Μονοκατοικία στην Εκάλη "Woodwing Villa"

Το ξύλο, ένα από τα βασικά υλικά στον εσωτερικό και στον εξωτερικό χώρο της, χαρακτηρίζει τη νέα κατοικία στην Εκάλη και συμμετέχει στο όνομά της, Woodwing Villa. Ο σχεδιασμός είχε ως στόχο την εναλλαγή της λειτουργίας των χώρων ανάλογα με τον καιρό και τις εποχές. Το χειμώνα η κατοικία λειτουργεί σαν ένα εσωστρεφές κέλυφος, που παρέχει προστασία, ενώ το καλοκαίρι το κέλυφος διασπάται και ανοίγεται προς τον κήπο. Μ' αυτό τον τρόπο, το καθιστικό και η τραπεζαρία της κατοικίας ενσωματώνουν τον υπαίθριο χώρο και ο χώρος ζωής δίνει την αίσθηση ότι διπλασιάζεται. Ο εσωτερικός και ο εξωτερικός χώρος συνδυάζονται, μεγιστοποιώντας τα οφέλη και των δύο.
Η επιλογή των υλικών προσανατολίστηκε προς τα φυσικά υλικά, επεξεργασμένα με τέτοιο τρόπο, ώστε να ωριμάζουν και να μεταμορφώνονται με την πάροδο του χρόνου, αντί να γερνούν και να φθείρονται.
Το επίχρισμα από κουρασάνι, που χρησιμοποιήθηκε στους εξωτερικούς τοίχους, αποκτά σταδιακά μία ιδιαίτερη "πατίνα", όπως αντίστοιχα μεταμορφώνονται και οι ξύλινες επιφάνειες, για τις οποίες επιλέχθηκε κέδρος και αμερικανική καρυδιά.
Ορισμένα υλικά, όπως η πέτρα, τοποθετούνται τόσο στους εσωτερικούς, όσο και εξωτερικούς χώρους, ενισχύοντας την οπτική συνέχεια με τις υπαίθριες διαμορφώσεις. Επιπλέον, οι ξύλινες επιφάνειες από κέδρο ταιριάζουν χρωματικά με τη βλάστηση που περιβάλλει το οικόπεδο και ιδιαίτερα με τα πεύκα, ενισχύοντας έτσι την ενότητα ύφους μεταξύ του εσωτερικού της κατοικίας και του φυσικού τοπίου που την περιβάλλει.
Τα στοιχεία εσωτερικής επίπλωσης επιλέχθηκαν με τέτοιο τρόπο, ώστε να δημιουργηθεί μια σύνθετη και πολύπλευρη εσωτερική ατμόσφαιρα. Αποτελούν μια συλλογή μοναδικών αντικειμένων που συνδιαλέγονται ιδιαίτερα μεταξύ τους, καθώς προέρχονται από διαφορετικές περιόδους σχεδίασης και διαφορετικούς σχεδιαστές. 

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη:
k-studio, VOIS
Σύμβουλος φωτισμού:
Appleton
Τοποθεσία:
Εκάλη, Αθήνα
Εμβαδό:
360 m²
Χρόνος κατασκευής:
2013
Παρουσίαση:
k-studio
Φωτογραφίες:
Γιώργος Κορδάκης 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Συγκρότημα τριών κατοικιών στην Εκάλη

Συγκρότημα τριών κατοικιών στην Εκάλη

Στην ολοκληρωμένη του μορφή, το έργο έχει μελετηθεί ως συγκρότημα τριών μονοκατοικιών. Αυτές διαμορφώνονται σε δύο οικόπεδα υπό κλίση, τα οποία ενώνονται. Στο ένα από αυτά, προϋπάρχει μία κατοικία της…
Πολυ/μονοκατοικία στη Νέα Φιλοθέη

Πολυ/μονοκατοικία στη Νέα Φιλοθέη

Το κτίριο, 623 m², βρίσκεται σε μια προαστιακή περιοχή κατοικίας, στην οποία οι πολυκατοικίες συνυπάρχουν ελεύθερα με τις μονοκατοικίες. Αυτή η απρόβλεπτη “συμβίωση” των δύο κύριων κτιριακών τύπων της ελληνικής…
Βιοκλιματική κατοικία στη Λευκωσία

Βιοκλιματική κατοικία στη Λευκωσία

Το "LAM House" βρίσκεται στη Λευκωσία και αποτελεί παράδειγμα κτιρίου σύγχρονης αρχιτεκτονικής, το οποίο προσαρμόζεται στα δεδομένα του τόπου, χρησιμοποιώντας τις παραδοσιακές αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού. Έχοντας μια σαφή φιλοσοφία…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.