Κατοικίες αρμονικά ενταγμένες στο τοπίο της Μυκόνου

Σε μία πλαγιά κοντά στον Άγιο Στέφανο στην Μύκονο, σε ιδιαίτερα προνομιακή περιοχή με ανεμπόδιστη πανοραμική θέα προς τα γύρω νησιά και το ηλιοβασίλεμα, χτίστηκαν δύο συγκροτήματα 7 κατοικιών συνολικά.
Τη μελέτη σχεδιασμού ανέλαβε ο αρχιτέκτων Κλέαρχος Μαλέας, γνώστης του κυκλαδίτικου ύφους και της παραδοσιακής αισθητικής. Εμπνευσμένο από πολλά μορφολογικά στοιχεία και παραδοσιακές τεχνικές της Μυκόνου, το συγκρότημα εντάσσεται αρμονικά στο τοπίο του νησιού, εξυπηρετώντας απόλυτα τις σύγχρονες και λειτουργικές ανάγκες της εποχής. Η πρόκληση στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν να συνδυαστούν τα τοπικά αρχιτεκτονικά και δομικά στοιχεία με τα σύγχρονα λειτουργικά μέσα.
Ο περιβάλλων χώρος του οικοπέδου, στον οποίο οδηγείται κανείς άμεσα από την επαρχιακή οδό, έχει διαμορφωθεί ακολουθώντας τις κλίσεις του εδάφους με πετρόκτιστους τοίχους, σχιστόπλακες και βλάστηση της περιοχής όπως πικροδάφνες, μπουκαβίλιες, αλόες, λεβάντες και θυμάρια. Η μετάβαση στις κατοικίες γίνεται με μία σειρά από διαδοχικά εξωτερικά σκαλοπάτια και μονοπάτια, τα οποία διατάσσονται παράλληλα με τους αναλημματικούς τοίχους δημιουργώντας έτσι πλακόστρωτα μονοπάτια. Λαμβάνοντας υπόψη της καιρικές συνθήκες του περιβόητου "Νησιού των Ανέμων" οι εξωτερικοί χώροι βρίσκονται σε σημεία προφυλαγμένα με πέτρινους τοίχους, πέργκολες και χτιστά καθιστικά. Οι δύο πισίνες των συγκροτημάτων από τσιμεντοκονίαμα έχουν ένα διευρυμένο υπαίθριο χώρο, στεγασμένο με πέργκολα και χτιστό πάγκο.
Οι κατοικίες αναπτύσσονται σε δύο επίπεδα. Το ισόγειο διαμορφώνεται εξωτερικά από έναν διευρυμένο υπαίθριο χώρο με θέα το Αιγαίο, στεγασμένο με πέργκολα και εσωτερικά από τον κύριο ενιαίο χώρο καθιστικού και κουζίνας, που επικοινωνεί ανάλογα με το σχεδιασμό της οικίας με ένα ή δύο υπνοδωμάτια με ενσωματωμένο μπάνιο, ενώ στον πρώτο όροφο βρίσκονται οι υπόλοιπες κρεβατοκάμαρες με χτιστές βεράντες πανοραμικής θέας. Κάθε οικία έχει το δικό της ιδιωτικό κήπο.
Για τη βάση των κατοικιών επιλέχτηκε τοπική πέτρα, έτσι ώστε να ενσωματώνεται αρμονικά στο τοπίο, ενώ οι επιχρισμένοι τοίχοι μεγάλου πάχους εξασφαλίζουν δροσιά στους εσωτερικούς χώρους κατά τους θερμούς μήνες του καλοκαιριού. Παραδοσιακές τεχνικές της περιοχής χρησιμοποιήθηκαν για τα μπάνια, τα οποία είναι εξολοκλήρου επενδεδυμένα με τσιμεντοκονία και στα τζάκια στο καθιστικό, που έχουν επένδυση από τούβλο.
Στους εξωτερικούς όσο και στους εσωτερικούς χώρους εντυπωσιάζει το παιχνίδι με τις φόρμες. Οι σμιλευμένοι και ανισόπεδοι όγκοι των κτιρίων, οι εσοχές στους τοίχους, τα τόξα και οι καμάρες, η λιτή σκάλα και το παραδοσιακό τζάκι συνυπάρχουν με χτιστά έπιπλα που μοιάζουν με γλυπτές δημιουργίες, ενώ γίνεται άμεσα αισθητή η απουσία ευθειών και γωνιών. Η ίδια η τοιχοποιία του σπιτιού έχει διαμορφωθεί με γλυπτική διάθεση, δημιουργώντας εσοχές, ράφια και διαχωριστικά, στοιχεία διακοσμητικά και ταυτόχρονα χρηστικά. Η διακόσμηση του χώρου "παντρεύει" την παράδοση με το μοντέρνο μινιμαλισμό. Με κυρίαρχο στοιχείο το άσπρο δημιουργήθηκαν γωνίες γοητευτικές με ελάχιστα διακοσμητικά στοιχεία ενώ η επιλογή των χρωμάτων μεταδίδει στο επισκέπτη μια μοναδική αίσθηση ηρεμίας.
Το συγκρότημα εκτελέστηκε με την προσωπική φροντίδα των μελετητών, δεν "φοβάται" να χαρακτηριστεί σύγχρονο, ενώ ταυτόχρονα δεν κρύβει την γοητεία που του ασκεί η παράδοση και το μοναδικό φυσικό περιβάλλον της περιοχής.

 

 

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου:

Αρχιτεκτονική μελέτη: Κλέαρχος Μαλέας
Στατική μελέτη: Δημήτρης Πάστρας
H/M μελέτη: Βασίλης Κολοβός
Eπίβλεψη: Κλέαρχος Μαλέας
Τεχνική εταιρεία κατασκευής: Θέσις Κατασκευές 2005 Ε.Π.Ε
Tοποθεσία: Χουλάκια, Μύκονος
Συνολικό εμβαδόν κτιρίου: 320 m2
Xρόνος μελέτης: 2010
Χρόνος κα;τασκευής: 2011
Παρουσίαση: Κλέαρχος Μαλέας
Φωτογραφίες: Joanna Poriazi
 

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Κατοικία στην Καλλιτεχνούπολη

Κατοικία στην Καλλιτεχνούπολη

Η κατοικία είναι ένα κάδρο. Προς την ανατολή και την απέναντι πλαγιά. Ένα κεκλιμένο πρίσμα ακολουθεί την τραπέζια γεωμετρία του πεδίου. Η λοξή απότμηση του ανατολικού του μετώπου το ανοίγει…
Διαμέρισμα στη Νέα Σμύρνη

Διαμέρισμα στη Νέα Σμύρνη

Σε νεότευκτη πολυκατοικία στη Νέα Σμύρνη συνενώθηκαν δύο διαμερίσματα: το οροφοδιαμέρισμα του 9ου και τελευταίου ορόφου και ένα μικρότερο, υποκείμενο διαμέρισμα, του 8ου ορόφου, ώστε τα δύο μαζί να αποτελέσουν…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.