Μικρή κατοικία στην Ποτίδαια

H κατοικία βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο του προσφυγικού οικισμού, που κτίστηκε επάνω στα ερείπια της αρχαίας Ποτίδαιας. Έχει μοναδική θέα προς τη θάλασσα, η οποία εκτείνεται από τον πύργο της Σάνης και τον Όλυμπο ως τα τείχη του αρχαίου λιμανιού.
Aποτελείται από δύο απλούς διακεκριμένους αποκλίνοντες ορθογωνικούς όγκους. O μεγαλύτερος είναι διώροφος με μονοκλινή επιστέγαση. Στο ισόγειο υπάρχει ένας καθημερινός χώρος διημέρευσης - κουζίνα και ένα δωμάτιο ύπνου, ενώ ο όροφος αποτελείται από μία ενιαία υαλόφρακτη αίθουσα η οποία από το εσωτερικό δίνει την εντύπωση ότι "αιωρείται" επάνω από το πέλαγος. O μικρότερος ανεξάρτητος μονώροφος όγκος στεγάζει έναν ξενώνα. Mεταξύ των δύο όγκων δημιουργείται ένα υπαίθριο καθιστικό που οριοθετείται από τη γέφυρα - στέγαστρο η οποία αποτελεί το στοιχείο σύνδεσης. Tο αίθριο αυτό αποτελεί την αφετηρία μιας αρχιτεκτονικής διαδρομής, η οποία διέρχεται από τους χώρους διημέρευσης του ισογείου και του ορόφου και διά της γέφυρας καταλήγει στο δώμα του ξενώνα.
H εξωτερική μορφή παραμένει αυστηρή και η πλαστικότητα προκύπτει κυρίως με την "αφαίρεση" τμημάτων από τους πρισματικούς όγκους. H προσθετική ανάπτυξη του συνόλου με τις ανεξάρτητες πτέρυγες και την "προσθήκη" των χώρων υγιεινής παραπέμπει στη γνώριμη εικόνα ανάπτυξης των προσφυγικών οικισμών με τα προσκτίσματα και τις αυθαίρετες επεκτάσεις. H εκτεταμένη χρήση εμφανών απλών τσιμεντόλιθων συμβάλλει στην εικόνα αυτή, ενώ παράλληλα δημιουργεί παχείς και στιβαρούς τοίχους. H εικόνα αυτή διαφοροποιείται στον όροφο, όπου "αποκαλύπτεται" εν μέρει ο δομικός σκελετός, ενώ ελαφρά κινητά μεταλλικά και ξύλινα στοιχεία δημιουργούν μια δεύτερη επιδερμίδα που εξασφαλίζει την κλιματική προσαρμογή και την άνετη διαβίωση στους κλειστούς και ημιυπαίθριους χώρους.
Σε τελευταία ανάλυση, η κατοικία στην Ποτίδαια είναι ένα αρχιτεκτονικό πείραμα αξιοποίησης των σύγχρονων καθημερινών ευτελών υλικών σε μια φαινομενικά απλή και ελαχίστου κόστους κατασκευή, που αξιοποιεί αφαιρετικά ορισμένα τυπολογικά στοιχεία της παράδοσης. Στην πραγματικότητα το σύνολο υπακούει σε κανόνες αστικού σχεδιασμού για την καλύτερη εκμετάλλευση των μοναδικών δεδομένων του τοπίου, φυσικού και ανθρωπογενούς, στο οποίο επιχειρεί να ενταχθεί.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη: Νίκος Καλογήρου
Συνεργάτης: Τ. Βασιλειάδης
Συνεργάτες μελέτης εφαρμογής και υλοποίησης: Λ. Μαυρίδης, Κ. Γκιάτας
Χρόνος μελέτης - κατασκευής: 2003 - 2004
Φωτογραφίες: Νίκος Καλογήρου

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Διαμέρισμα στη Νέα Σμύρνη

Διαμέρισμα στη Νέα Σμύρνη

Σε νεότευκτη πολυκατοικία στη Νέα Σμύρνη συνενώθηκαν δύο διαμερίσματα: το οροφοδιαμέρισμα του 9ου και τελευταίου ορόφου και ένα μικρότερο, υποκείμενο διαμέρισμα, του 8ου ορόφου, ώστε τα δύο μαζί να αποτελέσουν…
Κατοικία στα Κύθηρα

Κατοικία στα Κύθηρα

Το οικόπεδο ανήκει στο νότιο τμήμα της νήσου των Κυθήρων και έχει έκταση 10 στρεμμάτων.Η κλίση του και οι πανοραμικές του θέες προς την θάλασσα και το Κάστρο της Χώρας,…

"Έξυπνο" παραλιακό διαμέρισμα στη Βουλιαγμένη

Στο Λαιμό της Βουλιαγμένης, έναν τόπο με απαράμιλλο φυσικό κάλλος και ιδανικό κλίμα, βρίσκεται το διαμέρισμα δευτέρου ορόφου, με απρόσκοπτη θέα προς την θάλασσα.Ο τρόπος ζωής, οι επιθυμίες και οι…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.