Μετατροπή βιοτεχνικών χώρων σε Loft

"Πάλκο" είναι το όνομα του μεγάλου βιομηχανικού κτιρίου, συνολικής έκτασης 5.131 m², που κατασκευάστηκε αρχικά για τη βιομηχανία Palco, έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς εσωρούχων και κοντομάνικων μπλουζών στην Ελλάδα. To 2003, έπειτα από μια μακρά περίοδο οικονομικών αλλαγών, η εταιρεία μετέφερε τις δραστηριότητές της εκτός Ελλάδας, ενώ το κτίριο παρέμεινε ως ένα από τα εξέχοντα σύμβολα του βιομηχανικού παρελθόντος της περιοχής. Το βιομηχανικό συγκρότημα βρίσκεται πολύ κοντά στην αρχαία και πολύβουη οδό Πειραιώς, η  οποία ενώνει την πόλη της Αθήνας με το λιμάνι του Πειραιά. Το αστικό περιβάλλον της περιοχής είναι αποτέλεσμα μιας ιδιαίτερης αντιπαράθεσης, μεταξύ άλλων, ανάμεσα στην Ακρόπολη και στον περιβάλλοντα χώρο αυτής και στα κτίρια που απομένουν στην περιοχή από τις πρώην βιομηχανίες που "μετανάστευσαν".
Ο χώρος έχει πλέον μεταμορφωθεί σε ένα νέο συγκρότημα μεικτών χρήσεων, που αποτελείται από πέντε ορόφους. Οι τρεις τελευταίοι περιλαμβάνουν 25 σύγχρονες διαφόρων μεγεθών κατοικίες –loft– (80 - 150 m²) με ανοιχτά πατάρια, (αξιοποιώντας τον παλαιό συντελεστή του κτιρίου), ενώ στον πρώτο όροφο βρίσκεται ένα νέο πολιτιστικό κέντρο που ονομάζεται "The Hub" (συνολικού μεγέθους 1.400 m²).
Ο βασικός σχεδιασμός αναδεικνύει το βιομηχανικό παρελθόν του κτιρίου, αποκαλύπτοντας τον απλό και όμορφο χωροταξικό χαρακτήρα και την εντυπωσιακή βαριά κατασκευή από σκυρόδεμα. Στην ανατολική όψη δημιουργήθηκε μια επιβλητική εγκοπή, με στόχο να διαιρέσει τη μεγάλη επιφάνεια της πρόσοψης, ώστε να επιτρέψει στο φυσικό φως να διεισδύσει στον ισόγειο χώρο, να αποκαλύψει και να αναδείξει την παλαιά κατασκευή. Η εγκοπή δημιουργεί ένα εγκάθετο χώρο στο κέντρο του κτιρίου, δημιουργώντας μία νέα δημόσια είσοδο, που οδηγεί στο ανώτερο επίπεδο του ισογείου, όπου βρίσκεται το "The Hub".
Tα loft
Η ίδια αρχιτεκτονική αρχή χρησιμοποιήθηκε για το σχεδιασμό τον μπαλκονιών των διαμερισμάτων στους άνω ορόφους. Η νέα πρόσοψη παίρνει εξέχουσα θέση, προσδίδοντας νέα ταυτότητα στο κτίριο - σύμβολο, ενώ μέσα από το σχεδιασμό των μπαλκονιών εκφράζεται μια νέα τοπογραφία αστικών δραστηριοτήτων. Οι αρχιτέκτονες θέλησαν να προσφέρουν στους μέλλοντες ενοίκους την ευκαιρία να συμβάλουν στη διαμόρφωση του τοπίου του δρόμου. Αυτό επιτεύχθηκε, σχεδιάζοντας στην πρόσοψη στοιχεία που ακροβατούν μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού, στα οποία οι κάτοικοι, σχεδιάζοντας το δικό τους μπαλκόνι, μπορούν να επέμβουν στη μορφή του αστικού τοπίου. Τα μπαλκόνια δημιουργήθηκαν από την αφαίρεση υφιστάμενου όγκου του κτιρίου, με αποτέλεσμα να είναι εσοχές της υπάρχουσας κατασκευής (αφαίρεση συντελεστή δόμησης), με σκοπό την ανάδειξη της ενδιαφέρουσας βιομηχανικής κατασκευής. Ταυτόχρονα, η σχεδίαση του στηθαίου των μπαλκονιών εκφράζει μια νέα τοπογραφία των αστικών δραστηριοτήτων των ενοίκων. Το παλαιό στηθαίο συντηρήθηκε και με αδιατάρακτη κοπή δημιουργήθηκαν τα νέα σχήματα, που προσδίδουν νέα χρήση στο μπαλκόνι. Αυτά τα σχήματα είναι οι τομές των χρήσεων ενός μπαλκονιού (καρέκλα, γλάστρα, ξαπλώστρα). Με αυτό τον τρόπο κάθε όροφος προβάλλει στην όψη την εσωτερική του χρήση.
Ο πολυχώρος "Τhe Hub"
O πολυχώρος "The Hub" συγκεντρώνει μια σύνθεση πολιτιστικών εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων, διαθέτοντας μεγάλους χώρους εκθέσεων, συναντήσεων, παρουσιάσεων, ανάγνωσης και εστιατορίου, οργανωμένους στο πλαίσιο των μεγάλων βιομηχανικών και ανοικτών χώρων. Στο πνεύμα του Marcel Proust, που έλεγε ότι "η ανάμνηση του παρελθόντος δεν είναι απαραίτητα η ανάμνηση των πραγμάτων όπως συνέβησαν", οι αρχιτέκτονες θέλησαν να προσκαλέσουν το κοινό να συμβάλει στην εξέλιξη του και να λάβει μέρος στις νέες δραστηριότητες που οργανώνονται στο κτίριο.
Η διαδικασία της ανανέωσης και της δημιουργίας μιας ξεχωριστής σύγχρονης ταυτότητας για το κτίριο ξεκίνησε πριν ακόμη να αρχίσουν οποιεσδήποτε κατασκευαστικές εργασίες. Μέσα από τη διοργάνωση εκδηλώσεων, εκθέσεων τέχνης, εγκαταστάσεων και προβολών βίντεο πριν και κατά τη διάρκεια της ανακαίνισης του κτιρίου, δημιουργήθηκε μια νέα δυναμική για τον ισόγειο χώρο, ο οποίος προσφέρεται για δημόσιο διάλογο, πολιτιστικές διοργανώσεις και άλλες δημόσιες εκδηλώσεις.                                              

Περισσότερα...

Αρχιτεκτονική μελέτη: IF-Untitled Architects
Στατική μελέτη: Γ. Κανατσούλης
Η/Μ μελέτη: Ίνστα
Kατασκευή: Γνώμων Κατασκευές
Εμβαδό οικοπέδου: 1.277 m2
Εμβαδό κτιρίου: 5.131 m2
Χρόνος μελέτης: 2008
Χρόνος κατασκευής: 2008 - 2010
Φωτογραφίες: Μενέλαος  Μύριλλας

Image Gallery

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Θερινή κατοικία στην Άνδρο

Θερινή κατοικία στην Άνδρο

Πρόκειται για ένα σύμπλεγμα κτιρίων σε βραχώδη πλαγιά, στη Νοτιοδυτική ακτή του νησιού, με πανοραμική θέα προς το λιμάνι του Γαυρίου και τα απέναντι νησιά. Αποτελείται από τέσσερα ανεξάρτητα κτίσματα. Δύο…
Ανακαίνιση ισόγειου διαμερίσματος  στου Παπάγου

Ανακαίνιση ισόγειου διαμερίσματος στου Παπάγου

Το υφιστάμενο διαμέρισμα, εμβαδού 45 m²  ήταν ισόγειο, με δύο μπαλκονόπορτες προς τον ακάλυπτο χώρο της πολυκατοικίας και ήταν επιμερισμένο εσωτερικά σε καθιστικό και υπνοδωμάτιο. Οι κάτοικοι, ένα νέο ζευγάρι, βρίσκονταν…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.