Κτίριο "Phoenix" στη Λεμεσό με λειτουργικά μεταβλητή όψη

  • EPSILON Architecture & Design L.L.C.

Το κτίριο "Phoenix" αποτελείται από τρείς ορόφους και περιλαμβάνει πέντε διαμερίσματα προσανατολισμένα με τέτοιο τρόπο, ώστε να επωφελούνται από φυσικό φωτισμό και αέρα, έχοντας παράλληλα τη δυνατότητα να απολαμβάνουν την όμορφή θέα της πόλης. Ο σχεδιασμός των διαμερισμάτων έχει γίνει σύμφωνα με τις ανάγκες και τα θέλω του κάθε ιδιοκτήτη, με κοινό όμως παρονομαστή τις ανοιχτές, ελεύθερες και άνετες κατόψεις στους χώρους της κουζίνας, της τραπεζαρίας και του σαλονιού και τα μεγάλα ανοίγματα προς τις βεράντες, τα οποία λούζουν τους χώρους με φως και τους κάνουν να φαντάζουν ακόμα πιο άνετοι.
Συγκεκριμένα το κτίριο στεγάζει στον 1ο όροφο τα γραφεία του ιδιοκτήτη και ένα διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου, στον 2ο όροφο δύο διαμερίσματα των δύο υπνοδωματίων και στον 3ο όροφο οροφοδιαμέρισμα τριών υπνοδωματίων. Το τελευταίο εκτείνεται και στην οροφή του κτιρίου έχοντας δική του σάουνα, roof garden, χώρο μπάρμπεκιου και στο υψηλότερο σημείο του μια μικρή πισίνα. Ο πυρήνας κυκλοφορίας του κτιρίου έχει τοποθετηθεί στο πίσω μέρος του τεμαχίου, δίνοντας τη δυνατότητα στις βεράντες και στα ανοίγματα να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις όψεις.
Η κεντρική ιδέα της πρόσοψης περιστρέφεται γύρω από την έννοια της λειτουργικής μεταβλητότητας. Τα κατακόρυφα διάτρητα σκίαστρα, που είναι τοποθετημένα στις βεράντες μπορούν να μετακινηθούν από τους ιδιοκτήτες ανάλογα με την ώρα και τη θέση του ήλιου, βελτιώνοντας έτσι τις θερμικές συνθήκες στις βεράντες αλλά και στο εσωτερικό των διαμερισμάτων και δίνοντας παράλληλα την αίσθηση μιας συνεχούς μεταβαλλόμενης όψης στο κτίριο. Οριζόντια συστήματα σκίασης με περιστρεφόμενες περσίδες επιλέχτηκαν ειδικά για την προστασία των υπαίθριων χώρων, δημιουργώντας ένα κλίμα μεταβαλλόμενο, το οποίο μπορεί να προσαρμόζεται στις καιρικές απαιτήσεις, προσφέροντας πρόσβαση και χρήση των εξωτερικών χώρων καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Επιφάνειες και γωνιές αφαιρούνται από τον κεντρικό συμπαγή όγκο, που είναι φτιαγμένος από σανιδωτό σκυρόδεμα και λειτουργούν ως παράθυρα, τα οποία με τη διάφανη μορφή τους έρχονται να αμφισβητήσουν τα όρια και τον αυστηρό χαρακτήρα του. Παράλληλα, οι βεράντες και τα κινητά σκίαστρα έρχονται ως αέρινα στοιχεία να τον αγκαλιάσουν, δημιουργώντας έτσι ένα ισορροπημένο αισθητικά αποτέλεσμα.

 

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη, μελέτη εσωτερικού χώρου και επίβλεψη:
EPSILON Architecture & Design L.L.C.
Στατική μελέτη:
Loizou & Shiamtanis Civil Engineers Ltd
H/M μελέτη:
N.P.D. Megafirm Ltd
Μελέτη φωτισμού:
Y. Kyprianou Engineering Services ltd
Τεχνική εταιρεία κατασκευής:
V.M.S Vasiliou constructions Ltd
Τοποθεσία:
Λεμεσός
Συνολικό εμβαδό κτιρίου:
529,80 m²
Χρόνος κατασκευής:
2019 - 2021
Παρουσίαση:
EPSILON Architecture & Design L.L.C.
Φωτογραφίες:
Michael Geo Photography

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Συγκρότημα οκτώ εξοχικών κατοικιών στη Ρόδο

Συγκρότημα οκτώ εξοχικών κατοικιών στη Ρόδο

Το οικόπεδο έχει εμβαδό 10 στρέμματα και βρίσκεται στη νότια Ρόδο. Το έργο περιλαμβάνει οκτώ κατοικίες, καθεμία από τις οποίες διαθέτει το δικό της περιβάλλοντα χώρο και τη δική της…
Δυο αειφόρες ισόγειες κατοικίες στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης

Δυο αειφόρες ισόγειες κατοικίες στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης

H αρχιτεκτονική σύνθεση είναι ολιστική, με γνώμονα τον αειφόρο σχεδιασμό. Τα κτίρια εντάσσονται μεν στην ενεργειακή κατηγορία Α+ σύμφωνα με τον ΚΕΝΑΚ, λειτουργούν όμως στο μεγαλύτερο ποσοστό με παθητικό, βιοκλιματικό…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.