισίνας καθώς και τα υπαίθρια καθιστικά. Αυτή η πλάκα προσδιορίζει ένα οριζόντιο επίπεδο οπτικής από το εσωτερικό του σπιτιού με σταθερή αναφορά στον κήπο.
Ο γραμμικός κατακόρυφος όγκος χαρακτηρίζεται από τη συνεχή ζώνη κινήσεων που διατρέχει τη βορειοδυτική όψη του, ενώ όλοι οι άλλοι χώροι ανοίγονται στα νοτιοανατολικά. Η άνοδος κατά μήκος αυτής της ζώνης είναι συνεχής και κορυφώνεται σε ένα χώρο εργασίας διπλού ύψους και ψηλότερα, στο διαμορφωμένο δώμα. Οι στοχευμένες θέες εξελίσσονται ανεβαίνοντας, προς δένδρα, κοντινούς λόφους, ευρύτερες ανοιχτές προοπτικές και στην ανεμπόδιστη θέα της κορυφογραμμής της Πεντέλης και του Υμηττού από το δώμα.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου:

Αρχιτεκτονική μελέτη - επίβλεψη: Χριστίνα Λουκοπούλου, Ηρώ Μπερτάκη, Κωστής Πανηγύρης, blp.gr
Συνεργάτες Αρχιτέκτονες: Αλεξία Αναστασοπούλου, Αλέξανδρος Αυλωνίτης, Μαρία Μαϊοπούλου
Στατική μελέτη: Μάνος Κυριαζής
Η/Μ μελέτη: Δημήτρης Μαντάς
Μελέτη Φύτευσης: E-Landscape, Έλλη Παγκάλου
Επιφάνεια οικοπέδου: 605 m2
Επιφάνεια κατοικίας: 340 m2
Χρόνος μελέτης: 2009-2010
Χρόνος κατασκευής: 2010-2012
Φωτογραφίες: Ηλίας Χανδέλης

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Μονοκατοικία στην Παλλήνη

Μονοκατοικία στην Παλλήνη

Bασικοί στόχοι σχεδιασμού της κατοικίας ήταν αφενός να εξυπηρετηθούν οι στεγαστικές ανάγκες μιας μικρής οικογένειας και αφετέρου να ενταχθεί η οικοδομή στο οικιστικό περιβάλλον των Μεσογείων, διατηρώντας ωστόσο τις αναφορές…
Μονοκατοικία διακοπών στη Ζάκυνθο

Μονοκατοικία διακοπών στη Ζάκυνθο

Η μονοκατοικία, εμβαδού 275 m2, σχεδιάστηκε ως σπίτι διακοπών, που μελλοντικά μπορεί να λειτουργήσει ως μόνιμη κατοικία. Το οικόπεδο, έκτασης 2,5 στρεμμάτων, βρίσκεται στον οικισμό Αμμούδι, στο ΒΑ τμήμα της…
Μονοκατοικία στην Κερατέα Αττικής

Μονοκατοικία στην Κερατέα Αττικής

Πρόκειται για μονοκατοικία δύο ορόφων με υπόγειο σε μακρόστενο οικόπεδο εκτός σχεδίου, περιοχής με αραιή δόμηση όπου διατηρείται ακόμη το αττικό τοπίο, ελιές, αμπέλια, κωνοφόρα σε επίπεδα και χαμηλές εξάρσεις…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.